Parlamentarii vor un fond special pentru pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mate Andras este unul dintre semnatarii proiectului
Mate Andras este unul dintre semnatarii proiectului

Parlamentarii vor să-şi creeze un fond special ca să primească a doua pensie la bătrâneţe. Ei s-au gândit să cotizeze între 5 şi 10% din salariul lor în acest fond.

Proiectul pensiilor speciale este iniţiat de 20 de parlamentari - 18 deputaţi UDMR, printre care Mate Andras sau Attila Korodi, dar şi de Aura Vasile(PSD) sau Eugen Nicolicea (UNPR).


Luni, iniţiatorii proiectului i-au solicitat chestorului Senatului un studiu de impact financiar pentru verificarea condiţiilor de stabilire şi acordare a pensiei parlamentare. Deputaţii şi senatorii, la împlinirea vârstei de pensionare, beneficiază de pensie parlamentară. Resursele fondului de pensii parlamentare se constituie din contribuţii ale deputaţilor şi senatorilor. Contribuţia lunară reprezintă 10% din indemnizaţia parlamentarilor aflaţi la îndeplinirea mandatului, adică în jur de 400 - 500 de lei lunar. Aleşii care ies acum la pensie câştigă, în medie, 2.000 - 3.000 de lei pe lună.
"Această formă de pensie este menită să asigure o anumită stabilitate economică şi financiară după ieşirea la pensie a membrilor Parlamentului care, pe o perioadă de unui sau mai multe mandate, au exercitat funcţia de demnitar în organul legislativ al ţării. (...) La elaborarea iniţiativei legislative s-a ţinut cont de uzanţa ţărilor membre ale Uniunii Europene, luându-se drept model sistemul de pensii al membrilor Parlamentului European", afirmă iniţiatorii proiectului.

Pensia nu poate depăşi 80% din indemnizaţia unui deputat sau senator. Când indemnizaţiile de modifică, pensiile deputaţilor şi senatorilor se acualizează corespunzător în termen de maximum de 3 luni. De pensia parlamentară beneficiază deputaţii şi senatorii, independent de orice alte forme de pensii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite