Ordonanţa pentru persoanele fizice care obţin venituri din drepturile de autor a fost aprobată. Vlad Alexandrescu: Nimeni nu trebuie să fie exclus sau uitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Alexandrescu - FOTO Eduard Enea
Vlad Alexandrescu - FOTO Eduard Enea

Guvernul a dat curs memoriului adresat de Senatorul USR Vlad Alexandrescu şi a anunţat, în conferinţa de presă de azi, că toate persoanele care funcţionează ca Persoană Fizică Autorizată precum şi cele care au Contracte de Drepturi de Autor sau alte forme de activitate independentă vor beneficia de fonduri guvernamentale în limita a 75% din salariul mediu pe economie, a transmis vineri Senatul într-un comunicat de presă.

Aceste persoane vor primi o indemnizaţie egală cu 75% din salariul mediu brut pe ţară garantat din bugetul general consolidat prin Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială sau Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti.

Persoanele vizate trebuie să nu obţină venituri din alte activiăţi şi trebuie să declare pe proprie răspundere că se află în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă instituite.

„În baza dialogului permanent cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi cu Ministerul Justiţiei am găsit cea mai bună variantă pentru a veni în ajutorul artiştilor independenţi, care au lege specială de reglementare”, a transmis ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, într-un comunicat.

„Nimeni nu trebuie să fie exclus sau uitat. Pentru că prin declararea pandemiei cu Covid 19 la nivel mondial şi prin declararea stării de urgenţă pe teritoriul ţării, unor categorii de cetăţeni li s-a interzis posibilitatea de a-şi exercita activitatea de pe urma căreia işi puteau in mod normal asigura existenţa. În temeiul articolului 22 alineatul 1 din Constituţia României, al articolului 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi al articolelor 1 şi 7 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Guvernul României a înţeles obligaţia de a asigura cetăţenilor ţării dreptul la viaţă”, a declarat şi Senatorul USR Vlad Alexandrescu.

La începutul săptămânii, Vlad Alexandrescu, fost Mnistru al Culturii, a adresat un memoriu la Ministerul Culturii, la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri cerându-le să ia măsuri de urgenţă pentru a-i susţine pe cei peste 10.000 de artişti independenţi: coregrafi, performeri, dansatori, actori, regizori, artişti vizuali, operatori, scriitori, scenografi, monteuri, editor film/video, cascadori, games designers, pictori, graphic designers, fotografi, cântăreţi, compozitori, instrumentişti, ingineri de sunet, tehnicieni, artişti de circ, magicieni, iluzionişti, fashion designeri, restauratori etc.

În urma apelului adresat pe reţele de socializare de Senatorul USR Vlad Alexandrescu, aproape 13.000 de persoane au semnat o petiţie on-line prin care se cere guvernului sprijinirea artiştilor independenţi care sunt, acum, lipsiţi de orice mijloace financiare de a se susţine pe ei şi familiile lor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite