Ordonanţa 13 încă stă la pândă în Senat. Surse: Cum a motivat Şerban Nicolae refuzul de a o discuta în Comisia Juridică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae
Şerban Nicolae

Majoritatea PSD din Senat a adoptat OUG nr. 14, care a abrogat scandaloasa OUG nr. 13. Însă, când vine vorba să respingă definitiv OUG nr. 13, prin lege, şi să stingă subiectul modificării legislaţiei penale, PSD se codeşte. Deci pericolul încă se „odihneşte“ în Parlament. Surse politice au relatat pentru „Adevărul“ discuţia din Comisia Juridică, în care Şerban Nicolae a refuzat să dezbată OUG 13.

Ordonanţa de Urgenţă 14 (OUG 14), care a abrogat Ordonanţa 13 de modificare a codurilor penale, a fost aprobată, marţi, în unanimitate de Senat, acolo unde PSD şi ALDE au majoritate. Urmează votul final în Camera Deputaţilor, însă e doar o formalitate, întrucât decizia politică a PSD este să adopte rapid OUG 14, cu scopul de a mai domoli protestele de stradă. Ca orice lege, şi legea de adoptare a OUG 14 va merge pentru promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Însă chiar şi prin promulgare, subiectul modificării legislaţiei penale nu se încheie, câtă vreme OUG 13 zace în sertarele Parlamentului. Ca pericolul să nu mai existe, OUG 13 ar trebui să fie respinsă în Parlament prin lege. Numai că PSD se opune.

Întrebat ce decizia politică a luat în privinţa OUG 13, Liviu Dragnea a răspuns: „OUG 13 este abrogată. Dacă cei din Comisia Juridică ajung la concluzia să o mai abrogăm încă o dată, o facem şi pe asta. Totuşi, nu vi se pare că discutăm despre nimic?“. Nu, nu e o discuţie despre nimic. Chiar dacă Parlamentul a adoptat OUG nr. 14 (care a abrogat OUG 13) asta nu înseamnă că, din punct de vedere juridic, OUG 13 a fost ştearsă definitiv. Peste câteva săptămâni sau luni, când atenţia publică  se va dilua, PSD ar putea repune OUG 13 pe ordinea de zi a Parlamentului, căci termenul de adoptare sau de respingere a unei ordonanţe de urgenţă nu se prescrie. Deci, câtă vreme OUG 13 va zace în sertarele Parlamentului, există un potenţial pericol ca legislaţia penală să fie ciuntită.

PSD caută nod în papură
În loc să respingă imediat OUG 13 – care a scos sute de mii de oameni în stradă, PSD insistă că, de fapt, OUG 13 era utilă. „Problema e că avem un vid legislativ care era acoperit de acea OUG 13. Pe acest vid legislativ, avem deja decizii ale instanţelor. Ne învârtim un jurul unei ordonanţe care este abrogată. Am înţeles că se mai caută încă un pretext de enervare, nu există acest pretext“, a insistat Liviu Dragnea, cu trimitere la sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia, care a decis anularea pedepsei aplicate unei persoane deja condamnate definitiv pentru abuz în serviciu.

Numai că nici măcar în acest caz nu putem vorbi de vid legislativ, căci şi Curtea de Apel Alba Iulia, în ciuda deciziei, a ţinut cont de interpretarea Curţii Constituţionale. Deci OUG 13 nu are de a face cu verdictul judecătorilor din Alba Iulia. Plecând de la această premisă – falsă – cum că există un vid legislativ, PSD ar putea modifica OUG 13 în Parlament. Întrebat dacă ar putea umbla pe textul OUG 13, astfel încât să-l armonizeze cu deciziile CCR, Liviu Dragnea a spus: „Aici trebuie să se exprime cât de curând preşedinţii celor două comisii juridice şi viitorul ministru al Justiţiei“. Numai că Dragnea deschide o portiţă periculoasă: PSD s-ar putea folosi din nou de pretextul deciziilor CCR pentru a strecura „şopârle“ în legislaţia penală, aşa cum a făcut şi Guvernul Grindeanu. Cu deosebirea că prevederile nu vor intra imediat în vigoare, ca în cazul unei OUG, ci abia după promulgare, timp în care legea poate fi contestată la Curtea Constituţională. 

Guvernul tace
Decizia finală pe OUG 13 va fi luată de Comisia Juridică a Senatului abia în şedinţa din 21 februarie, deşi, dacă ar fi existat voinţă politică din partea PSD, subiectul ar fi fost deja tranşat. Alina Gorghiu a cerut ieri, în şedinţa Comisiei Juridice, să fie discutată şi OUG 13, însă Şerban Nicolae, preşedintele PSD al Comisiei, s-a opus, pe motiv că „nu există o practică parlamentară care să arate dacă o OUG abrogată mai trebuie respinsă sau nu“, după cum au relatat surse din Comisia Juridică pentru „Adevărul“. Însă nu e nevoie de o cutumă pentru o decizie politică.

La şedinţa de ieri a participat şi un secretar de stat din Ministerul Justiţiei, Mariana Moţ, care, potrivit surselor citate, „nici nu a spus că susţine proiectul, nici că nu-l susţine“. „ Doamna secretar de stat Moţ a spus aşa: «Guvernul şi-a manifestat punctul de vedere în momentul în care a abrogat OUG 13 prin OUG 14, deci nu are alte comentarii». Asta a fost poziţia Guvernului“, a relatat unul dintre parlamentarii prezenţi la şedinţă. În concluzie, mai urmează o săptămână în care va trebui să stăm cu ochii în 14 pe ordonanţa 13.

Pas cu pas spre referendum
Preşedintele Klaus Iohannis va anunţa  zilele următoare data şi întrebarea de la referendumul privind justiţia. „Acest referendum este necesar, de aceea am început demersurile. Ce voi face o să vă spun în zilele următoare“, a spus Iohannis. Întrebat  dacă va ţine cont de condiţionările Parlamentului, Iohannis a răspuns ironic: „Altă întrebare!“
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite