Paleologu vrea schimbarea Constituţiei astfel încât, în situaţii de criză, preşedintele să poată schimba premierul sau să dizolve Parlamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Theodor Paleologu, susţine că actuala Constituţie trebuie schimbată, astfel ca, în situaţii de criză, preşedintele să poată demite Guvernul sau să dizolve Parlamentul.

Paleologu consideră că dizolvarea Parlamentului s-ar fi impus după alegerile europarlamentare din 26 mai, în urma cărora PSD şi-a pierdut legitimitatea.

Prezent luni, 14 octombrie, la Iaşi, Paleologu a declarat că nu mai putem continua cu o Constituţie care generează situaţii de criză pe scena politică.

"Dincolo de încăpăţânarea şi de ambâţul personal al domnului Iohannis şi al doamnei Dăncilă, amândoi foarte conflictuali, în Constituţia noastră avem seminţele acestor crize recurente. Nu e prima dată când România traversează o criză de acest tip. Amintiţi-vă felul în care Emil Constantinescu a trebuit să-l dea la o parte pe Radu Vasile, apoi conflictele dintre Iliescu şi Năstase, dintre Traian Băsescu şi Tăriceanu, răsturnarea Guvernului Boc şi apoi tensiunile dintre Klaus Iohannis şi toate guvernele PSD. Suntem abonaţi la asemenea crize care sunt extrem de păguboase pentru România. E la mintea cocoşului că trebuie schimbat ceva în Constituţie”, susţine Theodor Paleologu.

Candidatul PMP consideră că este ”aberant” ca preşedintele să numească premierul, dar "să nu se poată descotorosi de el”.

"E o chestie de logică constituţională. Dacă preşedintele numeşte primul-ministru, trebuie să-l poată înlocui. Este important ca preşedintele să poată dizolva Parlamentul. Dar nu aşa cum spune Dan Barna, în mod aberant, să facă preşedintele un referendum de dizolvare a Parlamentului. Râd şi curcile, n-are noimă. Preşedintele are o legitimitate izvorâtă din votul întregului popor şi este normal să poată dizolva Parlamentul când consideră că este necesar. Nu va abuza de acest atribut, pentru că este periculos. El poate dizolva Parlamentul, dar se trezeşte apoi cu o majoritate clar de cealaltă parte. S-ar fi impus dizolvarea Parlamentului după alegerile europarlamentare. Era evident că Guvernul PSD nu mai reprezintă decât o minoritate din sânul poporului român", a declarat Theodor Paleologu.

Întrebat dacă modificarea Constituţiei nu presupune şi găsirea unei majorităţi consistente în Parlament, Paleologu afirmă că se poate găsi o soluţie, dacă toţi actorii politici se aşează la masă.

"Se poate lucrul ăsta, toată lumea a înţeles că aceste războaie nu duc nicăieri. Şi PSD-ul poate fi adus la masă pentru a sta de vorbă despre viitorul ţării. Zic şi PSD-ul pentru că de 15 ani PSD a dus un război împotriva preşedintelui. Ca să ajungă la ce? La candidatura doamnei Dăncilă? Este evident că va duce PSD-ul la dezastru. Nu mai putem continua pe acest drum, avem nevoie de un minim consens pentru dezvoltarea ţării. Dacă în 1994 Corneliu Coposu a acceptat să stea de vorbă cu Ion Iliescu pentru viitorul României, pentru a vorbi despre NATO şi Uniunea Europeană, nu văd de ce eu n-aş putea sta de vorbă cu oameni pe care nu-i apreciez foarte mult, dar fac un efort”, a mai spus Theodor Paleologu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite