Parlamentarul român, exponent al bugetarului de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indiferent că trec sau nu pe la Parlament, deputaţii şi senatorii au venituri de peste 20.000 de lei, FOTO Inquam Photos / George Calin
Indiferent că trec sau nu pe la Parlament, deputaţii şi senatorii au venituri de peste 20.000 de lei, FOTO Inquam Photos / George Calin

Un mandat de ales aduce pentru un deputat sau un senator nu doar o indemnizaţie lunară de peste 11.000 de lei, dar şi numeroase beneficii, de la cazare gratuită până la alte sume pentru care nu trebuie să dea explicaţii, inclusiv în perioada vacanţelor parlamentare.

Parlamentarii sunt printre persoanele care fac parte din acei 1% dintre românii din câmpul muncii care au lefuri mai mari de 3.000 de euro lunar şi despre care premierul Florin Cîţu a afirmat că arată că România se îndreaptă într-o direcţie bună. Mai precis, din cei 1% cărora le merge bine, 466 de persoane sunt aleşii care au venituri lunare cu patru zerouri, inclusiv în perioada de concediu, adică două luni vara şi o lună iarna.

Vacanţa parlamentară, stabilită în perioada iulie-august şi care anul acesta nu fost perturbată de vreo sesiune extraordinară în care să fie cerută neapărat prezenţa la muncă, fie şi doar pentru o zi, este perioada în care aleşii din legislativ au pauză inclusiv de la activitatea în circumscripţiile lor, dar în care au parte de aproape toate beneficiile acordate unui deputat sau senator. Iar acestea nu sunt deloc puţine.

Fiecare parlamentar primeşte o indemnizaţie lunară care pleacă de la aproximativ 11.000 de lei. În cazul în care un ales are o funcţie în conducerea unei comisii de specialitate sau în conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, poate ajunge la o indemnizaţie de până la 14.000 de lei. De exemplu, Ludovic Orban şi Anca Dragu au indemnizaţii lunare de 13.993 de lei. Pe de altă parte, vicepreşedinţii au o indemnizaţie netă de 13.019, în situaţia aceasta fiind politicieni ca Alina Gorghiu, Alexandru Rafila, Robert Cazanciuc sau Cristina Prună.

Cazare pe bază de încredere

Minimum 9.000 de lei mai intră în conturile parlamentarilor lunar, în cazul în care nu au domiciliul în Bucureşti sau judeţul Ilfov, pentru a-şi plăti cazarea, fiind nevoie doar de o declaraţie pe propria răspundere. „Deputaţilor si senatorilor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti sau judeţul Ilfov li se acordă lunar, pe durata mandatului, pe bază de declaraţie pe propria răspundere care reprezintă document justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în municipiul Bucureşti. Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a deputatului, respectiv a senatorului”, stipulează Statutul deputaţilor şi senatorilor. Prin urmare, parlamentarul fără funcţie încasează pentru chirie circa 9.000 de lei, în timp ce şefii pot primi în jur de 11.500 de lei.

Suma forfetară rotunjeşte veniturile

De asemenea, deputaţii şi senatorii au dreptul la o sumă forfetară care ar trebui să acopere birourile parlamentare din teritorii, adică salarii pentru angajaţi, chirii, utilităţi şi alte lucruri necesare pentru activitate, dar unde nu trebuie să justifice cheltuirea fiecărui ban în parte, ceea ce înseamnă că o parte poate rămâne în buzunarele lor. Suma forfetară are valoarea unei indemnizaţii şi jumătate, brut, pe lună, ceea ce înseamnă că poate ajunge la peste 25.000 de lei. Mai precis, în cazul deputaţilor fără funcţii, suma forfetară este de până la 27.000 de lei, în timp ce în cazul şefilor, adică Ludovic Orban şi Anca Dragu, această sumă se ridică la circa 35.000 de lei, în funcţie cheltuielile făcute. De exemplu, în luna mai a acestui an, un deputat de Argeş a avut cheltuieli de circa 39.000 de lei, din care doar 5.100 erau pentru personalul cabinetului, restul erau pentru „bunuri şi servicii”.

În ceea ce priveşte deplasarea, deputaţii şi senatorii au gratuitate pe tren, iar pentru deplasările interne cu avionul au dreptul la o călătorie dus-întors pe săptămână. Acestora li se pot deconta şi deplasările cu maşina, însă în limita unui drum săptămânal în teritoriu şi doar în baza unui consum de 7,5 litri de combustibil la 100 de kilometri.

Nu în ultimul rând, aleşii din Parlament au dreptul la paşaport diplomatic şi le este plătit un abonament telefonic. Mai mult, deputaţii şi senatorii au asigurate transportul, cazarea şi diurna în cazul în care merg la evenimente internaţionale care au legătură cu munca lor. Tot ce trebuie pentru a le fi decontate toate aceste cheltuieli este să aibă aprobarea Biroului Permanent al Senatului sau al Camerei Deputaţilor, iar ulterior să prezinte o informare referitoare la activităţile avute în timpul deplasării în străinătate.

Diurna, singura care le lipseşte vara

Conform Statutului deputaţilor şi senatorilor, parlamentarii care nu au domiciliul în Bucureşti sau judeţul Ilfov primesc o diurnă de deplasare de 2% din indemnizaţia lunară brută pentru fiecare zi de muncă în Capitală. Aşadar, zilnic, aleşii mai primesc aproximativ 400 de lei dacă se află la muncă, aceasta fiind singura sursă de venit suspendată pe perioada vacanţei parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite