Parlamentarii se întorc la muncă. Ce provocări îi aşteaptă pe aleşi la început de sesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax
Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax

Parlamentarii încep luni, 2 februarie, o nouă sesiune legislativă. Aleşii au început deja negocierile pentru a forma o nouă majoritate, PNL se pregăteşte pentru o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, în timp ce PSD se confruntă cu plecări. În acelaşi timp, în Parlament se lucrează pentru adoptarea mai multor legi, dar şi pentru revizuirea Constituţiei.

Parlamentul începe activitatea de luni, 2 februarie, când va avea loc prima şedinţă de plen  după învestirea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte. Ultima dată, parlamentarii s-au întâlnit într-o şedinţă de plen pentru adoptarea Legii bugetului de stat pentru 2015. Acum, grupul PSD-UNPR-PC se confruntă cu ameninţările din partea PNL, care intenţionează să trântească Guvernul Ponta prin moţiune de cenzură, dar şi cu tentativa lui Mircea Geoană de a forma un nou partid.

De altfel, Geoană a lansat Proiectul Social Democrat, alături de Marian Vanghelie şi de alţi opt aleşi PSD, cărora li s-au alăturat şi independenţi, dar şi un membru UNPR.

La rândul lor, liberalii, care au înscris săptămâna trecută PNL în Registrul Partidelor Politice, sunt decişi să îl înlăture pe Victor Ponta de la guvernare. Odată cu noile configuraţii politice, şefii Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului sunt şi ei printre cei care şi-ar putea pierde funcţiile.

Codul Electoral, pe repede-înainte

Noul Cod Electoral trebuie adoptat înainte de luna mai a acestui an, adică până la finalul sesiunii parlamentare, pentru ca prevederile sale să fie aplicate la alegerile din 2016, aşa cum a cerut, de altfel, şi preşedintele Klaus Iohannis, la consultările cu partidele parlamentare.

"Vrem un Cod Electoral până în 5 mai. Vrem să se adopte legea, să intre la vot. Ce am putea noi să mai facem la locale? Ce mai necesită legea aia, să stea în dezbatere 10 luni? Primul lucru pe care ni-l asumăm este un termen.", a subliniat secretarul general al PNL, Marian Petrache, la Adevărul Live.

Legea insolvenţei, o urgenţă

Criza francilor elveţieni, care a generat inclusiv proteste în faţa Guvernului, i-a determinat pe politicieni să accelereze lucrările la propunerea legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice. Au o misiune dificilă, pentru că propunerea a fost criticată, iar FMI  a cerut un studiu de impact.

De asemenea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, i-a atenţionat pe aleşi cu privire la riscul de supraaglomerare a instanţelor şi le-a solicitat, de asemenea, un studiu de impact pentru a vedea câte persoane ar putea apela la această procedură.

Revizuirea Constituţiei, din nou pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au vorbit despre posibilitatea revizuirii Legii fundamentale chiar de Ziua Constituţiei, anul trecut, la 8 decembrie.

Constituţia „a trecut deja testul timpului“, dar conţine şi  „modificări care nu s-au dovedit cele mai fericite, după cum există şi texte care au permis interpretări forţate, dincolo de spiritul actului fundamental”, se spunea, la acea dată, într-un mesaj al lui Klaus Iohannis, de Ziua Constituţiei.

La rândul său, Ponta a invitat partidele la discuţii pe tema revizuirii Constituţiei şi a propus reluarea activităţii în Comisia de revizuire. Cu acest prilej, Crin Antonescu a pierdut funcţia de lider al forului, iar senatorul PSD Ioan Chelaru a preluat şefia comisiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite