OSCE: Unele posturi private au adoptat o poziţie agresivă faţă de preşedintele în exerciţiu

OSCE: Unele posturi private au adoptat o poziţie agresivă faţă de preşedintele în exerciţiu

OSCE

Postul public de televiziune a reflectat campania electorală într-o manieră neutră şi echilibrată, dar unele posturi private au fost lipsite de obiectivitate şi au adoptat o poziţie agresivă faţă de preşedintele în exerciţiu, a declarat astăzi şeful misiunii OSCE de observare a alegerilor, expertul rus Vadim Jdanovici.

"În general, acoperirea la TVR a fost echilibrată, neutră şi corectă, dar unii dintre difuzorii privaţi au dus lipsă de echilibru şi de obiectivitate şi au adoptată o poziţie agresivă faţă de preşedintele în exerciţiu", a spus Vadim Jdanovici.

El a afirmat că singura dezbatere între candidaţi, care a fost difuzată de televiziunea publică şi de numeroase televiziuni private, a contribuit la sublinierea diferenţelor dintre politicile celor doi candidaţi la funcţia de preşedinte.

Vadim Jdanovici a remarcat că activităţile de campanie ale candidaţilor au fost mai puţin intense decât înainte de primul tur de scrutin.

Pe de altă parte, situaţia a fost mai echilibrată în presa scrisă. Evenimentul Zilei, Gândul şi România Libera s-au dovedit a fi neutre, în timp ce Jurnalul Naţional şi Cotidianul au fost anti-Băsescu în exerciţiu, anunţă OSCE.

Cel de-al doilea tur de scrutin s-a desfăşurat, în general, în conformitate cu standardele OSCE, dar sesizările referitoare la nereguli trebuie investigate fără întârziere şi autorităţile trebuie să publice de urgenţă rezultatele pentru fiecare secţie de votare în parte, a afirmat, luni, şeful misiunii, expertul rus Vadim Jdanovici.Deşi a apreciat că această campanie electorală s-a desfăşurat 'într-un mediu pluralist şi calm' şi că a fost mai puţin intensă decât la primul tur, Jdanovici a constatat că, la al doilea scrutin, s-a amplificat campania negativă.

"Administraţia electorală a continuat să lucreze într-un mod general profesionist, iar mass-media, în ansamblu, a oferit o acoperire amplă şi variată a campaniei, ceea ce a permis electoratului să facă o alegere în cunoştinţă de cauză. Acoperirea campaniei la televiziunea publică a fost în general echilibrată, neutră şi corectă", a fost de părere Vadim Jdanovici.

Misiunea restrânsă de evaluare a alegerilor a monitorizat întregul proces electoral, însă nu a efectuat o observare sistematică sau cuprinzătoare a procedurii din ziua alegerilor

Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) a trimis în România, pentru monitorizarea alegerilor prezidenţiale, o misiune de observare formată din 25 de experţi internaţionali, condusă de Vadim Jdanovici.

Misiunea de observare a alegerilor (LEOM) include 11 experţi internaţionali provenind din nouă ţări membre ale OSCE, care şi-au desfăşurat activitatea în Bucureşti, la care se adaugă 14 observatori pe termen lung, trimişi în centre regionale din ţară, transmite Agepres.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: