Palmă pentru Iohannis, ajutor pentru PSD. CCR, de acord cu Legea Iordache: Parlamentarii aflaţi în conflict în interese scapă de interdicţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CCR a respins, joi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la modificarea Legii de funcţionare a ANI, act normativ care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de ANI în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept, adică scapă de verdictul instanţelor.

„În ziua de 10 mai 2018, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a pronunţat, în cadrul controlului anterior promulgării, asupra obiecţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, obiecţie formulată de Preşedintele României. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, obiecţia de neconstituţionalitate formulată", se arată într-un comunicat al Curţii. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată preşedintelui României.

„Interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare din mandatele cuprinse în perioada 2007-2013, în temeiul art.25, pe baza raportelor de evaluare întocmite de ANI şi care au constat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007-2013 încetează de drept“, se arată în proiectul de lege al social-democratului Florin Iordache. 

Motivul oficial al susţinerii al acestei legi de Florin Iordache este adoptarea unei prevederi reparatorii pentru cei care au fost condamnaţi pentru conflictul de interese până la apariţia Legii 219/2013 pentru completarea Statutului deputaţilor şi senatorilor. Printre parlamentarii care ar beneficia de prevederile legii ar fi: Steluţa Cătăniciu (deputat ALDE), Sorin Roman (deputat PSD), Matei Suciu (PSD), Iulian Iancu (deputat PSD) Daniel Zamfir (senator PNL) sau Adrian Oroş (deputat PNL).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite