OUG-urile pe Justiţie, „cartoful“ fierbinte pasat între Toader şi Dăncilă. Dosarul „Bombonica“ aprinde fitilul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropierea deznodământului în dosarul „Bombonica“ ridică la cote foarte înalte tensiunea legată de OUG-urile pe Justiţie. PSD fierbe şi Toader fierbe şi el, cu remanierea deasupra capului. Timp nu prea mai este pentru un nou scandal. Intrăm în campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi asta îi mai lipsea coaliţiei PSD-ALDE: un război cu Toader şi Iohannis legat de remanierea lui Toader.

Şi cu toate acestea, PSD trebuie să-i rezolve problema lui Dragnea, care nu poate accepta că în ţara lui şi cu partidul lui la putere riscă să intre în puşcărie.

Poziţia lui Tudorel Toader

Ministrul Toader se apără spunând că decizia politică pentru OUG-urile pe justitie nu se află la el, ci la premierul Dăncilă. Premierul Dăncilă se întâlneşte aproape săptămânal cu Timmermans, care-i arată uşa, în cazul în care ar da OUG-urile pe justiţie. Numai în locul ei să nu fii, între Dragnea şi Timmermans!

Urmează o discuţie decisivă în CEx-ul PSD, referitoare la Toader, discuţie anunţată de Dragnea, care a dat un termen de două săptămâni pentru închiderea discuţiei despre OUG-uri. Se dau sau nu se dau, să ştim o socoteală. Cele două săptămâni au cam trecut.

Toader a anunţat că va părăsi ministerul Justiţie doar în clipa în care va apare numele înlocuitorului său în Monitorul Oficial. Lucru extrem de dificil, dacă ne reamintim cum a decurs ultima remaniere. Cheia este la preşedintele Iohannis, care nu e dispus să facă pe placul PSD, mai ales într-o problemă aşa de delicată. 

După lecţia cu OUG 7, care a scos în stradă mii de magistraţi, m-aş mira ca Toader să mai facă trăsnăi de acelaşi calibru. Nu de alta, dar poate fi acuzat, împreună cu premierul Dăncilă, de favorizarea infractorilor.

Faptul că a scăpat la recenta moţiune simplă pe Justiţie nu e nicio scofală pentru Toader. PSD a explicat că îşi face singur ordine în ogradă, nu cu mâna opoziţiei. Nici aviz pentru Fondul Suveran de Investiţii nu vrea să dea Tudorel Toader, exact pentru motivul că se ştie tare pe poziţii.

Poziţia premierului Dăncilă

Şi totuşi, cine nu vrea să dea OUG-urile pe Justiţie, Toader sau Dăncilă? Probabil că amândoi, dar aruncă pisica de la unul la altul. Când îl întrebi pe Toader zice că decizia politică e la premier, când o întrebi pe Dăncilă zice că aşteaptă propuneri de la Toader. Nu este clar de partea cui este adevărul. Dăncilă se teme de Timmermans şi de UE mai mult decât de Dragnea, care pare tuturor un cadavru-politic viu, în aşteptarea sentinţei din dosarul Bombonica. Dăncilă mai are viitor politic în faţă, acum când îşi va trece în CV poziţia de premier, şi încă aflat la conducerea rotativă a UE. Viitorul lui Dragnea este în beznă, cu dosarul Tel Drum pornit în viitorul apropiat spre instanţă, şi în aşteptarea unei decizii definitive în dosarul Bombonica. Aşa că, de cine să asculte Dăncilă? Binenînţeles că de Timmermans.

Remanierea lui Toader

S-ar fi produs de mult dacă şefii coaliţiei n-ar şti la ce să se aştepte din partea preşedintelui Iohannis. La ultima remaniere au stat mult şi bine în aşteptarea decretelor de revocare şi numire semnate de preşedinte, cu doi miniştri care demisionaseră, nu ca în cazul lui Toader care nu are de gând să demisioneze. Tot atunci, Olguţa Vasilescu a rămas fără minister, deşi era mâna dreaptă a lui Dragnea şi stâlp al PSD. De ce ar proceda altfel acum preşedintele Iohannis, când critică vehement „golăneala” din guvern? Aşa ca Toader va sta mult şi bine în scaunul de ministru al Justiţiei.

În concluzie

Deşi în ţara lor şi cu partidul lor la putere, PSD-istii se află într-o situaţie extrem de proastă, aproape fără ieşire.

Nu-l pot remania pe Toader, pentru că vor fi blocaţi de preşedintele Iohannis.

Toader nu mai vrea să dea aviz legilor PSD, cu atât mai puţin să propună OUG-uri pe Justiţie.

Preşedintele Iohannis nu mai poate fi suspendat fără un scandal monstru intern şi extern, inclusiv pentru că nu va exista o majoritate în Parlament pentru această iniţiativă.

Când semeni vânt, culegi furtună!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite