Paleologu, ironii la adresa lui Barna, după mesajul de felicitare a lui Biden: Stăm de strajă la frontierele NATO precum Bobcinski şi Dobcinski din „Revizorul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theodor Paleologu, un politician căruia nu-i lipseşte spiritul de glumă. FOTO Eduard Enea
Theodor Paleologu, un politician căruia nu-i lipseşte spiritul de glumă. FOTO Eduard Enea

Theodor Paleologu, fost candidat la preşedinţia României, l-a ironizat pe Dan Barna, după ce liderul USR a publicat un mesaj în care saluta alegerea lui Joe Biden şi afirma că românii rămân aliaţi de bază în construcţia unei lumi libere şi prospere. Paleologu a subliniat ridicolul de situaţie printr-o referinţă la o operă literară clasică, „Revizorul”.

„Mă alătur domnului Dan Barna, candidat ca şi mine la preşedinţie, în a-l felicita pe Joe Biden şi a-l asigura că poate conta pe noi. Stăm de strajă la frontierele NATO precum Bobcinski şi Dobcinski din "Revizorul" lui Gogol. Vom face totul şi nu vom precupeţi nici un efort pentru a construi, cum bine spune domnul Barna, o lume liberă, democratică şi prosperă”, a scris pe pagina sa de Facebook Theodor Paleologu. 

După ce fostul ministru al Culturii a fost criticat dur pe Facebook, acesta a revenit o postare în care a explicat pe paşi mesajul ironic adresat lui Dan Barna. Redăm mesajul integral al lui Paleologu:

„Ţinînd cont de unele reacţii la precedenta mea postare, cred că e nevoie de un scurt tutorial despre cum se identifică o ironie. Sigur, nu toată lumea se prinde din prima, dar sînt optimist şi cred că şi o persoană cu IQ mai redus poate învăţa.

Primul pas: cînd vezi o referinţă literară, te întrebi ce-i cu ea. Dintr-un singur clic poţi afla că "Revizorul" de Gogol este o comedie şi că Bobcinski şi Dobcinski sînt două personaje ridicole şi servile, care-l roagă pe Hlestakov să-i spună Majestăţii Sale că poate conta pe ei. Evident, ţarul n-avea cum să aibă habar de doi nătărăi dintr-o gubernie îndepărtată a imperiului.

Al doilea pas: cînd vezi citate evidente din limba de lemn a lui Ceauşescu ("vom face totul şi nu vom precupeţi nici un efort"), iarăşi e cazul să te întrebi ce o fi vrut să spună Paleologu.

Al treilea pas: după ce ai făcut legătura cu Gogol şi Ceauşescu, te mai uiţi încă o dată la postare şi identifici celelalte formule ironice ("poate conta pe noi", "stăm de strajă la frontierele NATO").

Al patrulea pas: postarea lui Paleologu conţine un citat. Cum e citatul? Dacă este stupid în formulare, te întrebi dacă Paleologu n-a fost cumva ironic introducîndu-l prin formula "cum bine spune domnul Barna".

Vedeţi? Nu e atît de greu să fii inteligent. Dar cel mai important este să eviţi orice formă de răutate, mojicie şi agresivitate. Acestea sînt semnele cele mai sigure ale prostiei”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite