OUG 13, respinsă în Senat. Tăriceanu a refuzat să conducă şedinţa: „E o parodie de stat de drept. Au venit până şi câinii să protesteze“. PMP s-a abţinut de la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au adoptat, luni, cu 110 voturi „pentru“, 9 abţineri şi un vot împotrivă  un proiect de lege care prevede respingerea Ordonanţei de urgenţă 13, cea care modifica legislaţia penală. Senatorii PMP s-au abţinut de la vot, iar Şerban Nicolae (PSD) şi Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au fost din nou împotriva străzii, deşi, cum-necum, au votat pentru. De la Senat, OUG 13 va merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Cu toate că părerile au fost împărţite, singurii care au făcut notă discordantă au fost senatorii din PMP, adică din partidul condus de Traian Băsescu. Majoritatea parlamentară formată din PSD şi ALDE, care au susţinut respingerea, la fel ca şi Guvernul României, au avut un discurs critic faţă de faptul că în urma presiunii străzii au ajuns în situaţia de adopta o lege de respingere a unei ordonanţe care deja a fost abrogată. „Parlamentul, în urma unor presiuni venite de la cel mai înalt nivel, inclusiv de la preşedinte, se vede nevoit să adopte o lege pentru respingerea unei ordonanţe deja abrogate“, a declarat Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD.

Nicolae a fost completat de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care s-a lansat într-un atac la adresa parlamentarilor Opoziţiei şi cetăţenilor din stradă. „Au făcut mare caz că după ce OUG a fost abrogată trebuie să o mai respingem şi în Parlament. Cred că viziunea unora care sunt aici, cei mai nou veniţi, este să facă cu orice preţ rău. Orice trebuie respins. Dacă mai rămâne ceva care nu e respins, trebuie distrus“, a declarat Tăriceanu care a subliniat că „nicăieri în UE nu regăsim o parodie a statului de drept cum se regăseşte în România“. Totodată, acesta a spus că nu va vota şi a părăsit sala nervos.

Ideea inutilităţii şi problematicii respingerii ordonanţei 13 în Parlament, fusese ridicată anterior şi de liderul deputaţilor PSD, Eugen Nicolicea, politician care subliniase că legea privind respingerea OUG 13 ar fi neconstituţională.

Confruntarea Băsescu-Gorghiu
Comicul de situaţie a fost generat de un schimb de replici între fostul preşedinte Traian Băsescu şi Alina Gorghiu. „Când eşti un fost preşedinte de stat, ai datoria în plenul Senatului să spui adevărul, chiar dacă nu cunoşti foarte bine domeniul. Eu nu o să vorbesc despre vânt în pupa sau tangaj, dar nu tot sistemul judiciar e în eroare şi numai domnul Băsescu ştie care-i adevărul“, a declarat Gorghiu, după ce Băsescu precizase că nu respingerea acestei legi ar putea avea efecte grave, în condiţiile în care deja e abrogată OUG 13. Liderul PMP  s-a folosit şi el de dreptul la replică şi a făcut aluzie la trecutul Alinei Gorghiu, care a fost jurist la Camera de Comerţ a României. „Aş vrea să fac o precizare fără a mă adresa doamnei Gorghiu. Constituţia nu este gestionată de domnul Vlasov de la Camera de comerţ. Recunosc că sunt inginer, dar un inginer mai bun decât un jurist de Cameră de comerţ”, i-a Băsescu râzând.

În discuţie a intrat şi Şerban Nicolae după ce a fost invocat numele PSD. „Doamnă Gorghiu, vă rog să vă daţi între dumneavoastră dacă vreţi să daţi replici, fie că sunt de 2 lei, de mai mulţi lei, până la 200.000 de lei“, a precizat Nicolae.

Tot ieri, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind adoptarea OUG 14. Aceasta urmează să fie discutată şi votată azi în plen.

Au venit până şi câinii să protesteze în piaţa publică. Aţi înţeles de ce? Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului  
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite