OUG 13 a fost abrogată, dar nu este suficient. Autorii ei trebuie să plece

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epopeea OUG 13 nu se poate închide aici. Românii s-au comportat impecabil şi au împiedicat „dictatura” ordonanţelor de urgenţă. Au dovedit că am devenit o comunitate puternică, conştientă de forţa şi de responsabilităţile pe care le are. Fără violenţă, lăsând curate spaţiile în care au manifestat, aducând şi copiii la prima mare lecţie de democraţie participativă, românii merită mai mult.

Acest punct „zero” al statului de drept român nu trebuie să treacă fără urmări. Dimpotrivă, să reprezinte în istoria noastră un moment crucial. Şi pentru asta autorii încercării de a confisca statul trebuie să plătească.

Cum s-a ajuns aici

Cu o mentalitate de comunişti învechiţi în rele, Dragnea şi camarila sa au găsit metoda de a reinstaura dictatura de tip comunist: ordonanţele de urgenţă prin care să-şi salveze penalii de puşcărie.

Au invocat şi invocă majoritatea dată de alegerile recente. Dacă nu pricep, le arată populaţia. Au primit voturile a 18% din electorat, dar nu pentru a da ordonanţe de urgenţă, când este cazul şi mai ales când nu este, nu pentru a-şi scăpa pielea de justiţie, nu pentru a-şi pune la adăpost averile uriaşe dobândite prin furt din bugetele statului.

Dacă au sperat să păcălească populaţia, au ocazia să înveţe că nu merge. Cea mai bună dovadă de prostie este să-i crezi proşti pe ceilalţi.

Cred că este singura întâmplare de acest fel din istoria recentă a României: după o lună de la succesul în alegeri, să-ţi faci praf propria victoria.

Nici măcar electoratul PSD nu poate susţine imunitatea în faţa legii şi a ocaziilor în care guvernanţii pot fura nepedepsiţi. Lozinca „avem susţinerea populaţiei” s-a prăbuşit ca un castel de nisip. Când sute de mii de români îţi strigă în toată ţara „hoţii, hoţii”, „PSD, ciuma roşie”, doar autiştii nu înţeleg că jocul s-a sfârşit.

Contraperformanţa lui Dragnea, unică în istoria PSD, aceea de a transforma o victorie remarcabilă într-o prăbuşire totală, marcată de seri de proteste în Bucureşti şi principalele oraşe, nu poate rămâne nepedepsită nici în propriul partid. Este o chestiune de timp, până când Dragnea va fi devorat de proprii colegi, aşa cum s-a întâmplat cu Năstase, Iliescu, Geoana, Ponta.

Autismul actualei conduceri a PSD merge până acolo încât nici Florin Iordache, autorul prostiei monumentale cu OUG 13, n-a demisionat până în momentul în care scriu articolul. Încă o dovadă a autismului politic de care dă dovadă actuala conducere a PSD.

Cert este un lucru

Prăpastia apărută între români şi actualii guvernanţi nu mai poate fi umplută de nimeni şi de nimic. Pomenile electorale cu care PSD a crezut că abureşte şi anesteziază populaţia s-au dovedit a fi o gogoaşă. Nu poate guverna în continuare cu aceeaşi echipă, pentru că nu este garantată nerepetarea aceloraşi manevre de evitare a justiţiei.

Dacă se încăpăţânează să menţină actuala echipă, Dragnea şi compania se vor lovi zi de zi, ceas de ceas, de reproşurile şi acuzele venite din toate direcţiile, de la toate instituţiile interne şi externe, mai ales din partea populaţiei, că nu-şi asumă eroarea făcută demisionând. Aşa cum se întâmplă în toate societăţile civilizate pe care, iată, le egalăm în civism şi responsabilitate.

Este posibil, în cazul în care autorii şmecheriei legislative nu demisionează, să continue protestele de stradă, să apară lipsa de colaborare a cetăţenilor cu puterea, greva fiscală şi multe alte forme de protest încă nebănuite.

În concluzie

Pentru ca acest episod urât din democraţia noastră să se oprească aici, nu există soluţie, alta decât demisia autorilor OUG-ului 13.

Sper ca ultimele fărâme de raţionalitate din PSD spre această soluţie îl va conduce, iar guvernarea să continue cu o altă echipă generată de actuala majoritate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite