Ovidiu Raeţchi: Ministerul Dezvoltării blochează proiectul de lege privind clădirile cu risc seismic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PNL Bucureşti, Ovidiu Raeţchi, i-a solicitat ministerului Dezvoltării, Vasile Dâncu, să nu mai blocheze proiectul de lege privind clădirile cu risc seismic. Mai mult, reprezentantul PNL a subliniat că acest proiect trebuie adoptat de urgenţă.

Deputatul Ovidiu Raeţchi i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Dezvoltării Regionale, Vasile Dâncu, în care i-a solicitat să nu mai tergiverseze, ci să susţină adoptarea proiectului de lege privind clădirile cu pericol de prăbuşire.

    

„Am explicat în nenumărate rânduri că trebuie să rezolvăm urgent problema clădirilor cu bulină roşie. Dar nu se întâmplă nimic. Este a doua săptămână în care ministerul condus de Vasile Dâncu blochează în Cameră proiectul de lege care ar rezolva problema. Obiectivul e de acum clar: să nu avem în actuala legislatură o soluţie pe subiect. Deşi toată lumea este conştientă de faptul că un cutremur major ar reprezenta o catastrofă pentru bucureşteni, acţiunile concrete întârzie să apară şi nu trecem de stadiul lamentărilor: până în prezent au fost consolidate, în Bucureşti, doar 57 de clădiri de la începuturile punerii în aplicare ale legislaţiei în vigoare. Modificările legislative au vizat aspecte care nu au cuprins problema de fond: cei care refuză să îşi consolideze clădirile cu risc seismic - pericol public, nu fac acest lucru în primul rând din motive financiare. La începutul anului, am depus o iniţiativă legislativă care presupune înfiinţarea unui Fond la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice care să gestioneze aspectul financiar al consolidării acestor clădiri: cei care nu pot, din motive obiective, să îşi consolideze imobilele încadrate în clasa I de risc seismic - pericol public pe cont propriu, vor beneficia de consolidarea imobilului integral din fonduri publice. În acest caz, li se interzice proprietarilor acestor imobile să vândă, închirieze sau utilizeze imobilul în cauză pentru a desfăşura activităţi comerciale pentru o perioadă de 10 ani. La ora actuală, multe dintre aceste imobile nu sunt consolidate pentru că un proprietar sau doi nu vor să îşi consolideze blocul sau nu sunt de găsit. În eventualitatea unui cutremur însă, consecinţele sunt tragice pentru toţi locatarii blocului respectiv, dar şi pentru cei care, de exemplu, trec prin zonă", a afirmat Vicepreşedintele PNL Bucureşti.

     

De asemenea, Ovidiu Raeţchi a precizat că dacă proiectul legislativ nu este adoptat în următoarele zile, atunci acesta poate fi amânat până la începutul anului 2017.

    

„Deşi reprezentanţii ministerului Dezvoltării cu care am discutat pe această temă au agreat, de principiu, această modificare legislativă, inclusiv într-o discuţie avută săptămîna trecută, ministerul condus de Vasile Dâncu tergiversează oferirea unui punct de vedere şi blochează adoptarea proiectului. Şi suntem presaţi de timp pentru că, aşa cum putem observa din practica parlamentară, fiind în prag de alegeri legislative, parlamentarii nu se vor mai grăbi să ajungă la muncă şi proiectul poate fi amânat până la începutul lui 2017. Fac un apel la ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dâncu - care nu ratează nicio ieşire publică fără a-şi sublinia preocuparea pentru pericolul unui cutremur - să lase ambiţiile politice deoparte şi să nu mai blocheze adoptarea acestui proiect de lege, chiar dacă nu îi aparţine. Obiectivul este acela de a evita moartea a mii de oamenii şi pagube materiale de neînchipuit, dacă nu suntem pregătiţi pentru un cutremur semnificativ", a completat Raeţchi.  

Proiectul de lege menţionat de Raeţchi a fost adoptat de Senat, iar în prezent se află la Camera Deputaţilor, unde este aşteptat punctul de vedere al Guvernului şi raportui comisiei de specialitate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite