Comisia Juridică a votat în unanimitate abrogarea legii care a deschis porţile închisorilor. Mâine, votul final. Soldatul japonez Iordache: Vom plăti despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache
Florin Iordache

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat, în unanimitate, abrogarea legii recursului compensatoriu, urmând ca actul normativ să intre în plenul Camerei de miercuri pentru vot final. Proiectele au fost puse pe ordinea de zi la solicitarea liderului PSD Marcel Ciolacu, după ce premierul Ludovic Orban anunţase că guvernul îşi va angaja răspunderea pe abrogarea recursului compensatoriu. Florin Iordache nu s-a dezis de proiect.

UPDATE Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat în unanimitate abrogarea legii recursului compensatoriu. Proiectul va primi mâine votul final în plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional. Legea va merge apoi la Cotroceni pentru promulgare. 

La şedinţa Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor a fost  prezent şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz,după ce Senatul a respins ambele proiecte.

Eugen Nicolicea, PSD: Dacă abrogăm legea, va trebui înlocuită cu altceva. Chestiunea aceasta cu abrogăm şi nu punem nimic în loc e doar praf electoral.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei: Efectul cel mai pervers al legii a fost acea prevedere care a deschis porţile penitenciarelor pentru persoane care stăteau în condiţii decente, deoarece legea stipulează că dacă într-o celulă sunt condiţii necorespunzătoare, beneficiază toţi deţinuţii din închisoare de prevederile legii. 

Florin Iordache, PSD: Cred că s-a prezentat greşit în spaţiul public această măsură. Eu mă aşteptam la o iniţiativă de îmbunătăţire eventual a proiectului, nu de abrogare. Vom fi obligaţi să plătim despăgubiri băneşti dacă abrogăm recursul compensatoriu. Nu era mai bine dacă mergeam cu o modificare şi o îmbunăţire a proiectului? Poate cea actuală nu e cea mai bună, dar e poate fi îmbunătăţită.

Stelian Ion, USR: Legea a fost greşită. A fost amendată greşit, a fost distorsionată şi a produs eecte dintre cele mai nocive.

Nicuşor Halici, PSD: Votăm abrogarea recursului compensatoriu. 

***

Legea recursului compensatoriu, care a eliberat peste 20.000 de infractori, va fi abrogată fie de Parlament printr-o altă lege, fie de Guvern prin angajarea răspunderii. Deşi îngropată, mica graţiere va mai produce efecte pe viitor: deţinuţii aflaţi acum după gratii vor beneficia în continuare de clemenţa statului

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite