VIDEO Starea de urgenţă a fost aprobată în unanimitate. PSD vrea  amânarea ratelor. USR cere plafonarea pensiilor speciale. PNL: Am găsit stocuri zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, în Parlament
Klaus Iohannis, în Parlament

Parlamentul a aprobat joi, printr-un vot online, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la încuviinţarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Toate partidele au votat în favoarea decretului prezidenţial. Totuşi, liderii PSD şi ProRomânia au criticat Guvernul Orban pentru că nu a luat măsuri mai repede, în timp ce USR şi PMP au cerut plafonarea pensiilor speciale pentru a face economie la buget.

UPDATE Starea de urgenţă a fost aprobată cu unanimitate de voturi. 

UPDATE Ora 13.00. Parlamentarii votează online starea de urgenţă. 

UPDE Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE: Voi vota pentru legiferarea stării de urgenţă, măsură necesară, dar luată cu mare întârziere. Fac apel la BNR să scadă dobânda de referinţă. Proiectele de investiţii publice trebuie continuate. 

UPDATE Marius Paşcan, liderul deputaţilor PMP: Inamicul umanităţii COVID 19 infectează pe nevăzute şi stârneşte panică, distruge felul nostru obişnuit de a fi. PMP va vota clar decretul pentru menţinerea stării de urgenţă. Solicităm ca persoanele vârstnice, de peste 65 de ani, să fie sprijinite, fiind cele mai vulnerabile. Se impune plafonarea pensiilor nesimţite, aşa-zis speciale. Guvernul să-şi asume şi măsuri nepopulare. 

UPDATE Varujan Pambuccian, lideurl minorităţilor naţionale: Grupul minorităţilor va vota toate măsurile propuse. Faptul că Parlamentul lucrează este un lucru absolut pozitiv. Cred că e important să stimulăm agricultura şi industria alimentară. Trebuie luate măsuri antispeculă. 

UPDATE Kelemen Hunor, lider UDMR: România se confruntă cu cea mai gravă situaţie din ultimii 100 de ani. O provocare uriaşă, care ne va schimba viaţa. Va fi cel mai mare test al democraţiei noastre. Primele măsuri sunt încurajoatere, însă insuficiente. 

UPDATE Florin Roman, liderul deputaţilor PNL: Avem rugămintea ca amendamentele depuse de PSD la starea de urgenţă să fie trasmise către Guvern, care le poate lua în OUG. Speram ca azi să nu aud dispute politice. E timpul solidarităţii. E foarte bine că Parlamentul lucrează în continuare. Epidemia nu are culoare politică. 50 de mii de teste au fost distribuite. Am găsit stocuri zero când am preluat guvernarea. 

UPDATE Victor Ponta, lider ProRomânia: Ce adoptăm azi e prea târziu şi e prea puţin. Degeaba votăm o stare de urgenţă care mai departe nu se reflectă în nimic. Nu întâmplător nu am votat acest guvern incompetent. Starea de urgenţă s-a declarat luni, de parcă în weekend nu e stare de urgenţă. Românii pot să se bazeze doar pe ei, nu pe un guvern incompetent. 

UPDATE Dan Barna, preşedintele USR: Avem o criză de sănătate publică care se aşază peste o criză economică. Acum nu mai vorbim despre creşetere economică, ci despre apărare şi supravieţuire. Trebuie să ne ridicăm la înălţimea vremurilor în care trecem. Avem deja mii de oameni trimişi în şomaj tehnic. Trebuie să ajutăm acest guvern să ia decizii bune pentru economie. Hai să ne mai gândim o dată la plafonarea pensiilor speciale. Dacă până acum era o discuţie politică, acum e o discuţie despre supravieţuire. Haideţi să spunem adevărul, nu ca la Colectiv. Chiar azi am vorbit cu premierul şi i-am dat contactul unui furnizor de teste din Israel. 

UPDATE Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD: Parlamentul dă azi un semnal extrem de important oamenilor. Mă aşteptam ca decretul privind starea de urgenţă să fie însoţit imediat şi de măsuri, astfel încât să nu se inducă panica în economie. Guvernul a întrziat să adopte măsuri. Salut faptul că Guvernul a preluat două dintre măsurile propuse de PSD: şomajul tehnic şi IMM-uri. Dar Guvernul nu a spus nimic despre plafonarea preţului la alimente. Să nu-mi spună mie cineva că preţul cartofilor de Braşov depinde de cursul euro. Nu am văzut ca Guvernul să spună ceva despre ratele românilor. Am depus azi un proiect de lege prin care suspendăm până la finalul anului ratele la credite pentru toţi românii. Nu e momentul să mai împărţim clasa politică între putere şi opoziţie. 

UPDATE Ora 12.00. A încpeut şedinţa de plen. Sunt înregistraţi online 400 de parlamentari. 

***

Şedinţa comună on-line a Camerei Deputaţilor şi Senatului va începe la ora 12.00.

Preşedinţii celor două Camere vor fi prezenţi în sala de plen a Camerei Deputaţilor, iar exercitarea votului se va desfăşura prin intermediul unei aplicaţii care va fi accesibilă parlamentarilor, numele de utilizator şi parola fiind securizate şi comunicate individual fiecăruia dintre aceştia prin SMS.

Preşedintele de şedinţă va deschide şedinţa din sala de plen şi va anunţa începerea procedurii de vot electronic la distanţă. Din acest moment, timp de minimum cinci minute, fiecare parlamentar îşi va putea exprima opţiunea de vot prin acţionarea unuia dintre butoanele: ”DA”, ”NU”, ”AB” (abţinere) şi ”NU VOTEZ”. În cazul în care parlamentarul nu va apăsa niciunul dintre butoanele enumerate anterior, el va fi considerat absent de la votul respectiv.

Rezultatul este contorizat sub fiecare buton de vot. La încheierea votului, pe ecranul dispozitivului de vot va fi afişat textul ”Vot oprit”.

După finalizarea şedinţei, rezultatele voturilor exprimate de fiecare parlamentar vor fi afişate pe site-urilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

În ceea ce priveşte dezbaterile şi intervenţiile, acestea vor fi transmise prin sistemul de teleconferinţă audio.
Preşedintelui de şedinţă îi vor fi afişate mesajele text pe un ecran, în ordine cronologică. Acesta va dispune efectuarea unui apel telefonic prin intermediul căruia parlamentarul îşi va susţine intervenţia, în conexiune telefonică directă cu sala de plen. Intervenţia parlamentarului va fi transmisă în direct.

Votul deputaţilor şi senatorilor se exercită printr-o aplicaţie informatică realizată intern de către departamentele de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

PSD cere controale la cheltuirea banilor

Comisiile juridice reunite au propus încuviinţarea decretului emis de preşedinte.

Comisiile de apărare au făcut o propunere similară, dar cu amendamente printre care interzicerea adunărilor publice de orice fel, interzicerea portului de armă de orice fel în spaţiul public, cu excepţia forţelor de ordine prevăzute în decret. Alte amendamente vizează modul de organizare a sistemului de lucru din spitale, decontarea serviciilor medicale şi posibilitatea decontării consultaţiei telefonice sau online în cazul medicilor de4 familie, cu argumentul că acest serviciu care va permite triajul, analiza simptomatologiei, eliberarea de retete electronice si de concedii medicale online.

Alte amendamente prevăd că Universitatile de Medicină si Farmacie pot acorda servicii medicale de diagnostic si tratament, in aceleasi condiţii ca si furnizorii de servicii medicale decontate de FNUASS. De asemenea, Universităţile pot achizitoina, prin achizitţe directa, materiale, echipamente si servicii necesare activităţilor de suport educational, pentru servicii de educatie online.”

O altă modificare propusă în Comisiile reunite de apărare este aceea conform căreia: ”Pe perioada stării de urgenţă este interzisă achiziţionarea în scopul revânzării de materiale sanitare sau de produse alimentare de bază, dacă diferenţa de preţ stabilită cu ocazia revânzării depăşeşte dublul preţului existent la data de 1 ianuarie 2020 pentru materialul sanitar/produsul alimentar de bază supus revânzării. Fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 20.000 de lei şi confiscarea stocului de materiale/produse supus revânzării. Contravenţia se constată de către Poliţie, Jandarmerie, organele administraţiei publice locale Introducerea acestui nou articol este necesară pentru a descuraja specula cu materiale sanitare sau cu produse alimentare de bază pe perioada în care este instituită starea de urgenţă investite cu atribuţii de control comercial, autorităţile publice centrale cu atribuţii de protecţie a drepturilor consumatorului”.

Comisiile reunite de sănătate au avut şi ele mai multe amendamente referitoare la eliberarea reţetelor, achiziţii, consultaţi, proceduri aplicate în spitale.

Vicepreşedintele Senatului Titus Corlăţean a propus ca şi dreptul de exprimare şi dreptul la informaţie să fie incluse perintre cele restrânse pe durata stării de urgenţă.

De asemenea, hotărârea Parlamentului pentru încuviinţarea stării de urgenţă ar urma să conţină şi solicitarea ca în termen de 60 de zile de la încheierea stării de urgenţă, Guvernul să prezinte un raport cu acţiunile întreprinse pentru limitarea exerciţiului liber al unor drepturi şi libertăţi fundamentale, cu justificarea măsurilor luate, precum şi referitor la măsurile socio-economice dispuse.

Curtea de conturi va controla modul de gestionare a resurselor publice de către de Guvern şi va prezenta un raport Parlamentului, iar Avocatul Poporului va acţiona pe toată durata stării de urgenţă, iar la final va prezenta un raport Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite