Paraşutaţi în Guvern. Care sunt calităţile care i-au recomandat pe noii miniştri ai Guvernului Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noua echipă de miniştri numiţi de premierul Victor Ponta şi-au făcut loc traseişti politici, oameni care au mai trecut prin guvern şi au avut prestaţii mediocre, dar şi tineri cu CV-uri subţiri, recomandaţi, însă, de legăturile strânse cu bătrânii lideri. Toţi aceşti oameni au un numitor comun: sunt puternic susţinuţi de partidele care i-au propus, deşi carierele lor profesionale nu sunt nicidecum un atuu pentru poziţii ministeriale.

1. Darius Vâlcov, convertit la PSD

Darius Vâlcov (37 de ani), propus ministru al Finanţelor, a ocupat din august şi până în prezent funcţia de ministru delegat pentru Buget. Vâlcov activează de doar doi ani în PSD, el fiind, anterior, primar PDL al municipiului Slatina în două mandate, timp în care a fost lăudat de mai multe ori chiar de preşedintele Traian Băsescu. În contextul negocierilor cu FMI şi Comisia Europeană şi al elaborării şi adoptării bugetului pentru 2015, evenimente care s-au derulat în ultimele două săptămâni, Vâlcov a ieşit de mai multe ori la rampă pentru a oferi explicaţii, în timp ce Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, a fost absentă din spaţiul public în această perioadă. În calitate de ministru al Finanţelor, Vâlcov va trebui să găsească soluţii pentru o mare problemă rămasă nerezolvată – sistemul de redevenţe, amânat cu încă un an, în condiţiile în care la sfârşitul lui 2014 expiră acordul semnat cu OMV Petrom pe 10 ani pentru neschimbarea nivelului acestor taxe. De asemenea, Vâlcov va trebui să găsească soluţii de a încasa mai mulţi bani la buget din resurse, după ce Guvernul a prelungit cu încă un an taxa pe monopol, taxa pe extracţia de resurse şi taxa pe câştigul obţinut din liberalizarea pieţei gazelor.

image

2. Mihai Tudose se bazează mai mult pe fizic

Mihai Tudose (47 de ani), propus ministru al Economiei, este cea mai surprinzătoare nominalizare în Guvernul Ponta 4 de vreme ce experienţa sa în domeniul economic este aproape inexistentă. Absolvent al Facultăţii de ştiinţe juridice şi administrative, Tudose a fost în perioada 1992-1999 şef  birou senatorial, apoi, pentru doar un an, a ocupat funcţia de jurist la compania Farex din Brăila, iar din 2000 şi până în prezent este deputat. El este, de asemenea, preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD Brăila. În actuala legislatură, Tudose a fost co-autor la 16 iniţiative legislative, niciuna însă pe teme economice. În calitate de ministru al Economiei, Tudose va trebui să facă faţă mai multor provocări. Una dintre cele mai importante probleme pe care viitorul ministru va trebui să le rezolve este cea a combinatului Oltchim, aflat în insolvenţă. Termenul de depunere a ofertelor pentru preluarea Oltchim s-a amânat de mai multe ori în acest an, din cauza lipsei de investitori interesaţi, ultimul termen fiind chiar vineri. Însă nici de data aceasta nu s-a depus nicio ofertă, iar un nou termen pentru preluare nu va mai fi înaintat. De asemenea, noul ministru va trebui să găsească soluţii pentru redresarea companiilor din industria de apărare şi cea aeronautică, cum sunt Romarm, Şantierul Naval Mangalia, Romaero şi Avioane Craiova, dar şi să gestioneze problema proiectului minier Roşia Montană. Întrebat, duminică, dacă va face faţă şi funcţiei de ministru în Guvernul Ponta 4, în condiţiile în care este şi deputat şi preşedinte al PSD Brăila, el a răspuns: „Un metru nouă’ş’opt, o sută de kile, cred că fac“.

image

3. Andrei Gerea, a doua încercare

Andrei Dominic Gerea (46 de ani), propus ministru pentru Energie şi IMM-uri, a mai fost ministru al Economiei, susţinut de PNL, pentru mai puţin de patru luni, între octombrie 2013 şi februarie 2014. El a fost schimbat din funcţie prin votul PNL şi, deşi nu a existat un motiv clar al plecării sale din Guvern, a existat informaţia că Gerea ar fi avut o poziţie legată de proiectul Roşia Montană considerată nepotrivită de Crin Antonescu. Gerea nu a apucat să facă mai nimic la Ministerul Economiei, deşi prioritatea sa declarată era privatizarea Oltchim. În vara acestui an, Gerea s-a alăturat PLR, fiind vicepreşedinte al partidului. Andrei Gerea se află la al treilea mandat de deputat şi este membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor. Gerea a absolvit în 1997 Academia de Studii Economice Bucureşti - Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică.Viitorul ministru al Energiei şi IMM-urilor va trebui să gestioneze problemele României în alimentarea cu gaze de la Gazprom, în condiţiile în care livrările au fost reduse în ultimele luni, şi să aplaneze tensiunile care ar putea apărea la începutul anului viitor, când peste 170.000 de IMM-uri vor începe să se alimenteze cu gaze de pe piaţa liberă, fapt ce ar putea determina o creştere a preţurilor pentru aceştia. De asemenea, pe lista cu provocări pentru viitorul ministru al Energiei şi IMM-urilor se înscriu insolvenţa RAAN, listarea Hidroelectrica şi a Complexului Energetic Oltenia, privatizarea Complexului Energetic Hunedoara, dar şi definitivarea strategiei energetice.   

image

4. Sorin Grindeanu , produsul pepinierei PSD

Sorin Grindeanu (41 de ani), propus la Ministerul Comunicaţiilor, este membru PSD din noiembrie 1996, a deţinut mai multe funcţii în organizaţia judeţeană de tineret, iar în decembrie 2003 a devenit preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD Timiş, până în prezent fiind prim-vicepreşedinte de filială, lider al PSD Timişoara, iar duminică a fost desemnat preşedinte interimar al PSD Timiş. În perioada 2004-2008 a fost consilier local la Timişoara, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar. El face parte din Comisia de apărare a Camerei şi din cea pentru tehnologia informaţiei. Grindeanu este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 - 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timişoara. Este co-autor la 35 de iniţiative legislative privind insolvenţa, codul fiscal, dialogul social, Codul Muncii, funcţionarea asociaţiilor de proprietari, insolvenţa persoanelor fizice, legea energiei şi a gazelor, contractele de credit pentru consumatori.

image

Cea mai importantă provocare pentru viitorul ministru al Comunicaţiilor este finalizarea procesului de privatizare a Poştei Române. La sfârşitul lunii septembrie, operatorul belgian de servicii poştale bpost a depus o ofertă neangajantă pentru preluarea a 51% din acţiunile societăţii de stat, fiind, de altfel, singurul investitor interesat. Oferta financiară angajantă din partea bpost pentru preluarea Poştei Române ar putea fi depusă în primăvara anului viitor.  

5. Graţiela Gavrilescu, la al treilea partid

Deputatul PLR Graţiela Gavrilescu, purtător de cuvânt al lui Călin Popescu Tăriceanu, va fi noul ministru al Mediului, în locul lui Attila Korodi. De profesie inginer, Graţiela Gavrilescu a abandonat meseria de bază în favoarea afacerilor. De asemenea, are o bogată activitate politică, începută în PUR, partid rebotezat de Dan Voiculescu PC, pe listele căruia a candidat pentru funcţia de primar al Ploieştiului. Nu a câştigat, dar a fost aleasă viceprimar, funcţie pe care a ocupat-o timp de patru ani. În timpul mandatului a plecat din PUR şi s-a înscris în PNL. În 2008 a fost aleasă ca deputat pe listele PNL în Colegiul 3 din Prahova, mandat reconfirmat în 2012. După alegerile europarlamentare din acest an, a trecut de la PNL la PLR. În declaraţia sa de avere figurează mai multe terenuri, o pădure de 5.000 mp, două case şi un apartament, trei maşini, dar şi bijuterii şi obiecte de artă de 5.000 de euro. Multe dintre aceste bunuri sunt menţionate ca moşteniri (Dana Mihai)

6. Liviu Pop, ministru care l-a scăpat pe Ponta de plagiat

În vârstă de 40 de ani, Liviu Pop nu se află la prima experienţă executivă, ocupând, simultan, pentru câteva luni din 2012, funcţia de ministru pentru Dialog Social, care îi va reveni, din nou, în Guvernul Ponta 4, şi cea de ministru al Educaţiei. De altfel, numele lui Pop a apărut, mai întâi, vehiculat ca posibil viitor ministru al Educaţiei, însă în urma negocierilor care s-au purtat în coaliţia de guvernare, portofoliul a fost distribuit către PC. Deşi a stat numai trei luni în fruntea ministerului Educaţiei, ca interimar, Pop a fost cel care a dat ordinul de ministru care a desfiinţat Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor, instituţie care analiza acuzaţiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta în vara anului 2012. Pop a absolvit Facultatea de Matematică şi Informatică la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca şi a fost profesor de matematică timp de 16 ani. Liviu Pop este senator ales pe listele PSD la alegerile parlamentare din 2012 şi preşedintele Comisiei de muncă, Familie şi Protecţie Socială.

image
image

7. Ionuţ Vulpescu, criticul lui Liiceanu

Ionuţ Vulpescu, propus de Victor Ponta ministru al Culturii, şi-a început cariera politică în umbra lui Ion Iliescu, fiind, mai întâi, consilier prezidenţial până în 2004, apoi s-a înscris în PSD pentru a-l urma pe fostul preşedinte. Ionuţ Vulpescu a sărit în apărarea lui Iliescu în momentul în care mai mulţi lideri ai PSD au spus că Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale şi din cauza etichetei de comunist care atârnă de PSD prin prisma asocierii cu Ion Iliescu. La doar un pas de a deveni noul ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu l-a atacat dur, în plină campanie electorală, pe Gabriel Liiceanu după ce filosoful arăta într-un articol denumit „Fie-vă milă de noi, domnule Ponta“ că premierul este un lider politic plin de defecte. „«Fie-vă milă» nu spun nici ironic, mă tem, cei care dau lecţii morale, ci, mai degrabă, trist şi umil, cerşetorii. Oare să aibă legătură cu clivajul care l-a transformat, în chip regretabil, pe Gabriel Liiceanu, dintr-un intelectual de elită în intelectualul lui Băsescu?“, a reacţionat Vulpescu într-un alt articol intitulat „Un filosof fără memorie“. Social-democratul Ionuţ Vulpescu are 38 de ani, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, are un master în Doctrină şi Cultură şi un doctorat în Filosofie. În prezent, Vulpescu este deputat PSD şi membru în Comisia pentru cultură.

image

8. Sorin Cîmpeanu a şters şi el urmele plagiatului lui Ponta

Sorin Cîmpeanu (46 ani), propus la conducerea Ministerului Educaţiei, este rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti din 2012 şi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor. Tot din 2012 este şi secretar general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), an în care CNATDCU a decis că premierul Victor Ponta a plagiat în teza sa de doctorat. Instituţia a fost reorganizată în aceeaşi zi de către Liviu Pop, ministru interimar la Educaţie pe vremea aceea, care a mărit numărul de membri de la 21 la 44, unul dintre noii membri care au apărut atunci fiind şi Sorin Cîmpeanu. Ca preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, Cîmpeanu a susţinut în iunie anul acesta cea de-a treia ordonanţă de urgenţă (49/2014) care modifică radical Legea Educaţiei şi care prevede, pe scurt, că persoanele fizice pot să înfiinţeze o universitate şi să rămână cu patrimoniul după ce o desfiinţează, că doctoratul se poate face şi la frecvenţă redusă, iar rectorii şi-ar putea prelungi mandatele pe termen nelimitat. Deşi Consiliul a dat un punct de vedere oficial din partea rectorilor, Universitatea din Bucureşti a declarat că nu a fost consultată în privinţa elaborării OUG 49 şi nici în privinţa redactării comunicatului din partea Consiliului Naţional al Rectorilor. (Ioana Nicolescu)

Angel Tîlvăr, apropiatul lui Oprişan

image

Deşi se află la al treilea mandat în Parlamentul României, Angel Tîlvăr este un politician discret. În actuala legislatură, deputatul PSD şi-a pus semnătura pe 28 de iniţiative legislative, cele mai multe dintre ele fiind respinse. În prezent, Angel Tîlvăr este deputat PSD de Vrancea şi vicepreşedinte PSD Vrancea,  acolo unde şeful PSD este cunoscutul baron Marian Oprişan, omul care l-a propulsat în politică. Totodată,  Angel  Tîlvăr este preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor În vârstă de 52 de ani, Angel Tâlvăr este la bază profesor de engleză. Programul său politic s-a bazat, mai mult, pe proiectele din domeniul educaţiei, îndeplinind funcţia de preşedinte al comisiei de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor până în vara acestui an. Tîlvăr a prins un loc în Guvern pe ultima sută de metri, după ce Adrian Anghel a primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare.

image

Citeşte şi:

UPDATE Noul Guvern a ajuns la votul Parlamentului. Un ministru s-a pierdut pe parcurs

Cei opt noi miniştri din Guvernul Ponta 4 au fost audiaţi astăzi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, urmând ca votul în plen să aibă loc în jurul orei 18.00. Adrian Anghel a fost singurul ministru propus care a primit aviz negativ din partea comisiilor pentru comunităţile de români din afara graniţelor. Înlocuitorul său, deputatul PSD, Angel Tîlvăr, a primit aviz favorabil.

Cabinetul Ponta 4, un Guvern de politruci. Cine sunt cei 20 de miniştri aleşi. Ce funcţii au primit PLR şi PC şi ce grei din PSD au rămas pe tuşă

Premierul Victor Ponta i-a remaniat pe tehnocraţi, unii dintre ei cu rezultate notabile în cele zece luni cât au stat în Guvern, şi a numit miniştri bine susţinuţi de partide.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite