Extemporalul de sambata

Extemporalul de sambata

Evenimentele cu consecintele cele mai importante 1. Asumarea raspunderii de catre Guvern, in fata Parlamentului, in premiera postrevolutionara, pentru o declaratie de politica generala (o mie de

”Eu sunt un candidat care nu are absolut  nicio legătură, nici cu comunismul, nici cu postcomunismul, nici cu acest sistem  cu baroni locali sau miliardari de carton”, spune Dominic Fritz, noul primar al Timişoarei, despre el însuşi, prezentându-se pentru cei care încă nu îl cunosc, în primul său discurs de după confirmarea rezultatului alegerilor.

acum 10 ore · comentarii (29)

Încă nu sunt clare rezultatele din multe judeţe şi municipii, dar la Bucureşti şi în câteva oraşe importante PSD este făcut zob. A pierdut primăria Capitalei şi 5 dintre primăriile de sector. În ţara pierde în fief-uri importante, de-ar fi să amintim doar Vrancea, Bacău, Constanţa. PNL are la Bucureşti, la votul politic, 17%, cu 2 procente mai mic decât la localele din 2016.

acum 21 ore · comentarii (41)

A căzut cortina peste campania electorală pentru alegerile locale de duminică, 27 septembrie 2020. Această campanie va rămâne una de referinţă în istoria politicii româneşti şi nu numai pentru argumentul pe care îl auzim şi îl vedem vehiculat pretutindeni în mass-media şi anume acela al desfăşurării în condiţii de pandemie.

acum 2 zile · comentarii (41)

Un sfert dintre candidaţi nu corespund criteriilor de integritate. ProRomânia, în fruntea clasamentului. Ca la fiecare rând de alegeri din 2004 încoace, România Curată a analizat şi de această dată integritatea celor care vă cer votul pentru a vă reprezenta în următorii 4 ani, monitorizând pe baza criteriilor deja consacrate candidaţii cu şanse din toate judeţele României.

acum 3 zile · comentarii (0)

PNL îşi propune să detroneze PSD în ierarhia politică, însă sistemul electoral într-un singur îi avantajează pe social-democraţi. Obiectivul lui Marcel Ciolacu e ca PSD să păstreze în continuare cel mai mare număr de aleşi locali, în timp ce USR-PLUS încearcă să spargă monopolul partidelor tradiţionale. UDMR vrea să-şi conserve rezultatul din urmă cu patru ani, iar restul partidelor îşi joacă supravieţuirea politică.

acum 4 zile · comentarii (35)

Teoretic, nimeni nu e hoţ dacă nu e dovedit şi dacă nu există o sentinţă judecătorească în acest sens. Desigur, oamenii îşi pot fura inima, una – altuia, altul – uneia, poţi fura un zâmbet, poţi să şterpeleşti cu privirea, există o metaforă a vieţii de zi cu zi, dar chiar şi aşa, a fura nu e chiar o acţiune platonică, nevinovată.

acum 5 zile · comentarii (8)

Până la urmă este o chestiune de etică socială. Plăteşti un aparat bugetar supradimensionat, de 1,3-1,4 milioane de persoane, cu salarii medii de 4-5000 de lei, sau ridici pensiile, dintre care 2 milioane de pensii sunt sub un milion de lei? În perioada stării de urgenţă, când mare parte dintre bugetari au stat acasă, ţara a funcţionat bine mersi. Fără „aportul” lor. De ce n-ar funcţiona aşa şi în continuare?

acum 6 zile · comentarii (43)