Ordonanţa plagiatelor, pusă pe ascuns pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Camerei Deputaţilor va discuta, marţi, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea de adoptare a OUG 4/2016 privind plagiatele. Şeful statului a retrimis în Parlament legea prin care titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, iar aceste titluri nu se mai acordă prin ordin de ministru, ci prin hotărârea Senatului fiecărei Universităţi.

UPDATE Toate amendamentele propuse de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor au trecut. Legea urmează să meargă la votul final, aceasta având caracter organic, adică trebuie să fie susţinută de jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor. 

UPDATE „Fiecare cetăţean de bună credinţă are această preocupare de cât de înalte sunt cerinţele noastre proprii ca ţară şi instituţii de calitate.  OUG 4/2016 a produs efecte. Am avut verdicte de plagiat. Dincolo de anumele care au suferit verdicte de plagiat am avut reacţii prompte unei instituţii de evaluare academică“, a declarat deputatul liberal Raluca Turcan.  „PNL crede în autonomia universitară, însă în aceea alşezată pe un fundament solid, serios.“, a mai spus reprezentanta liberalilor. 

„Trebuie să avem autonomie universitară, însă această autonomie poate să vină după nişte norme şi crierii unice la care să se supună toate universătăţile. Mă refer la rigurozitate. PNL a depus o serie de amendamente prin care această lege să ajungă la forma iniţială“, a mai punctat Turcan. 

UPDATE Secretarul de Stat  din Ministerul Educaţiei, Laurenţiu Vlad, a prezentat punctul de vedere al Guvernului. Vlad a menţionat faptul că modificările legislative introduse în comisii, deşi declarativ au ca scop descentralizarea,. în „realitate riscă să submineze calitatea învăţământului superior din România“. Mai mult, secretarul de Stat a subliniat că mutarea centrului de greutate de la analiza CNADCU a şcolilor doctorale la cea a propriei analize, „e prematură“ în condiţiile în care „avem peste 50 de IOSUD-uri în România. unele sunt capabile să-şi asume responsabilitatea în organizarea doctoratelor“. 


Unul dintre proiectele restante de la Camera Deputaţilor este cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016 privind retragerea titlului de doctor în caz de plagiat. Iohannis a retrimis în Parlament legea prin care titlurile de doctor sunt acordate şi retrase de universităţi, iar aceste titluri nu se mai acordă prin ordin de ministru, ci prin hotărârea Senatului fiecărei Universităţi.

Problema apare în cazul universităţilor private, unde criteriile de integritate sunt destul de laxe. În cererea de reexaminare, liderul de la Cotroceni a demontat aproape toate articolele noii legi. De altfel, însăşi modul cum s-a ajuns la această formă a legii arată că parlamentarii au schimbat complet Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Cioloş prin care se urmărea modificarea Legii învăţământului.

Iniţial, Guvernul voia ca printr-un articol de lege să clarifice faptul că responsabilitatea pentru contestaţiile referitoare la lucrarea de doctorat o are Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, iar diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziţiei de retragere. Ceea ce a ieşit în urma trecerii prin Parlament a dus la cu totul alt proiect de lege.

„Pentru tezele de doctorat aflate în analiză la CNADTCU şi tezele de doctorat care au fost susţinute, dar nu au fost validate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, procedura se va finaliza în conformitate cu legislaţia în vigoare la data susţinerii respectivelor teze de doctorat”, se arată în raportul adoptat de Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor, la 7 septembrie. 

Comisia susţine că această modificare era necesară pentru „a reglementa procedura conform căreia se finalizează analiza tezelor de doctorat susţinute deja la intrarea în vigoare a ordonanţei”, preşedintele Iohannis solicitând, în cererea de reexaminare, o clarificare a acestei situaţii.

O altă modificare adoptată de Comisia de învăţământ se referă la faptul că diploma de doctor poate fi eliberată fie de rector, fie de preşedintele Academiei Române.

Modificările au fost adoptate cu 11 voturi „pentru“ şi 7 abţineri. Cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea de adoptare a OUG 4/2016 va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor şi va fi supusă votului. Senatul este for decizional în acest caz. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite