Palatul Cotroceni îi dă replica lui MRU: Răzvane, dacă ar fi rost de o nouă funcţie, la nevoie ai fi chiar şi „udrist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu şi Mihai Răzvan Ungureanu FOTO AFP
Preşedintele Traian Băsescu şi Mihai Răzvan Ungureanu FOTO AFP

Consilierul de stat Cristian Hriţuc i-a răspuns, vineri, fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu la scrisoarea deschisă adresată de către acesta preşedintelui Traian Băsescu.

Totul a început cu o scrisoare semnată de Mihai Răzvan Ungureanu şi adresată liderului PMP, Elena Udrea. Replica liderului PMP a venit la mai puţin de 24 de ore. Cele două scrisori cuprind o înşiruire de reproşuri pe care cei doi lideri de dreapta, cândva colegi de partid, şi le-au aruncat fără menajamente. Ambii lideri au ţinut să sublinieze că scrisorile nu reprezintă un atac la persoană.

Invitat joi la „Adevărul Live“, preşedintele Traian Băsescu spunea că fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu s-a implicat într-un război politic cu Elena Udrea pentru a fi acceptat de PDL şi de Vasile Blaga. Ulterior, Mihai Răzvan Ungureanu i-a adresat, vineri, preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă, publicată pe platforma „Adevărul“. Fostul premier face un apel la preşedintele Traian Băsescu să stea departe de procesul „reinventării dreptei“ şi să nu mai atace PNL, pentru a evita ca Victor Ponta să devină preşedinte. În aceeaşi zi, a sosit şi răspunsul Administraţiei Prezidenţiale.

Iată scrisoarea trimisă de consilierul de stat Cristian Hriţuc redacţiei „Adevărul“:

Domnule senator Mihai-Răzvan Ungureanu,

Am citit ultima ta scrisoare deschisă din seria epistolară cu care vrei să câştigi alegerile prezidenţiale. Ai greşit din nou destinatarul. Dacă, într-adevăr, ai fi avut bun-simţ, i-ai fi trimis domnului preşedinte Traian Băsescu o scrisoare direct, nu una deschisă căutătoare de voturi (înţeleg acum scopul: Vasile Blaga, cel pe care-l acuzai că ţi-a dat jos guvernul, te vrea prezidenţiabil din parte PDL).

În ceea ce-l priveşte pe domnul preşedinte Traian Băsescu ar trebui să lămurim câteva lucruri.

În primul rând, spui că „omul politic Traian Băsescu a ajuns să fie eclipsat de omul Traian Băsescu”. Dragă Răzvane, trebuie să înţelegi că doar Victor Ponta poate fi două persoane în acelaşi timp. Din câte îmi pare, în mod dezamăgitor, şi tu eşti un adept al acestei soluţii.

Îi transmiţi domnului preşedinte că ceea ce trebuie să facă este să nu mai facă nimic. Din păcate, pentru că voi aveţi comportament slugarnic faţă de Victor Ponta şi Dan Voiculescu, de foarte multe ori domnul preşedinte a trebuit să vă ţină şi să facă opoziţie. Convingerea domnului preşedinte este că menirea unui om politic este să facă, nu să nu facă nimic. Dacă tu crezi că aşa trebuie să fie un preşedinte, te asigur că românii nu te vor vota. Îi ceri domnului preşedinte să tacă pentru a nu-i da muniţie lui Victor Ponta, Răzvane, dar tu, deşi ai vorbit, ai luat 2% în alegerile europarlamentare...!

Spui că „Victor Ponta nu există (...) este doar o hologramă”... Tu chiar crezi aşa ceva? Îţi spun eu, el există şi este la fel de periculos ca şi Crin Antonescu, Dan Voiculescu şi partenerii lor.

Te încurcă înfiinţarea Partidului Mişcarea Populară. Până una alta, în timp ce tu candidai ca vârf de lance şi ai luat 2% în alegeri, PMP a luat de trei ori mai mult şi a intrat în Parlamentul European. Şi asta în ciuda faptului că, la PMP, în prim-plan era ştii tu cine... Partidul Mişcarea Populară a fost creat ca răspuns la nevoia unui proiect politic nou. Europarlamentarele au arătat că PMP a făcut în trei luni ceea ce tu nu ai putut să faci în doi ani.

Te tot autointitulezi „băsist”. Sunt convins că, dacă ar fi rost de o nouă funcţie, la nevoie ai fi chiar şi „udrist” (vezi T. Baconschi în imagini de neuitat). Răzvane, sunt sigur că de la domnul preşedinte nu ai primi certificat de „băsist”, ci, mai degrabă, un certificat de „fripturist”.

Încerci să cauţi vinovaţi pentru căderea guvernului condus de tine. Trebuie să ştii că vinovatul eşti chiar tu, ai fost arogant şi nu ţi-ai găsit timp să discuţi cu parlamentarii. Aşa ai intrat în istorie ca „premierul de trei... luni”.

Îi transmiţi domnului preşedinte „opriţi campania antiPNL”. Ca istoric, ar trebui să beneficiezi de o mai bună cunoaştere a istoriei recente, aşa că ţi-o reamintesc eu dacă memoria nu te mai ajută:

- 2007: Tăriceanu scoate din guvern PDL-ul; ulterior PNL, PSD, turnătorul Voiculescu - preşedinte de comisie, PRM şi UDMR îl suspendă din funcţie pe domnul preşedinte,
- 2012: PNL, PSD şi turnătorul Voiculescu îl suspendă din nou din funcţie pe domnul preşedinte,
- 2014: PNL şi PSD votează în Parlament demisia domnului preşedinte...

Şi, atunci, dragă Răzvane, ce-ai vrea să spună un om politic responsabil despre PNL? Pentru că te erijezi în apărător al statului de drept, crezi că statul de drept a fost consolidat de PNL prin toate aceste acţiuni? Şi, atunci, te întreb: ce garanţii ai tu că PNL nu va recidiva cât de curând?

Privind de pe uscat, îţi descoperi calităţi de comandant de navă. Dragă Răzvane, cred că ar fi bine să-l laşi pe unul care a trecut cu nava prin incendii la bord, zone de război şi prin furtuni să dea lecţii despre cum se pune nava la cheu în port sigur. Te cocoţi în corcoduş şi dai indicaţii unui comandant de navă... Îţi fac o recomandare, urcă mai întâi pe puntea de comandă - vezi că-ţi trebuie brevet de la alegători -, asumă-ţi răspunderea şi, pe urmă, vezi unde poţi tu să duci nava.

Pari a avea două mari obsesii, Antena 3 şi Victor Ponta. Domnul preşedinte şi-a asumat să lupte cu ele până la 21 decembrie. Văd că tu nu vrei să te lupţi cu ei, ci cu domnul preşedinte.

În ultimul timp, domnul preşedinte a atras atenţia public legat de câteva probleme de interes naţional, noile modificări aduse Legii educaţiei naţionale, efectele reducerii CAS, absorţia fondurilor europene, crearea de locuri de muncă, disfuncţionalităţile în activitatea avocatului poporului etc. Ce zici, Răzvane, în următoarea scrisoare ne spui ceva pe temele acestea?

Cristian Hriţuc,
consilier de stat
al preşedintelui României

fotomic

Citeşte şi:

Scrisoare deschisă domnului preşedinte Traian Băsescu

Domnule preşedinte Traian Băsescu, nu vă voi răspunde la atacurile de ieri aşa cum nu voi da curs unei demonstraţii de bărbăţie politică născută în jurul doamnei Elena Udrea. Nu voi face acest lucru, pentru că dumneavoastră sunteţi preşedintele României şi nu pot avea o dispută de acest gen, care să implice cea mai importantă instituţie a statului român.

Băsescu, despre duelul Udrea - MRU: Ca să nu dea în mine, s-a răcorit ca un adevărat bărbat pe o femeie. Atât poate!

Preşedintele Traian Băsescu spune că fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu s-a implicat într-un război politic cu Elena Udrea pentru a fi acceptat de PDL şi de Vasile Blaga.

MRU şi Udrea, în război pe blogurile „Adevărul“

Războiul politic dintre Mihai Răzvan Ungureanu şi Elena Udrea s-a mutat, la sfârşitul săptămânii trecute, pe platforma de bloguri „Adevărul“, unde protagoniştii au creionat în culori sumbre tabloul carierei politice a celuilalt

Scrisoare deschisă adresată doamnei Elena Udrea

Înţeleg că sunteţi preocupată de natura caracterului meu în reflecţiile dumneavoastră la adresa politicii româneşti. Nu sunt înclinat spre certuri politice, mai ales când vine vorba de dreapta, spre deosebire de dumneavoastră. Dar cum nu sunt prima oară ţinta unor astfel de declaraţii, cred că e un moment potrivit pentru un răspuns. Unul detaliat.

Despre oportunism, aroganţă şi alţi demoni. Scrisoare către MRU

Domnule Mihai Răzvan Ungureanu, declaraţiile pe care le-aţi făcut în scrisoarea pe care mi-aţi adresat-o sunt profund nedrepte, pe alocuri mincinoase şi, aş spune, izvorâte din frustrările personale uriaşe pe care le-aţi acumulat în aceşti ultimi doi ani în care v-aţi întors în viaţa politică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite