Orban: PNL va fi pe primul loc. Avem o majoritate cu USR într-o guvernare legitimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

După închiderea urnelor pentru alegerile europarlamentare şi referendum, liderul PNL, Ludovic Orban, le-a mulţumit românilor pentru prezenţa la vot şi a afirmat că PNL „va fi pe primul loc”.

„Victoria României cinstite. Începând de astăzi niciun lider politic nu mai are dreptul să vorbească despre amnistie sau graţiere. Le mulţumesc cetăţenilor români care au venit la vot. Sunt convins că după umărarea voturilor, PNL va fi pe primul loc la alegerile europarlamentare

Avem o majoritate în sprijinul unei guvernării legitime. Îi felicit pe cei din USR pentru că s-au implicat în victoria la referendum”, a afirmat Ludovic Orban.

Intervenţiile liderilor PNL:

Biroul Central Electoral a afirmat duminică seara că prezenţa la votul pentru europarlamentare din ţară a fost de 48,96 %, în timp ce pentru referendum 41,23 % dintre români şi-au exprimat opţiunea la vot. În Bucureşti prezenţa a fost de 52,26 % la europarlamentare şi 45,28 % la referendum.


Mii de români din diaspora au fost nemulţumiţi de organizarea alegerilor, aceştia fiind nevoiţi să aştepte la cozi uriaşe pentru a putea vota. Deşi s-au mobilizat de la prima oră a dimineţii, românii din străinătate s-au confruntat cu mai puţine cabine de vot şi mai puţine ştampile, care au dus la huiduieli în stradă împotriva PSD. Unui român din Germania, care a stat ore bune la coadă pentru a vota la secţia deschisă în Karlsruhe, i s-a făcut rău, dar a refuzat să plece cu ambulanţa până nu a votat.

Câteva ore mai devreme, Ludovic Orban anunţa că PNL solicită Biroului Electoral Central prelungirea procesului de vot până la ora 23.00, spunând că oamenii care stau la coadă să voteze în diaspora nu au cum să îşi exercite toţi dreptul de vot până la ora 21.00.

„PNL va depune la Biroul Electoral Central o cerere de prelungire a programului de vot de la ora 21 până la ora 23. Este clar că pe analiza numărului de persoane care pot să voteze pe parcursul unei ore, cetăţenii români care stau la coadă în diaspora nu au cum să-şi exercite toţi dreptul de vot. Ca atare, obligaţia Biroului Electoral Central este aceea de a interpreta legea astfel încât să permită exercitarea dreptului de vot al fiecărui cetăţean român care intenţionează să voteze", a afirmat Orban.

Totodată, Orban a anunţat că va depune luni o plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, din cauza cozilor uriaşe la care sunt nevoiţi să stea românii din diaspora care vor să voteze la europarlamentare şi la referendum. „REVOLTATOR Din nou ii umilesc pe fratii, surorile, parintii, copiii nostri, prietenii nostri din diaspora. Nu ii vom ierta! Maine depunem plangere penala impotriva ministrului afacerilor externe”, a scris Ludovic Orban pe Facebook.

Potrivit unor sondaje interne ale partidelor, în partea a doua zilei, PSD, PNL şi USR PLUS ar fi împărţit cele trei locuri. Astfel, conform unor date discutate în PSD şi obţinute de Adevărul, pentru ora 16.00, PSD şi PNL se află la egalitate, cu 27%, iar pe locul trei vine USR-PLUS, cu 23%. De partea cealaltă, potrivit unui sondaj PNL, liberalii sunt pe primul loc, cu 29%. Locul 2 e ocupat de PSD, cu 26%, în timp ce podiumul e completat de USR-PLUS, cu 21%. Ambele sondaje au dat PMP, UDMR, Pro România şi ALDE la limita de 5%.

Vezi şi: Rezultate alegeri europarlamentare 2019. Exit poll şi sondaje. PNL, PSD şi USR PLUS împart podiumul

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite