Aproape că nu mai e niciun dubiu. Modul în care Orban şi Cîţu au stabilit lista de miniştri şi programul de guvernare nu mai lasă urme de îndoială. Fără consultări, fără schimb de opinii, fără solicitarea de sprijin pentru votul de investitură de la USR,  PMP, UDMR. Doar nu credeau că cele trei partide vor acorda votul pentru guvernul Cîţu fără nicio discuţie. În mod automat.

acum 11 ore · comentarii (28)

După toate datele existente desemnarea făcută de preşedinte în persoana dlui Cîţu a fost făcută să nu treacă de parlament. Propunerea a oripilat partidele PSD şi Pro România. UDMR stă în expectativă, să vadă ce ar căpăta de la noul premier. Şedinţa PNL, în care se va stabili lista miniştrilor şi programul de guvernare, anunţată abrupt pentru vineri dimineaţă, pare să indice că nu se va schimba nimic.

acum 2 zile · comentarii (22)

Se pare că m-am înşelat încheindu-mi comentariile din ultimele două zile mult prea optimist. Reamintesc că primul se încheia cu speranţa, cel de-al doilea cu convingerea că preşedintele Iohannis s-a dezvrăjit. Şi că, în fine, se gândeşte o soluţie eficientă şi rapidă de asigurare a guvernării ţării, nu la visele şi iluziile sale monarhice.

acum 2 zile · comentarii (52)

Klaus Iohannis a venit cu o soluţie din care PNL oricum va avea de câştigat: l-a desemnat premier pe Florin Cîţu, unul dintre miniştrii criticaţi puternic de PSD. În mod normal, social-democraţii ar trebui să-l trântească în Parlament, prin urmare se va face pasul decisiv spre anticipate, scenariul dorit de Iohannis. Totuşi, dacă PSD îl votează pe Cîţu, liberalii rămân la putere cu un premier din partid, dar care nu-l va eclipsa pe Ludovic Orban

acum 2 zile · comentarii (84)

Ludovic Orban şi-a depus mandatul. Preşedintele va face o nouă nominalizare. Klaus Iohannis spune că de vină este PSD. Dar operaţiunea „anticipate”s-a soldat cu trei eşecuri majore. Nu vor fi anticipate, nu vor fi alegeri în două tururi pentru primari, Ludovic Orban îşi pierde postul. PSD a jucat la rupere şi Curtea Constituţională a contribuit decisiv la acest deznodământ. Dar erori au fost.

acum 3 zile · comentarii (60)

Era de aşteptat anunţul preşedintelui Iohannis de astă seară. Situaţia în care se va găsi România în următoarele zile reclamă un guvern valid, susţinut de majoritatea clasei politice, instalat în următoarele 48 de ore. Ţara noastră trebuie să facă faţă unor provocări extreme, pentru care nici o ţară nu are suficientă experienţă şi resurse: extinderea contaminării cu coronavirus.

acum 3 zile · comentarii (31)

Situaţia este cât se poate de proastă. Nu e vorba de o criză economică, bugetară, sau una care mai poate fi strunită. Este vorba de un virus ucigaş, de care nu te poţi ascunde. Confraţii noştri italieni,  cu aceleaşi temperament şi adrenalină, trăiesc acum ce vom trăi noi în zilele şi săptămânile ce vin. Panică, isterie, cozi la alimente, anularea evenimentelor publice.

acum 4 zile · comentarii (6)

Din câte se pare, astăzi sub cupola Parlamentului României, instituţia care conform unui pronunciament adoptat acum aproape voi doi ani din iniţiativa domnului Călin Popescu-Tăriceanu, pe atunci preşedinte al Senatului şi prieten la toartă cu numitul Dragnea Nicolae Liviu, are şi onoare, şi demnitate, se va desfăşura un spectacol de circ fără egal.

acum 5 zile · comentarii (17)

Încheiem o săptămână dezastruoasă din punct de vedere politic pentru PNL şi preşedintelui partidului, d-l Ludovic Orban. Probabil cea mai proastă din momentul în care, în decembrie 2016, peneliştii s-au aflat în situaţia de a constata că neinspirata preşedinţie a doamnei Alina Gorghiu i-a plasat în vecinătatea dezastrului.

acum 6 zile · comentarii (58)

Pe măsură ce trece timpul este tot mai clar că nu vom avea alegeri anticipate. Ce n-au înţeles preşedintele Iohannis şi premierul Orban este faptul că în filosofia Constituţiei noastre declanşarea alegerilor anticipate este exclusiv atributul majorităţii parlamentare, nu al preşedintelui sau al premierului. Toate asigurările că vom avea alegeri anticipate, venite din partea preşedintelui şi a premierului, sunt vorbe în vânt.

acum 7 zile · comentarii (37)

Ce aşteptări să mai aibă însetaţii de dreptate când jocurile de putere par să ducă la acelaşi control politic, văzut sau nevăzut, la vârful Justiţiei Române, la îngroparea mai adâncă a marilor dosare nerezolvate de ani de zile, dar şi a celor mai recente, cum ar fi „Colectiv”, „Piaţa Victoriei 10 august, 20218” şi „Caracal”? Cei de la butoane nu au nevoie de o justiţie independentă, ci de una maleabilă!

acum 9 zile · comentarii (9)

De o bună bucată de vreme, orice (re)întîlnire cu Vestul european este o întîlnire cu policromia multiculturală. Nu în aceeaşi măsură peste tot şi nu cu aceleaşi efecte. Dacă, de pildă, la Paris, strada şi trecătorii ei şi-au schimbat masiv chipul în ultimii ani, astfel încît simpatizantul tradiţional al locului are dificultăţi să se regăsească în „actualitatea“ lui, la Viena lucrurile arată mult mai cordial, mai încurajator.

acum 9 zile · comentarii (0)