Parlamentul din Marea Britanie intervine pentru decoraţia lui Laszlo Tokes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes ar putea rămâne fără decoraţia înmânată de preşedintele Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul
Laszlo Tokes ar putea rămâne fără decoraţia înmânată de preşedintele Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul

Eurodeputatul Laszlo Tokes susţine că un membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie a solicitat Guvernului britanic să spună ce demersuri va întreprinde către Guvernul României, în contextul în care Laszlo Tokes este vizat să-i fie retras Ordinul „Steaua României“.

„Lordul Alton a cerut părerea Guvernului Majestăţii sale cum apreciază propunerea ca statul maghiar să fie stat garant pentru minorităţile maghiare ce trăiesc dincolo de graniţele Ungariei şi cum se poate compara aceasta cu modele de autonomii consacrate deja, cum ar fi Tirolul de Sud“, se arată într-un comunicat al lui  Laszlo Tokes, citat de Mediafax.

Europarlementarul spune că Lordul Alton a făcut un apel la Guvernul Majestăţii Sale să intervină în cererile de retragere a decoraţiei lui Tokes. „Lordul Alton din Liverpool a întrebat Guvernul Majestăţii Sale ce demersuri doreşte să întreprindă către Guvernul României, având în vedere că domnul episcop Laszlo Tokes este vizat să-i fie retras Ordinul «Steaua României»“, se mai arată în documentul citat.

Avocatul lui Laszlo Tokes a anunţat că miercuri se va prezenta în faţa Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României“, la sediul Academiei Române, deşi are program la Parlamentul European.

Mâine se decide soarta decoraţiei lui Tokes

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României“ se reunesc mâine pentru a dezbate cererile de retragere a decoraţiei lui Laszlo Tokes. Consiliul de Onoare a amânat deja de trei ori luarea unei decizii privind cererea de retragere a distincţiei acordate eurodeputatului Laszlo Tokes.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos“, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască un sistem de cooperare naţională, astfel încât să ofere protectorat Transilvaniei, aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud.

Europarlamentarul Corina Creţu a adresat, joi, o scrisoare deschisă Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional “Steaua României”, în cuprinsul căreia atrage atenţia cu privire la “atitudinile extremiste” ale eurodeputatului Laszlo Tokes.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat.

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român extremiştilor maghiari din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României“.

Europarlamentarul Lazslo Tokes va candida  la euroalegerile din primăvara anului viitor de pe listele formaţiunii maghiare FIDESZ, partid politic condus de premierul Ungariei Viktor Orban, conform unor surse politice. Tokes nu a putut fi contactat pentru a confirma informaţia.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

Pe aceeaşi temă:

Corina Creţu cere retragerea decoraţiei lui Tokes: Proiectul separatist promovat de el pregăteşte o confruntare cu statul român

Laszlo Tokes: „Suntem gata să demonstrăm la Bucureşti şi chiar la Bruxelles, dacă nu obţinem autonomia“

Surse: Laszlo Tokes va candida la europarlamentare pe listele FIDESZ

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite