„Pandemia a fost transformată într-o pande-mită generalizată!”. Cum arată moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

Social-democraţii acuză Guvernul Orban că a pierdut complet controlul în gestionarea situaţiei COVID-19 şi de devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei, potrivit textului moţiunii de cenzură. PSD aminteşte şi de măsurile contradictorii ale Executivului şi de restricţii impuse fără rost românilor.

„Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetăţenilor! Au nesocotit toate recomandările epidemiologilor! S-au purtat ca şi cum s-ar fi aflat deasupra legii şi a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe care l-au forţat să respecte reguli şi restricţii, pe care ei înşişi le-au călcat în picioare fără nicio jenă! O naţiune întreagă l-a văzut pe şeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalţi lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecţie. O naţiune întreagă l-a văzut pe şeful Executivului, Ludovic Orban, fără mască, fără distanţare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populaţie obligaţia de a purta masca în spaţiile închise! O naţiune întreagă a văzut bairamul dat de  Virgil Guran în luna mai, petrecerea lui Rareş Bogdan cu 100 de invitaţi din restaurantul deschis special la Cluj, şueta politică organizată de ministrul Costel Alexe cu 100 de liberali înghesuiţi fără măşti în salonul unui alt restaurant de la Iaşi. Acestea sunt contraexemplele pe care românii le-au văzut”, arată social-democraţii în textul moţiunii de cenzură. 

PSD precizează că Executivul şi-a pierdut credibilitatea şi pentru că a luat măsuri contradictorii pentru gestionarea pandemiei. Sursa menţionată aminteşte de ordonanţele militare din perioada stării de urgenţă şi de schimbările făcute prin aceste acte normative cărora „românii nu mai puteau ţine pasul cu schimbările diametral opuse de la o zi la alta”.

„O altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2, a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii. La început au fost contradicţiile dintre Ordonanţele militare din starea de urgenţă. Ceea ce se reglementa într-o ordonanţă se anula în ordonanţa următoare, pentru ca apoi peste încă două sau trei ordonanţe să se revină la reglementarea iniţială. Românii nu mai puteau ţine pasul cu schimbările diametral opuse de la o zi la alta. Atunci a avut loc trimiterea românilor la export. Nu a contat sănătatea muncitorilor români, înghesuiţi în autobuze, în aeroporturi şi în avioane. Pentru Iohannis şi Orban a contat doar câştigarea bunăvoinţei de la Înaltele Porţi ale Europei, de unde veniseră apeluri pentru forţa de muncă ieftină din România. A urmat apoi lunga serie de contradicţii între relaxările şi restricţiile reglementate alandala de către Guvernul Orban. A fost greu de înţeles pentru români, de ce nu puteau circula în spaţiu deschis în parcuri, dar aveau voie să se îngrămădească în spaţii închise în supermarketuri”, arată PSD, în textul moţiunii de cenzură.

Social-democraţii amintesc şi de felul în care Guvernul Orban a devalizat bugetul de stat sub paravanul pandemiei şi de concluziile controlului Curţii de Conturi privind achiziţiile făcute de către Executiv.

„Ca şi cum toate acestea n-ar fi fost de-ajuns, raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă a scos la iveală tunurile financiare incredibile date de guvernanţi sub paravanul pandemiei. Raportul Curţii de Conturi, pe care preşedintele Iohannis şi premierul Orban se fac acum că nu-l văd, ca şi cum nu ar fi existat niciodată, ne dezvăluie cea mai mare fraudă guvernamentală din ultimii 30 de ani. Este de-a dreptul revoltător! În timp ce le spuneau românilor să stea în casă în starea de urgenţă, cei din guvern prăduiau fără nicio jenă bugetul statului, cu măşti neconforme, cumpărate pe şpăgi uriaşe, la suprapreţ, cu plăţi ilegale pentru produse şi servicii nelivrate, cu achiziţii frauduloase prin care s-a drenat banul public către firmele clientelare de partid şi către sediile de campanie ale PNL. În prezent, DNA investighează achiziţii publice ilegale la UNIFARM de 140 milioane de euro. Hoţia începe să iasă la suprafaţă, din aproape toate achiziţiile făcute de Guvern în această perioadă”, conform sursei citate.

PSD mai spune că „pandemia a fost transformată într-o pande-mită generalizată”, iar „corupţia şi spaga au ajuns până în Cancelaria premierului”.

„Printre cei care au dat şpăgi de sute milioane de euro se află şi omul de încredere al lui Ludovic Orban, care tace culpabil când e întrebat dacă a avut discuţii cu acea persoană în timpul pandemiei. Invocând siguranţa sănătăţii publice, cei din guvern au tranzacţionat vieţile cetăţenilor cu şpăgi şi plăţi ilegale de milioane şi milioane de euro, din bugetul statului. Au cumpărat ventilatoare pentru salvarea vieţii pancienţilor la preţuri de 3-4 ori mai mari.  Au cumpărat izolete la preţul unui automobil – 17.000 euro bucata! Au cumpărat cu bani publici, de la firmele lor de casă, combinezoane şi echipamente pentru medici cu preţuri de 10 ori mai mari. Şi fără pic de ruşine faţă de temerile românilor în faţa pandemiei au făcut achiziţii de măşti de protecţie la preţuri de 100 de ori mai mari”, potrivit sursei menţionate.

Social-democraţii subliniază că în doar nouă luni de guvernare, ministrul Finanţelor Florin Cîţu a împrumutat peste 105 miliarde de lei, de patru ori mai mult decât în guvernarea PSD.

„Guvernarea PNL este o guvernare pe datorie. Prezentul şi viitorul ţării sunt amanetate pe termen lung, din cauza incompetenţei fără margini a acestui Guvern. În numai 9 luni de guvernare, Ministrul Finanţelor Publice a împrumutat peste 105 miliarde lei, de 4 ori mai mult decât guvernarea PSD. Cu o viteză de împrumut de 1.000 euro pe secundă, ponderea datoriei guvernamentale a explodat la 40% din PIB în luna mai 2020. Guvernul nu a dublat alocaţiile copiilor, dar le-a împovărat viitorul cu de 15 ori mai mult suma necesară creşterii alocaţiilor”, se arată în textul moţiunii de cenzură.

PSD reproşează PNL că nu a majorat pensiile cu 40%, aşa cum era prevăzut în lege.

„Dar nu e vorba doar de împovărarea generaţiilor viitoare. E vorba şi de împovărarea bătrânilor din prezent. Cheltuielile suplimentare cu dobânzile pentru împrumuturile fantastice ale ministrului Cîţu, de peste 770 de milioane de lei ar fi fost suficiente pentru majorarea pensiei minime cu 10% de la 1 ianuarie 2020, aşa cum era prevăzut în programul de guvernare al PSD. Românii plătesc acest preţ al incompetenţei PNL pentru că, pentru cineva nepriceput în economie, e mult mai simplu să te împrumuţi, decât să dezvolţi economia şi să creşti astfel veniturile la bugetul de stat”, conform sursei amintite.

Social-democraţii mai spus că Executivul Orban a adus doar austeritate, sărăcie şi un cerc vicios al salariilor mici, iar românii au pierdut tot ce au câştigat în perioada guvernării PSD.

„Unde s-au dus banii împrumutaţi de Guvernul Orban? Pentru ce plătim acest cost uriaş? Nu se vede nimic în economie! Dimpotrivă economia se prăbuşeşte, în procente cu două cifre. Nu se vede nimic în nivelul de trai al populaţiei. Dimpotrivă, puterea de cumpărare scade de la o zi la alta, în ritm accelerat. Creşterile de venituri din anii anteriori, toată bunăstarea pe care românii au reuşit să o acumuleze, sunt anulate de prăbuşirea puterii de cumpărare a populaţiei în scurta guvernare PNL. Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici. Creşterile de venituri din anii anteriori, toată bunăstarea pe care românii au reuşit să o acumuleze, sunt anulate de prăbuşirea puterii de cumpărare a populaţiei. Salariul mediu net a scăzut cu 161 de lei (4,8%) faţă de decembrie 2019, în timp ce inflaţia este la nivelul de 2,58%. Deci o scădere cu 7,38% a puterii de cumpărare reale în doar 5 luni din anul 2020”, indică moţiunea de cenzură.

Ei mai spus că deşi Florin Cîţu se laudă cu o inflaţie sub 3 procente, acest lucru nu se datorează lui, ci „scăderii preţurilor internaţionale la carburanţi şi la energie în contextul pandemiei”.

„Ministrul Finanţelor se laudă cu o inflaţie sub 3%. Nu are însă niciun merit pentru asta, pentru că totul se datorează scăderii preţurilor internaţionale la carburanţi şi la energie în contextul pandemiei. Dar pensionarii şi cei cu venituri mici nu îşi permit să circule cu automobilul pentru a se bucura de scăderea preţului la carburanţi. Pentru ei e dureroasă creşterea preţurilor la alimentele de strictă necesitate. Pentru ei contează creşterea preţurilor cu 25% la fructe şi legume. O creştere care nu e acoperită nici de majorarea de doar 14% a pensiilor sau de 20% a alocaţiilor. Scăderea accelerată a puterii de cumpărare a populaţiei adânceşte inechitatea socială, prăpastia dintre cei care au mai mult decât au nevoie şi cei care abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta şi conduce la falimentul ofertei interne”, conchide PSD în moţiunea de cenzură.

PSD depune luni la Parlament a doua moţiune de cenzură împotriva Cabinetului condus de Ludovic Orban, intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pandemită generalizată, belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. 

Conform anunţului făcut duminică seară de preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu, moţiunea de cenzură va avea 22 - 24 de pagini şi deocamdată este semnată de cei 202 parlamentari ai PSD. Pentru a trece moţiunea sunt necesare 233 de voturi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite