Parlamentarii şi-au votat o pensie cât şapte: cine sunt aleşii care şi-ar putea asigura o bătrâneţe de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleşii şi-au asigurat bătrâneţi de lux FOTO Adevărul
Aleşii şi-au asigurat bătrâneţi de lux FOTO Adevărul

Senatorii şi deputaţii au adoptat marţi proiectul care prevede introducerea de indemnizaţii speciale pentru aleşii pensionaţi. Suma pe care o poate obţine un ales, şi care se adaugă pensiei,  porneşte de la 1.500 de lei pentru un mandat în Parlament şi ajunge la 4.000 de lei pentru trei mandate.

La exact două luni de când a fost depus, proiectul iniţiat de PSD, care prevede acordarea unei indemnizaţii suplimentare de până la 4.000 de lei pentru parlamentarii pensionaţi, a fost votat de Parlament cu o majoritate covârşitoare. În ciuda opoziţiei manifestate de liberali, printre care au fost de altfel şi semnatari ai proiectului, retraşi între timp de pe lista iniţiatorilor, PSD a strâns rândurile şi, alături de UDMR şi de aleşii din partea minorităţilor, a reuşit să trecă proiectul de Parlament. PNL a anunţat că ia în calcul atacarea acestei propuneri la Curtea Constituţională, după o şedinţă furtunoasă în plenul celor două Camere.

Zgonea şi Tăriceanu, absenţi

Şedinţa de ieri a Parlamentului a început cu aproape jumătate de oră întârziere, în lipsa preşedinţilor celor două Camere, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, care nu au motivat în vreun fel absenţa. Pe holuri, câţiva senatori au transmis presei că Tăriceanu s-ar fi aflat, de fapt, chiar în biroul lui de la Senat, în timp ce Zgonea nu şi-a făcut deloc apariţia la Parlament. În locul lor, au  condus şedinţa aleşii PSD Florin Iordache şi Ioan Chelaru. Chelaru a fost cel care a dat tonul şi a anunţat începerea dezbaterilor asupra proiectului. Discuţiile au degenerat rapid, după ce primul reproş la adresa iniţiatorilor a venit din partea liderului deputaţilor liberali, Ludovic Orban, care a acuzat faptul ca proiectul nu prevede sursa de finanţare pentru acordarea pensiilor speciale. „Nu cred că Parlamentul României are ca prioritate să rezolve problemele parlamentarilor, ci problemele cetăţenilor care i-au trimis în Parlament“, a mai spus Orban. Drept urmare, el a cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi şi a ameninţat că, în cazul în care aleşii decid să îl voteze, liberalii vor părăsi şedinţa.

 Bogdan Niculescu Duvăz, preşedintele Comisiei pentru Statut care a analizat proiectul, a ţinut să îl contrazică şi i-a replicat provenienţa banilor este clar menţionată în propunerea legislativă: bugetul de stat. După acest schimb de replici, parlamentarii Puterii au respins rapid propunerea venită de la PNL, iar liberalii au rămas în cele din urmă în sală, dar au promis că vor vota împotriva proiectului.

„Să vă luaţi Parlamentul înapoi!“

Introducerea pensiilor speciale a fost susţinută, de la tribună, de mai mulţi deputaţi PSD, cel mai vocal dintre ei fiind alesul social-democrat Anghel Stanciu. Stanciu, care se numără printre iniţiatori, a luat cuvântul pentru a-i convinge pe colegii săi că merită o pensie mai consistentă. El a citat chiar din discursul susţinut în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis, cu prilejul învestirii sale în funcţie, discurs în care Iohannis pleda pentru renunţarea la populism şi pentru un Legislativ mai puternic. „Sper că sunteţi de acord cu aceste gânduri de început a mandatului domnului preşedinte. 9 februarie 2015 a fost în gândirea şi speranţa tuturor o bornă de hotar, când am crezut că perioada populismului nociv în democraţie a început să apună. Acesta este principalul motiv pentru care 255 de parlamentari au iniţiat prezenta iniţiativă, considerând că momentul menţionat de Iohannis a sosit, să ne debarasăm de populism“, le-a transmis Stanciu liberalilor. Mai mult, el a lansat şi un îndemn furtunos către colegii săi: „Să vă luaţi Parlamentul înapoi !“.  „16 decembrie 2014 a fost ziua în care colegii au susţinut că ne-am luat ţara înapoi. Astăzi, 16 iunie 2015, credem că este momentul să ne luăm Parlamentul înapoi. Este momentul ca astăzi, dragi tovarăşi, să meditaţi asupra votului“, le-a spus Stanciu parlamentarilor şi le-a spus, glumeţ, să nu se ferească de apelativul „tovarăşi“, aluzie la trecutul comunist al unora dintre ei.

Replica a venit, din nou, din partea liberalului Orban, care s-a arătat indignat de faptul că parlamentarii votează mărirea propriilor pensii, dar şi de formula de adresare folosită de Stanciu pentru „tovarăşii“ parlamentari. „Nu îmi vine sa cred ca în Parlamentul României dezbatem un astfel de proiect",  a spus el, iar din plen s-a ripostat. „Ei, haide!“, au reacţionat câţiva aleşi. Drept răspuns, Orban a ridicat tonul: „Poate fi un Parlament demn cel care votează pe bandă rulantă ordonanţe de urgenţă? Poate fi demn Parlamentul care împiedică solicitările Justiţiei? Nu cred. Peste 90% dintre pensionari beneficiază de pensie în baza principiului contributivităţii. De ce să fim privilegiaţi?“, a intrebat Orban. „Eu nu sunt comunist !“, a mai spus el, dar a fost întrerupt de huiduielile sălii.

Ce prevede proiectul

Calculul pensiei speciale se va face prin înmulţirea a 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar, care în prezent este de aproximativ 7.000 de lei, cu numărul lunilor în care şi-au exercitat mandatele. Majorarea pensiei va ţine pasul şi cu majorarea indemnizaţiei pentru parlamentari. Unul dintre iniţiatorii legii, deputatul PSD Petre Daea, a arătat că suma maximă pe care ar putea-o primi un ales ieşit la pensie ar fi de 4.000 de lei. „De exemplu, pentru indemnizaţia brută de 7.000 de lei , cât este acum pentru un mandat, pensia minimă este undeva la 1.500 de lei. Pentru trei mandate va ajunge undeva la 4.000 de lei. Asta ar fi suma maximă. Pragul minim pentru care primeşti pensie specială este de şase luni de zile. Deci dacă ai stat mai puţin de şase luni de zile nu beneficiezi de această sumă. Dacă sunt peste patru mandate, nu mai contează“, a explicat Daea. Deşi Daea a evitat să vorbească despre impactul propunerii sale asupra bugetului de stat, el a admis că se află printre cei care ar beneficia de indemnizaţia de peste 4.000 de lei. În situaţia lui Daea se mai află aproximativ o sută de parlamentari care au o vechime de cel puţin 12 ani în Parlament. „Impactul este foarte mic, numărul parlamentarilor care beneficiază de un asemnea mecanism este foarte mic, undeva la o sută şi ceva.Din evidenţele noastre erau 120 de pensionari în 2010, acum sunt 110“, a spus Daea.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a declarat, pentru „Adevărul“, că numărul beneficiarilor este mult mai mare. „Cei care nu mai sunt parlamentari, împreună cu cei care sunt parlamentari şi au vârsta de pensie sunt în jur de 1.300“, a arătat Orban.

Pensie cât şapte

Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre iniţiatorii legi, a declarat că, potrivit calculelor sale, anticipează că va primi o pensie de 2.500 de lei la care se adaugă indemnizaţia de 4.000 de lei pentru cele trei mandate în Parlament. În comparaţie cu pensia lui Daea, care ar obţine astfel suma lunară de 6.500 de lei, pensia medie în România este de 890 de lei, adică de peste şapte ori mai mică.

Cine sunt beneficiarii

Peste o sută de parlamentari din actuala legislatură vor beneficia de pensii speciale de peste 4.000 de lei, având deja trei mandate în Parlament, iar printre ei se numără deputaţi tineri, cum este cazul premierului Victor Ponta, dar şi aleşi renumiţi pentru absenţele din Parlament, precum senatorul PNL Crin Antonescu, care a lipsit,  de altfel, şi la votul de marţi. Alţi doi mari absenţi de la votul din plen, preşedinţii celor două Camere, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, sunt şi ei beneficiari ai acestei sume.

Lista celor care ar putea să se pensioneze în regim de lux include şi mai mulţi actuali sau foşti miniştri, precum: Graţiela Gavrilescu (PLR), Titus Corlăţean (PSD), Andrei Gerea (PLR),  Nicolae Bănicioiu (PSD), Constantin Niţă (PSD) sau Eugen Nicolăescu (PNL). Totodată, cei doi parlamentari PSD care au apărat proiectul în plen, Anghel Stanciu şi Bogdan Niculescu Duvăz, se numără şi ei pe lista beneficiarilor, alături de colegii lor de la Senat, Ilie Sârbu şi Ecaterina Andronescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite