„Pactilina“, medicamentul supravieţuirii politice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi Preşedintele Klaus Iohannis
Premierul Victor Ponta şi Preşedintele Klaus Iohannis

S-a descoperit „Pactilina“, medicamentul care îţi prelungeşte viaţa politică. Pentru o asemenea revelaţie, domnul Victor Ponta ar putea să fie făcut doctor în supravieţuire la guvernare cu idei luate de-a gata. Medicament simplu, pentru a produce „Pactilina“ nu e nevoie de cine ştie ce alchimie şi nici de laureaţi ai Nobelului în ştiinţe politice.

Medicamentul supravieţuirii la guvernare conţine doar o foaie albă de hârtie pe care se aşază câteva vorbe frumoase care încep cu “de comun acord“, se face un amestec de semnături ale unor şefi de partide şi se dă bagă cu forţa pe gâtlejuri, gratuit, să-l înghită tot poporul.

Istoria „Pactilinei“ nu e cunoscută în totalitate, nu se mai cunoaşte exact şeful de trib care, aflat la ananghie, cu sula în coaste şi cuţitul lui Vanghelie la gât, a inventat-o. Cert e că în epoca medievală a democraţiei Iliesciene administrarea „Pactilinei“ a dat roade, iar reţeta ei a rămas agăţată pe undeva printre perdelele Cotrocenilor fiind găsită mototolită, întâmplător, la prima întâlnire de taină Iohannis – Ponta, probabil de consilierul de neînlocuit Dan Mihalache. Când a văzut ce simplă e reţeta, premierul Ponta ar fi strigat de trei ori „ura“, şi-a scuipat în sân şi şi-a însuşit, imediat, aşa cum era obişnuit, paternitatea ideii de producere în masă a „Pactilinei“.

Ca să fie reomologat în 2015, medicamentul a fost administrat prima dată chiar de către preşedintele Klaus Iohannis. Când a văzut ce rezultate uimitoare are în domeniul bugetului Apărării, Victor Ponta a cumpărat o cutie întreagă de „Pactilină“ pe care să o folosească la scară largă: pentru autostrăzi,  Educaţie,Sănătate şi, nu în cele din urmă, pentru Cultură.

Când mai multe companii fac un pact de păcălire a clienţilor prin fixarea preţului cel mai mic la nivelul pe care managerii îl stabilesc de comun acord, ele sunt amendate aspru de Consiliul Concurenţei. Când mai multe partide fac un pact, acesta este aplaudat de toată lumea deşi devine clar că în piaţa ideilor politice şi administrative nu mai există concurenţă reală şi, în final, cetăţenii vor avea de pierdut. Guvernarea prin pacte semnate de toate partidele nu mai este o guvernare reală, este un troc politic. Legislativul preia puterea executivă – prin liderii care semnează aceste documente într-o concordie suspectă – iar miniştri nu mai guvernează ci execută un plan de afaceri ca într-o multinaţională unde acţionarii s-au înţeles, în decembrie, asupra bugetului pe tot anul.

„Pactilina“, medicamentul surpriză scos din jobenul magicianului Iohannis, are efecte adverse care vor da curând dureri mari de cap cetăţenilor votanţi. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite