Parlamentarii din PSD şi UNPR vor pensii speciale şi pentru profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii din învăţământul preuniversitar, cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ, ar putea beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni, potrivit unui proiect depus mai mulţi parlamentari ai PSD şi UNPR la Parlament.

Parlamentarii PSD şi UNPR au dat drumul robinetului cu pomeni electorale, chiar dacă alegerile locale au loc d-abia peste jumătate de an, iar cele parlamentare peste aproape zece luni. După ce au votat, înainte să plece în vacanţă, pensii speciale pentru ei şi pentru aleşii locali, parlamentarii vor acum pensii speciale pentru profesori. Un grup de 15 deputaţi şi senatori, majoritatea de la PSD şi UNPR şi doi neafiliaţi, a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din învăţământul preuniversitar, invocând „stresul“, „uzura psihică şi fizică“ la care sunt supuşi profesorii, a căror muncă este, spun ei, la fel de dificilă ca cea a magistraţilor, care primesc pensii speciale.

Proiectul are un articol unic care prevede că „personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării“.

Iniţiatorii susţin că Legea educaţiei naţionale defineşte învăţământul ca „prioritate naţională“. Autorii propunerii mai susţin că, la fel ca magistraţii, profesorii sunt îndreptăţiţi să beneficieze de pensii speciale.

„Uzura (fizică şi psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activităţii. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii", se arată în expunerea de motive.

Printre iniţiatori sunt Cătălin Croitoru, Dumitru Chiriţă, Daniel Sauvu sau Donţu Ovidiu de la PSD.  

Proiectul depus la Camera Deputaţilor, la finalul sesiunii parlamentare, se află în consultare publică. Senatul este for decizional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite