Parlamentul European va dezbate o rezoluţie propusă de Dacian Cioloş privind situaţia muncitorilor sezonieri

Parlamentul European va dezbate o rezoluţie propusă de Dacian Cioloş privind situaţia muncitorilor sezonieri

Dacian Cioloş, liderul PLUS  Foto: Octav Ganea/ Inquam

Parlamentul European va dezbate şi va vota în sesiunea plenară din 17-19 iunie o rezoluţie propusă de Dacian Cioloş, preşedinte PLUS şi liderul grupului Renew Europe, despre situaţia muncitorilor sezonieri. Decizia a fost luată astăzi în Conferinţa Preşedinţilor din PE, care a aprobat ca problemele muncitorilor sezonieri din agricultură, dar şi servicii sociale sau turism, să fie dezbătute de deputaţii europeni

Ştiri pe aceeaşi temă

Problemele lucrătorilor sezonieri români din Germania au scos la iveală o situaţie existentă de mai mulţi ani în UE, dar care nu a fost abordată până acum unitar la nivel european. În condiţiile în care nu avem aceleaşi standarde la nivel european în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi condiţiile sociale ale lucrătorilor sezonieri, acestea s-au aplicat arbitrar, iar de aici până la abuzuri punctuale a fost doar un pas, arată PLUS.

„Este nevoie de norme clare la nivel european privind contractele muncitorilor sezonieri, drepturile lor sociale şi condiţiile în care îşi desfăşoară munca atât în domeniul agriculturii, cât şi al construcţiilor, al turismului şi al serviciilor sociale.

Prin urmare, primul pas pe care l-am făcut a fost să solicit o dezbatere în Parlamentul European pe acest subiect pentru a vedea ce putem face şi care sunt cele mai bune soluţii pentru a rezolva aceste probleme. Rezoluţia Parlamentului va trebui să conţină problemele de mobilitate ale muncitorilor, o mai bună coordonare între statele membre, drepturi sociale egale, o implementare mai riguroasă a legislaţiei în vigoare, coordonarea cu partenerii sociali din ţările gazdă şi necesitatea unor campanii de informare asupra drepturilor pe care aceşti oameni le au. E nevoie de norme europene clare şi de măsuri de protecţie şi prevenţie, dar şi de ajutor pentru perioada crizei COVID-19“, a declarat Dacian Cioloş, iniţiatorul dezbaterii.

Încă din 30 aprilie, Dragoş Pîslaru, europarlamentar PLUS, a început în comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) a Parlamentului discuţii cu privire la muncitorii sezonieri, pornind de la cazul lucrătorilor români în agricultură din Germania. El a cerut audierea comisarului pentru Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, şi a responsabililor Autorităţii Europene pentru Muncă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările