Oficial. PSD s-a făcut de râs: nu a adunat cvorum. Moţiunea de cenzură se amână pentru totdeauna. UDMR şi minorităţile naţionale s-au dat cu noua putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD nu a reuşit să strângă cvorum de şedinţă pentru moţiunea de cenzură. În sală au fost doar 226 de parlamentari, în condiţiile în care numărul minim era de 233. Prin urmare, moţiunea de cenzură nu a mai fost votată. PSD va decide: fie va reprograma votul, fie va abandona demersul de a răsturna Guvernul Orban.

UPDATE Ora 16.50 Doar 226 de parlamentari prezenţi, prin urmare nu a fost cvorum pentru moţiunea de cenzură.  Moţiunea de cenzură ar trebui să fie, teoretic, reprogramată. Însă PSD a depus moţiunea de cenzură în sesiune extraordinară, care se termină exact azi. De mâine începe sesiunea ordinară. Potrivit legii, o moţiune trebuie votată în sesiunea în care a fost depusă, altfel e neconstituţională. Or, PSD nu mai poate reprograma votul tot în sesiunea extraordinară

UPDATE 16.45. Deputatul Dan Ciocan este absent. 

UPDATE 16.40. Deputatul PSD Eugen Nicolicea e absent. 

UPDATE Ora 16.35. Din grupul senatorilor PSD lipsesc doi senatori. 

UPDATE Ora 16.30. Se face prezenţa la Senat. Potrivit unor surse politice, PSD nu va strânge cvorum. Prin urmare, moţiunea de cenzură se amână pe termen nelimitat. 

UPDATE 16.00 USR a anunţat că va părăsi sala. UDMR nu e prezent, dar dacă e cvorum pentru şedinţă, vor veni în sală.Florin Roman a anunţat că grupurile PNL vor părăsi sala. 

UPDATE Ora 15.45 Şedinţa Parlamentului destinată dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură a fost reluată cu apelul nominal. 

UPDATE Ora 15.40. Toţi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale sunt absenţi din plen. 

UPDATE Ora 15.30. În cazul în care PSD nu va reuşi să strângă cvorum (233 de parlamentari prezenţi) la şedinţa de azi, moţiunea ar trebui să fie, teoretic, reprogramată. Însă PSD a depus moţiunea de cenzură în sesiune extraordinară, care se termină exact azi. De mâine începe sesiunea ordinară. Potrivit legii, o moţiune trebuie votată în sesiunea în care a fost depusă, altfel e neconstituţională. Or, PSD nu mai poate reprograma votul tot în sesiunea extraordinară

UPDATE Ora 14.00 Marcel Ciolacu: Deci am început furtunos, cu o pauză de o oră, toată lumea la grupurile parlamentare. Vă mulţumesc frumos! Se suspendă şedinţa!

Adoptarea unei moţiuni de cenzură presupune două faze: 1. cvorum de şedinţă: prezenţa a jumătate plus unu din numărul total de parlamentari (cel puţin 233). Şedinţa nu poate începe fără cvorum. 2. o majoritate pro-moţiune: cel puţin 233 de voturi. Unii dintre parlamentari pot asigura cvorumul de prezenţă, dar pot vota împotriva moţiunii. Aşadar, dacă la începutul şedinţei sunt 233 de senatori şi deputaţi în sală, nu însemană automat că moţiunea va întruni 233 de voturi favorabile. Deocamdată, PSD nu poate strânge nici măcar cvorum. 

UPDATE Florin Roman a anunţat că va avea loc un apel nominal pentru prezenţă. În timp ce liderul deputaţilor PNl vorbea, mai mulţi social-democraţi îl huiduiau: Domnul Călin, aşa o să începeţi şi la Curtea de Conturi, cu ţipete? Domnul Bacalbaşa, luaţi-vă pastilele.

UPDATE Ora 13.16. Senatoarea PSD Carmen Dan, fost ministru de Interne, nu se va prezenta la vot, susţin surse politice. Aşadar, încă un vot în minus pentru PSD. 

UPDATE Ora 13.15. UDMR a decis: nu votează moţiunea, dar participă la şedinţa de plen, susţin surse politice pentru Adevărul. 

UPDATE Ora 12.15. A început şedinţa UDMR. Parlamentarii maghiarii stabilesc dacă se prezintă la vot sau nu. Potrivit surselor Adevărul, UDMR oricum va vota împotrivă, chiar dacă va asigura cvorumul. 

UPDATE Ora 12.00 PSD nu mai are majoritate. Social-democraţii împreună cu ALDE, ProRomânia şi PPUSL strângeau 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii. Însă Adrian Todor, deputat PSD de Arad, a intrat ieri în carantină, fiind suspect de coronavirus, în timp ce Valeriu Steriu şi-a pierdut mandatul de parlamentar după ce a prins o sinecură la ANRE. Aşadar, PSD are un vot sub limita majorităţii în acest moment. 

***

Viceguvernatorul BNR Leonardo Badea este alegerea lui Marcel Ciolacu pentru funcţia de premier, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul. Badea a fost unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea. PSD şi aliaţii din Parlament strâng, pe hârtie, 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii, însă liderii social-democraţi sunt de părere că moţiunea nu va trece.

Guvernul Orban 3 a fost învestit de Parlament, în 14 martie, la începutul pandemiei de coronavirus.

Dacă moţiunea de cenzură este adoptată, actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate. ”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, precizează Constituţia.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite