Parlamentarii dau încă o palmă Diasporei. Regimul serviciilor consulare pentru care se percep taxe, modificat doar de faţadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii au adoptat săptămâna aceasta, cu unanimitate de voturi, o lege privind aprobarea unei ordonanţe de urgenţe referitoare la eliminarea anumitor taxe consulare. Cu toate că forma iniţială prevedea scutirea cetăţenilor români din străinătate de plătirea unor taxe precum înscrierea certificatelor de naştere ale copiilor sau a paşapoartelor mortuare, aleşii au preferat să renunţe la netaxarea acestor tipuri de doumente.

Forma finală a legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2014 pentru modificarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate s-a adoptat cu 261 de voturi „pentru“ . Nu a fost înregistrat niciun „împotriva“, acordul fiind total cu toate că prevederile propuse iniţial de OUG au eliminate aproape în totalitate. Astfel, cetăţenii români din Diaspora primesc, din nou, mult mai puţin decât li s-a promis de actuala Putere.  

Povestea ordonanţei a început toamna trecută, un moment în care partidele şi liderii politici erau în plină campanie electorală. Guvernul Ponta a dat în octombrie 2014, cu doar o lună de alegerile prezidenţiale, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr.198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile doplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate. Documentul  era semnat premierul Victor Ponta, candidat PSD la alegerile prezidenţiale,  ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţeanu (politician care a demisionat între cele două tururi ale alegerilor din noiembrie 2014), şi de ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu.  

Din expunerea de motive a Guvernului se putea înţelege că Executivul încearcă apropierea de cetăţenii din Diasporă, chiar în prag de alegeri. „În conformitate cu prevederile Constituţiei României, statul Român este obligat să sprijine întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării (articolul 7) şi să asigure protecţie cetăţenilor români în străinătate (articolul 17). O formă de protecţie în sensul dispoziţiilor constiuţionale o constituie reduecerea presiunii fiscale, prin exonerarea de plata anumitor taxe consulare, în special a celor de natură a stipula interesul comunităţilor româneşti din alte ţări pentru perpetuarea apartenenţei, inclusiv juridice, la statul român“, arăta expunerea de motive.

De asemenea, cei care au redactat actul normativ au prezentat şi documentele care urmau să fie scutite de taxe consulare, accentul fiind pus pe faptul că aceasta e o măsură din programul de guvernare al PSD. „În deplină consonanţă cu obiectivele expres definite în actualul Program de guvernare, prioritate are relaxarea regimului de tarifare a serviciilor consulare destinate reglementării statutului juridic al minorilor de cetăţenie română născuţi sau aflaţi în străinătate. Principalele categorii de servicii consulare vizate sunt înscrierea certificatelor de naştere străine în registrele de stare civilă româneşti şi eliberarea titlurilor de călătorie în veerea repatrierii, pentru copiii în vârstă preşscolară (până la 6 ani), dacă data depunerii cererii permite clarificarea într-un etrmen scurt a statutului copiilor (6 luni de la înregistrarea naşterii la autorităţile străine, în cazul solitictării certificatelor de naştere româneşti pentru minorii născuţi în străinătate)“, mai preciza expunerea de motive.

Naşterea şi moartea, taxate în continuare

Între forma iniţială a Guvernului, de dinainte de alegeri, şi cea finală, diferenţele sunt majore. În varianta finală a legii, parlamentarii au stabilit că vor fi scutite de la plata taxelor consulare doar: eliberearea vizelor de scurtă şedere pentru minorii în vârstă de până la 6 ani; eliberarea vizelor de scurtă şedere pentru elevii, studenţii, absolvenţii care urmează cursuri postuniversitare şi profesorii însoţitoria căror şedere are drept scop studiile sau formarea educaţională; eliberarea vizelor de scurtă şedere pentru cercetătorii care se deplasează în România în scopul desfăşurăii unor activităţi de cercetare ştiinţifică; eliberarea vizelor de scurtă şedere pentru reprezentanţii organizaţiilor nonprofit cu vârsta de cel mult 25 de ani, care participă la seminarii, conferinţe, eveniemnte sportive, culturale sau educaţionale, organizate de organizaţii nonprofit; eliberarea vizelor pentru membrii de familie ai cetăţenilor români, ai cetăţenilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European, precum şi ai Confederaţiei Elveţiene.

Prin urmare, au fost omise în mod voit categorii de documente pe care Guvernul le voia, iniţial, în prag de alegeri, cum sunt  înscrierea certificatelor de naştere străine în registrele de stare civile româneşti  pentru minorii în vârstă de până la şase ani; înregistrarea naşterii copilului de cetăţenie română; eliberarea titlurilor de călătorie pentru cetăţeni români victime ale traficului de persoane şi pentru cei evacuaţi din regiunile afectate de conflicte armate, atentate teroriste, dezastre naturale şi alte situaţii de criză; înregistrarea decesului şi înscrierea în registrele de stare civilă româneşti a certificatelor de deces întocmite de autorităţi străine pentru cetăţeni români decedaţi în străinătate; eliberarea paşapoartelor mortuare.

Adoptarea ordonanţei menţionate nu e primul semn că parlamentarii fac lucrurile cu jumătate de măsură sau chiar mai puţin. Camera Deputaţilor a adoptat, pe repede-nainte, legea votului la distanţă, într-o formă lacunară. Votul prin corespondenţă va fi aplicabil doar pentru alegerile  parlamentare, iar votanţii nu se vor putea înscrie online, ci doar la ambasade şi consulate. Legea va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Dacă forma proiectului de lege care a ajuns la Senat prevedea aplicabilitatea legii pentru alegerile parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale, forma adopată miercuri  prevede că votul la distanţă e aplicabil doar pentru parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite