Guvernul Ciucă a trecut în Parlament. Tensiuni în coaliţie: Cîţu a evitat să conducă sedinţa alături de Ciolacu, care a criticat fosta guvernare | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a dezbătut şi votat Cabinetul Ciucă. Toţi miniştrii propuşi în Guvern şi susţinuţi de alianţa PNL-PSD-UDMR şi minorităţi au fost avizaţi favorabil, miercuri, în comisiile de specialitate. Florin Cîţu a evitat să conducă şedinţa, în calitate de preşedinte al Senatului, alături de Marcel Ciolacu.

UPDATE - Parlamentul i-a acordat încrederea în Guvernului Ciucă cu 318 voturi „pentru” şi 126 „împotriva”. 

Mulţumesc tuturor celor care ne-au acordat votul de încredere şi celor care nu l-au acordat. Cred că este important pentru noi şi pentru dumneavoastră să ştiţi că am înţeles că ne-am asumat o răspundere foarte mare şi recomandările. Vom face tot ceea ce este posibil, aşa cum ne-am asumat, să avem în centrul atenţiei noastre cetăţeanul român”, a declarat premierul desemnat, în urma votului de încredere din Parlament. 

UPDATE - Şedinţa s-a încheiat. Urmează votul pentru Cabinetul Ciucă. 

UPDATE - Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, a avut un discurs plin de atacuri la adresa USR şi a reprezentanţilor săi. Social-democratul l-a numit pe Dan Barna penal şi a transmis că pe progresişti îi încurcă înfiinţarea Ministerului Familiei la „treaba cu tată 1, părinte 1”, precizând că este fundamental ca România să aibă un minister care să sprijine natalitatea.

UPDATE - Trei persoane protestează în Parlament. Aceştia au afişat un banner cu mesajul „Tot voi?”

GALERIE FOTO PROTEST

UPDATE - Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor naţionale, le-a atrans atenţia colegilor din coaliţie să se obişnuiască cu ideea că majoritatea actuală este formată din patru componente, adică PNL, PSD, UDMR şi minorităţile, întrucât grupul său intenţionează să se implice „extrem de activ” în actul de guvernare.

UPDATE - Fostul vicepremier USR , Dan Barna, i-a invitat pe cei care cred că „liberalismul este o soluţie pentru România” în USR, explicând că „azi PNL se separă oficial de liberalism”.

UPDATE - Potrivit unor surse liberale, Florin Cîţu şi-ar prelua atribuţiile de preşedinte al Senatului din 27 noiembrie, justificât astfel de ce nu conduce sedinţa plenului de joi, alături de Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. 

UPDATE - Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, şi-a început discursul criticând fosta guvernare. Liderul PSD a transmis că „au fost doi ani pierduţi”, iar partidul pe care îl conduce a intrat la guvernare din responsabilitate, pentru a-şi folosi „priceperea” să stabilizeze ţara şi să fie alături de români.

Liberalul Daniel Fenechiu i-a transmis de la tribuna Parlamentului că ultimii doi ani de guvernare liberală nu au fost pierduţi, ci au fost ani când acţiunilor PNL „li s-a tras frâna de mână”. 

De altfel, Ciolacu a avut şi un atac voalat la adresa lui Florin Cîţu, care a susţinut în repetate rânduri că am trecut sau că urmează să trecem peste pandemie.  „Eu nu voi minţi niciodată că am învins pandemia”, a spus liderul PSD.

UPDATE - Nicolae Ciucă, premierul desemnat, a luat cuvântul.  Acesta şi-a început discursul precizând că partidele din actuala coaliţie de guvernare au trecut peste lucrurile care le separă şi le-au găsit pe cele care le unesc. 

„Ne angajăm să facem tot ce depinde de noi ca situaţia sanitară, economică şi socială a României să se îmbunătăţească. Au fost persoane care s-au arătat surprinse de alăturarea partidelor care compun azi coaliţia de guvernare. Consider că au fost mai preocupate să caute motivele care ne despart, decât motivele care ne apropie. Cei care suntem azi în faţa dumneavoastră pentru a vă cere votul de încredere am trecut peste acele lucruri care ne separă şi am găsit lucrurile care ne unesc. Am înţeles ca mai presus de orice orgoliu se află interesul românilor”, a declarat Ciucă, de la tribuna Parlamentului.  

UPDATE - Preşedinţii de şedinţă sunt Marcel Ciolacu şi Alina Gorghiu. Florin Cîţu, preşedinte al Senatului, evită, din nou, conducerea unei şedinţe alături de un reprezentant al PSD.

Înaintea plenului, liderii coaliţiei vor semna acordul politic care va sta la baza alianţei, au declarat surse politice, pentru News.ro. Acordul politic pentru formarea Coaliţiei Naţionale pentru România - coaliţie de guvernare pentru perioada 2021-2024 - poate fi accesat AICI.

Conform agendei şedinţei de joi afişată pe site-ul Camerei Deputaţilor, reuniunea va începe cu prezentarea programului şi a listei Guvernului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă. 

Ulterior vor avea loc dezbateri asupra programului şi listei Guvernului şi pe urmă va fi exercitat de către deputaţi şi senatori votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Pentru ca Guvernul Ciucă să fie învestit sunt necesare minimum 234 de voturi „pentru”. Votul este secret cu bile. În cazul întrunirii numărului necesar de voturi pentru învestire, hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere este înaintată de asemenea de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite