Ordonanţa lui Tudorel Toader îl ajută pe Dragnea să ajungă premier. Ce se întâmplă cu prima condamnare a liderului PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Ordonanţa de urgenţă anuţată de Tudorel Toader, care va anula sentinţele date în ultimii cinci ani de Curtea Supremă, îi serveşte politic lui Liviu Dragnea. Astfel, liderul PSD ar putea ajunge în fruntea Guvernului şi ar putea candida cu cazierul curat la alegerile prezidenţiale.

Potrivit legii, nu pot face parte din Guvern persoane care au suferit condamnări penale. Aşa se face că Liviu Dragnea n-a ajuns premier după alegerile parlamentare din 2016, câştigate de PSD. Dragnea tocmai fusese condamnat de Curtea Supremă la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraude la Referendumul din 2012, când USL a încercat demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Dacă Guvernul va adopta orodnanţa de urgenţă anunţată de Tudorel Toader, sentinţa lui Liviu Dragnea ar deveni nulă, iar iderul PSD va fi rejudecat de un nou complet de cinci magistraţi de la Înalta Curte. Însă până la o nouă sentinţă finală  (o procedură care se va întinde pe mai multe luni), Dragnea va avea din nou cazierul curat, deci n-ar mai exista nicio piedică juridică pentru a deveni premier.

Din punct de vedere politic, şansele sale de a ajunge în fruntea Guvernului sunt minime. PSD ar trebuie să-şi dea din nou jos Guvernul, iar preşedintele Iohannis ar trebui să-l numească pe Liviu Dragnea premier, mişcare foarte puţin probabilă, din două motive. Primul: PSD nu riscă să piardă guvernarea trântindu-şi din nou propriul Executiv. Al doilea argument: Klaus Iohannis nu le va mai oferi social-democraţilor o patra şansă la guvernare. 

Ordonanţa lui Toader îi poate servi pe termen lung lui Dragnea. Dacă liderul PSD va fi achitat de noul complet de judecată în dosarul Referendumul, Dragnea ar putea deveni premier peste doi ani, dacă PSD va câştiga din nou alegerile parlamentare. Ar mai fi o condiţie: Dragnea să fie achitat şi în procesul privind angajările fictive de la Protecţia Copilui Teleorman, dosar în care a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Însă completul care va da sentinţa finală pare să-i fie favorabil lui Dragnea, susţin surse juridice. În  cel mai bun scenariu posibil, liderul PSD ar putea scăpa anul acesta şi de condamnarea cu suspendare din dosarul Referendumul, care-i pătează cazierul, şi de al doilea dosar, în care a fost condamnat în primă fază cu executare.

Astfel, toamna l-ar putea găsi pe Liviu Dragnea curat din punct de vedere juridic, în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Mai multe surse din PSD susţin că Liviu Dragnea îşi doreşte cu ardoare să candideze pentru Cotoceni, în ciuda scorului foarte mic din sondajele de opinie. Totuşi, în campania electorală n-ar mai avea tinichele penale. 

Opoziţia îndemană la proteste
„La fix doi ani de la OUG 13, care a fost adoptată pe 31 Ianuarie 2017, trebuie să ne pregătim să ieşim din nou în stradă. E nevoie de mobilizare, pentru a demonstra că România nu mai vrea penali la conducere!“, a reacţionat USR. Şi PNL a condamnat ordonanţa anunţată de Toader. „Această guvernare nu are decât un singur scop, acela de a-l elibera pe Liviu Dragnea de orice consecinţă a faptelor sale penale. Este pur şi simplu o amnistie cu dedicaţie, cu nume şi prenume, pentru Liviu Dragnea“, a spus Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite