Decizia guvernului Orban de a-şi asuma răspunderea pe legea vizând alegerea primarilor în două tururi de scrutin accelerează şi mai mult viaţa politică din România. Complet ieşită din tipare, evident ruptă de obişnuinţa de a face din luna ianuarie una de digestie prelungită, de dulce somnuleţ de recuperare de după prea-plinul sărbătorilor de iarnă.

acum 2 ore · comentarii (1)

Cu riscul de a părea o „piază rea” cititorilor mei, mă simt dator să atrag atenţia asupra riscurilor şi capcanelor rezultate din asumarea răspunderii guvernului pe alegerea primarilor în două tururi. Nimeni nu contestă că e un lucru bun, să nu mai avem primari aleşi cu 12-15 sau 20% din voturile alegătorilor, adică lipsiţi de reprezentativitate. Dar mecanismele şi procedurile democraţiei trebuie respectate.

„Aflăm din rapoarte oficiale faptul că peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei şi 150.000 adorm flămînzi (…). Solicităm atît Administraţiei Prezidenţiale, cît şi Guvernului României să găsească soluţiile necesare pentru alocarea sumelor aferente, astfel încît copiii să beneficieze de alocaţiile mărite.“

acum 2 zile · comentarii (6)

Ce poate pune mai abitir pe gânduri pe orice om cinstit, cât de cât atent la ceea ce se întâmplă pe scena politică din România, dar şi ce poate da mai multă apă la moară celor ce tot vorbesc despre existenţa unui conflict mocnit între preşedintele Iohannis şi premierul Orban decât decizia celui dintâi de a promulga rapid, fuga-fuguţa legea care dublează alocaţiile de stat pentru copii?

acum 2 zile · comentarii (15)

Jurnalistul specializat pe teme economice şi-a devoalat intenţia de a face politică în viitorul Parlament şi, probabil, în viitorul Guvern. Faptul că anunţul lui Moise Guran s-a întâmplat de ziua lui Mihai Eminescu arată că alianţa USR PLUS se grăbeşte să închege oferta electorală pentru alegerile legislative şi că ia în serios anunţul preşedintelui Iohannis privind anticipatele.

acum 2 zile · comentarii (32)

Zilele acestea este la modă în spaţiul public discuţia despre dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri generale anticipate. Ba chiar, acum câteva zile, Ludovic Orban şi Klaus Iohannis s-au întâlnit şi au agreat că "cel mai bine pentru România este să organizăm anticipate", după cum a declarat la finalul consultărilor chiar premierul.

acum 3 zile · comentarii (8)

PNL a decis că cea mai bună cale pentru a ajunge la anticipate este să-şi angajeze răspunderea pe un pachet legislativ care ar putea cuprinde alegerea primarilor în două tururi, desfiinţarea Secţiei Speciale şi reglementarea pensiilor speciale. Toate aceste reglementări sunt necesare şi reprezintă promisiuni ale noii guvernări.

acum 4 zile · comentarii (30)

Astăzi este termenul limită până la care miniştrii  trebiue să prezinte premierului Orban proiectele de HG privind reorganizarea şi funcţionarea ministerelor. Pe 30 decembrie, anul trecut, aceleaşi proiecte de HG au fost refuzate de premier, pentru că nu cuprindeau reducerile de personal cerute.

acum 3 zile · comentarii (17)

Este subiectul la ordinea zilei de multe săptămâni, şi va mai fi încă o perioadă de timp. S-au scris şi se scriu zeci de articole pe această temă, şi tot atâtea comentarii la posturile de tv şi radio. Care este, până la urmă, adevărul din spatele acestor alegeri anticipate? Ce-i motivează pe susţinători? Dar pe adversari? Ar fi momentul să încercăm o analiză a ce-i mână în luptă pe unii si pe ceilalti.

acum 4 zile · comentarii (7)

În următoarele luni vom avea alegeri locale şi parlamentare, rămâne de văzut dacă în cazul celor din urmă vor fi organizate anticipat sau la termen. Indiferent însă de calendar, 2020 va aduce o nouă configuraţie politică pentru un mandat de patru ani întrucât, până în 2024, calendarul nu mai prevede nicio altă rundă de alegeri. Este şansa unui ciclu electoral în care se poate construi. Şansa, nu şi certitudinea.

acum 9 zile · comentarii (28)

Azi are loc la Cotroceni o discuţie decisivă între premierul Orban şi preşedintele Iohannis, pe tema alegerilor anticipate. Preşedintele înclină să termine ce a început, demolarea definitivă a PSD. Premierul Orban are în spate sarcina aproape imposibilă de a ţine statul în funcţie cu un buget găurit, aproape de colaps, cum ne avertizează mai toţi specialiştii.

acum 8 zile · comentarii (20)
Postari Recente