Cine sunt cei trei eurodeputaţi care vor negocia pentru Kovesi cu Consiliul UE. Doi dintre ei sunt pro-Kovesi. Contribuţie decisivă a unui eurodeputat PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi

Preşedintele Parlamentului European (PE) şi liderii grupurilor politice din PE au stabilit azi echipa care va reprezenta Parlamentul European la negocierea cu Consiliul UE pentru desemnarea viitorului procuror-şef european. Din echipa celor trei europarlamentari, doi dintre aceştia sunt în favoarea Laurei Codruţa Kovesi. Cel care a propus echipa de negociere a fost eurodeputatul PNL Marian Jean Marinescu.

Surse politice susţin pentru Adevărul că echipa de negociere a Parlamentului European va fi formată din: Claude Moraes (preşedintele Comsiei LIBE), Ingeborg Grassle (preşedinta comisiei pentru control bugetar - CONT) şi Judith Sargentini ( reprezentant al Verzilor europeni). Doi dintre aceştia, Grassele şi Sargentini s-au declarat deja în favoarea Laurei Codruţa Kovesi.

Cel care a propus ca echipa de negociere a PE să fie formată din cei trei a fost europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu, cel care l-a înlocuit pe Manfred Weber, liderul grupului PPE, la şedinţa de azi. 

Hărţuită în România

Exact în ziua în care Parlamentul European stabileşte echipa de negociere, Laura Codruţa Kovesi a fost chemată  la secţia de anchetare a magistraţilor pentru a fi audiată în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. 

„Este clar că dosarul penal este plin de coincidenţe. S-a început urmărirea mea penală chiar înainte de audierea mea din Parlamentul European, deşi era dosarul vechi de un an. O altă coincidenţă este că după ce m-am întors de la Bruxelles am primit citaţie pentru 7 martie, când iar trebuie să fiu prezentă la Bruxelles. De ce nu în 6 sau în 8? Sunt prea multe coincidenţe”, a spus Kovesi la Europa FM. 

Fără sprijin din partea Guvernului României, Laura Codruţa Kövesi depinde de Franţa şi de Germania pentru a ajunge procuror-şef european. Fosta şefă DNA are de partea sa votul din Parlamentul European, cu o pondere foarte importantă în negocieri. Împotriva sa va fi PSD, care încearcă în continuare să-i pună piedici.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare publicaţiei „Financial Times“ în care o critică pe Laura Codruţa Kovesi şi spune că aceasta nu ar trebui numită în fruntea Parchetului European.  Sub titlul „Coerciţia folosită în campania anticorupţie românească”, Toader susţine că DNA ar fi făcut, sub conducerea lui Kovesi, 3.420 de dosare unor judecători şi procurori.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite