Parlamentul a adoptat înfiinţarea Liceului maghiar din Târgu Mureş. PMP contestă legea la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor şi Cseke Attila, doi dintre liderii UDMR. FOTO Inquam Photos
Kelemen Hunor şi Cseke Attila, doi dintre liderii UDMR. FOTO Inquam Photos

Senatul a adoptat proiectul de lege privind înfiinţarea unui liceu maghiar la Târgu Mureş. Procedura de înfiinţare s-ar putea să aibă vicii de constituţionalitate, aspect subliniat şi de punctul de vedere al Guvernului.

UPDATE Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a anunţat miercuri că parlamentarii formaţiunii vor ataca la CCR proiectul privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş adoptat miercuri de plenul Senatului. Tomac a susţinut că votul senatorilor pentru înfiinţarea liceului este o sfidare la adresa întregii societăţi româneşti şi "o înţelegere politică mizerabilă între PSD şi UDMR”.

UPDATE Kelemen Hunor: ”Decizia de miercuri este o veste bună pentru comunitatea maghiară, un rezultat concret al acordului de colaborare parlamentară cu partidele coaliţiei guvernamentale”, a afirmat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după votul final din Senat.

Până la materializarea acestui proiect mai este un singur pas, respectiv ca preşedintele să decidă promulgarea acestei legi, pentru ca şcoala să poată fi înfiinţată, UDMR arătând că a ales cea mai bună soluţie pentru rezolvarea situaţiei deoarece această procedură nu poate fi contestată în instanţă, iar instituţia poate fi desfiinţată doar de Parlament, forul care a aprobat această lege.

***

Proiectul de lege al UDMR a trecut şi de a doua Cameră a Parlamentului, 71 de senatori votând „pentru“ şi 20 fiind „împotrivă“. Patru persoane s-au abţinut. 

„Acest liceu a existat în perioada interbelică, dar a fost desfiinţat de regimul comunist“, a precizat liderul UDMR, Cseke Attila.

„Un astfel de proiect de lege nu ar fi trebuit să apară în Parlamentul României, cu tot respectul pentru minorităţi, oricare ar fi ele.  Astfel de proiecte de lege fac rău societăţii româneşti. PMP nu poate să susţină un astfel de proiect de lege dat fiind că prin adoptarea lui e încălcată o hotărâre judecătorească şi e o ingerinţă într-o anchetă penală. Nicăieri în programul de guvernare nu am văzut înfiinţarea unui asemenea liceu la Târgu Mureş şi în nicio altă parte din ţară. Lucrurile sunt grave. S-a încercat să ni se impună o sărbătoare naţională de de minoritatea maghiară. Acum ni se impune o şcoală. Mâine ce o să ni să impună“, a subliniat liderul senatorilor PMP, Valeriu Bădulescu.  

„PSD, nu pentru angajamente politice ale şefului partidului, nu pentru a fi primit cu onoruri la Budapesta susţine proiectul UDMR“, a precizat Şerban Nicolae, lider al senatorilor PSD, după ce un reprezentant al Opoziţiei spusese că PSD va susţine acest proiect pentru ca „Dragnea să fie primit cu onoruri“ în Ungaria.

Problemele ridicate de Guvernul Tudose 

Guvernul Tudose a dat aviz favorabil proiectul privind înfiinţarea liceului maghiar din Târgu Mureş, cu toate că în punctul de vedere al instituţiei precizează că iniţiativa legislativă ar putea fi neconstituţională deoarece ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat.

„Menţionăm că nu este necesară adoptarea măsurilor preconizate prin lege, ca act juridic al parlamentului, operaţiune juridică avută în vedere fiind circumscrisă domeniului de reglementare a actelor cu caracter infralegal, administrativ. În acest context, adoptarea de către Parlament a iniţiativei legislative ar putea avea semnificaţie unei ingerinţe a acestuia în activitatea puterii executive, de natură să conducă la afectarea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat“, precizează Guvernul în punctul său de vedere referitor la proiectul de lege pentru înfiinţarea liceului maghiar catolic din Târgu Mureş. Însă, un rând mai jos instituţia subliniază că susţine adoptarea iniţiativei legislative.

Adoptat şi de Camera Deputaţilor 

Proiectul UDMR de înfiinţare a unui liceu teologic cu predare exclusiv în limba maghiară a fost adoptat de Camera Deputaţilor pe 21 decembrie, noua unitate de învăţământ urmând să funcţioneze într-un corp al Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu Mureş. Proiectul a trecut prin votul deputaţilor PSD, ALDE, UDMR şi al unor parlamentari ai USR, social-democraţii fiind însă esenţiali din moment ce ei au aproape 45% din numărul de voturi de la Cameră.

Discutarea şi votul acestui proiect  au fost tergiversate timp de mai multe săptămâni, perioadă în care UDMR a negociat la sânge cu PSD pentru susţinerea înfiinţării liceului, dar şi pentru câteva proiecte tot pe zona de educaţie, care vor ajunge pe masa deputaţilor şi senatorilor în primăvara. În schimb, PSD a beneficiat de susţinerea UDMR pentru voturile de la legile Justiţiei şi pe cel de la modificarea Legii ANI. Fără aceste voturi, iniţiativele nu ar fi trecut.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite