Parlamentul European a primit cererea de începere a urmăririi penale a lui Dan Nica, ultimul cu imunitate din dosarul „Microsoft“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a anunţat ieri în plen că autorităţile române au trimis solicitarea de începere a urmăririi penale a europarlamentarului PSD, Dan Nica.

Cererea transmisă de Ministerul Justiţiei va fi trimisă către Comisia Juridică care va lua în discuţie cazul Nica, însă decizia finală va fi luată de plenul Legislativului European. „Nica nu este pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Comisiei Juridice a Parlamentului European care va avea loc pe 1 - 2 decembrie“, a declarat europarlamentarul PPE, Siegfried Mureşan.

Procurorii anticorupţie au cerut ridicarea imunităţii lui Nica de mai mult de două luni, dar Ministerul de Justiţie a trimis solicitarea abia acum către PE. „Preşedintele PPE citeşte cererea în plen în prima sesiune plenară de când o primeşte“, a mai explicat Mureşan.

Fostul ministru al Comunicaţiilor este singurul inculpat din dosarul „Microsoft“ care încă se ascunde în spatele imunităţii, după ce Senatul României a avizat favorabil cererea de începere a urmăririi pe numele Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu.

Dan Nica a fost chemat la audieri la sfârşitul lui septembrie, dar a refuzat să se prezinte. Aşa susţine purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul Livia Săplăcan, într-un răspuns oficial la solicitarea adevarul.ro.

„Fostul ministru Dan Nica a fost citat telefonic la DNA pe 30 iulie de către procurorul de caz. El era aşteptat a doua zi pentru a da lămuriri în acest caz. Nu s-a prezentat însă la audieri”, a explicat Săplăcan.

Dan Nica ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. În perioada aprilie – noiembrie 2004, Nica ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite