Parlamentul a respins legea parteneriatului civil. Doar USR PLUS a susţinut proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO:Arhiva Adevărul
FOTO:Arhiva Adevărul

Camera Deputaţilor a respins, marţi, propunerea legislativă privind parteneriatul civil. S-au înregistrat 229 voturi pentru respingerea proiectului, 57 împotrivă şi 6 abţineri.

Proiectul avea ca obiect de reglementare stabilirea regimului juridic al parteneriatului civil, prin instituirea principiilor, a efectelor încheierii acestora, precum şi a procedurilor ce urmează a fi aplicate de organele competente în privinţa încheierii şi încetării parteneriatelor civile.

Iniţiativa legislativă ar fi oferit posibilitatea tuturor persoanelor să încheie un parteneriat civil, fie cu cineva de sex opus, fie cu o persoană de acelaşi sex. Singurul partid care a susţinut proiectul a fost USR PLUS, care a invocat drepturile civile de care cuplurile de acelaşi sex sunt lipsite comparativ cu celelalte persoane.

Proiectul legii parteneriatului civil a fost propus de fostul deputat independent Oana Bîzgan, iar pentru raportul de respingere a proiectului a votat cvasi-majoritatea deputaţilor de la toate partidele politice, inclusiv de la minorităţi.

La dezbateri, deputaţii USR PLUS s-au exprimat pentru reglementarea parteneritatului civil, cei ai AUR şi PSD au fost împotrivă, în timp ce liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a precizat că în cadrul grupului sunt două opinii.

"Iniţiatorul a semnat alte iniţiative având acelaşi obiect de reglementare care sunt în aşteptare. Mai sunt 3 iniţiative. Strict din această perspectivă tehnică, susţinem respingerea", a spus Andronache.

pride 2021 inquam

FOTO: Inquam Photos

Pe 14 septembrie 2021, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care se cerea Uniunii Europene să elimine toate obstacolele cu care se confruntă persoanele LGBTQ atunci când îşi exercită drepturile fundamentale. Rezoluţia subliniază că membrii comunităţii LGBTQ ar trebui să îşi poată exercita pe deplin drepturile, inclusiv dreptul la liberă circulaţie, oriunde în Uniune.

Totodată, eurodeputaţii cereau Comisiei Europene să ia măsuri împotriva României, pentru că nu a făcut nimic să traducă în practică decizia Curţii Europene de Justiţie în dosarul „Coman & Hamilton”, care a constatat că dispoziţiile referitoare la „soţ/soţie” din Directiva privind libera circulaţie se aplică şi cuplurilor de acelaşi sex.

România rămâne una din ultimele ţări din UE care nu asigură niciun drept cuplurilor de acelaşi sex, alături de Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia şi Polonia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite