OSCE: Unele posturi private au adoptat o poziţie agresivă faţă de preşedintele în exerciţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OSCE
OSCE

Postul public de televiziune a reflectat campania electorală într-o manieră neutră şi echilibrată, dar unele posturi private au fost lipsite de obiectivitate şi au adoptat o poziţie agresivă faţă de preşedintele în exerciţiu, a declarat astăzi şeful misiunii OSCE de observare a alegerilor, expertul rus Vadim Jdanovici.

"În general, acoperirea la TVR a fost echilibrată, neutră şi corectă, dar unii dintre difuzorii privaţi au dus lipsă de echilibru şi de obiectivitate şi au adoptată o poziţie agresivă faţă de preşedintele în exerciţiu", a spus Vadim Jdanovici.

El a afirmat că singura dezbatere între candidaţi, care a fost difuzată de televiziunea publică şi de numeroase televiziuni private, a contribuit la sublinierea diferenţelor dintre politicile celor doi candidaţi la funcţia de preşedinte.

Vadim Jdanovici a remarcat că activităţile de campanie ale candidaţilor au fost mai puţin intense decât înainte de primul tur de scrutin.

Pe de altă parte, situaţia a fost mai echilibrată în presa scrisă. Evenimentul Zilei, Gândul şi România Libera s-au dovedit a fi neutre, în timp ce Jurnalul Naţional şi Cotidianul au fost anti-Băsescu în exerciţiu, anunţă OSCE.

Cel de-al doilea tur de scrutin s-a desfăşurat, în general, în conformitate cu standardele OSCE, dar sesizările referitoare la nereguli trebuie investigate fără întârziere şi autorităţile trebuie să publice de urgenţă rezultatele pentru fiecare secţie de votare în parte, a afirmat, luni, şeful misiunii, expertul rus Vadim Jdanovici.Deşi a apreciat că această campanie electorală s-a desfăşurat 'într-un mediu pluralist şi calm' şi că a fost mai puţin intensă decât la primul tur, Jdanovici a constatat că, la al doilea scrutin, s-a amplificat campania negativă.

"Administraţia electorală a continuat să lucreze într-un mod general profesionist, iar mass-media, în ansamblu, a oferit o acoperire amplă şi variată a campaniei, ceea ce a permis electoratului să facă o alegere în cunoştinţă de cauză. Acoperirea campaniei la televiziunea publică a fost în general echilibrată, neutră şi corectă", a fost de părere Vadim Jdanovici.

Misiunea restrânsă de evaluare a alegerilor a monitorizat întregul proces electoral, însă nu a efectuat o observare sistematică sau cuprinzătoare a procedurii din ziua alegerilor

Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) a trimis în România, pentru monitorizarea alegerilor prezidenţiale, o misiune de observare formată din 25 de experţi internaţionali, condusă de Vadim Jdanovici.

Misiunea de observare a alegerilor (LEOM) include 11 experţi internaţionali provenind din nouă ţări membre ale OSCE, care şi-au desfăşurat activitatea în Bucureşti, la care se adaugă 14 observatori pe termen lung, trimişi în centre regionale din ţară, transmite Agepres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite