Orban, despre proiectul de buget pe 2019: „E science-fiction. Guvernul a jefuit comunităţile locale: taie peste 4,5 miliarde din banii primăriilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PNL Ludovic Orban critică proiectul de buget publicat de Ministerul de Finanţe.  „Guvernul minte că alocă cele mai mari sume pentru autorităţile locale: în realitate, taie peste 4,5 miliarde din banii comunităţilor locale“, susţine liderul PNL.

“Un buget science-fiction pentru că se bazează pe nişte ficţiuni în ceea ce priveşte bazele acestui buget, respectiv o rată a inflaţiei de 2,8. Să ne aducem aminte că rata anuală a inflaţiei care era aproape zero în momentul în care PSD-ALDE s-au instalat la guvernare a ajuns la un nivel extrem de ridicat, 5,4 rata anualizată şi la ora actuală este 4,6 rata anualizată în condiţiile în care leul s-a prăbuşit, în condiţiile în care vor avea loc scumpiri în lanţ datorate creşterii costurilor cu energie electrică, cu gazul natural. Evident că vom avea un puseu inflaţionist şi evident că rata inflaţiei propusă în acest buget, respectiv 2,8% este science-fiction, este o minciună. Cursul de schimb euro-leu, deşi era 4,76, în proiectul de buget este stabilit un euro 4,67 care este chiar mai mult decât science-fiction, este o minciună gogonată pentru că tendinţa va fi de slăbire în continuare a leului pentru că fenomenele negative care se petrec în economie, cu siguranţă vor afecta şi puterea leului şi implicit vor duce la continuarea scăderii leului în raport cu euro. De asemenea, tot ca o premisă falsă este şi creşterea economică de 5,5%. Cum poţi să îţi asumi o asemenea creştere economică de 5,5% în condiţiile în care toate prognozele făcute de instituţii internaţionale de prestigiu indică o creştere economică de maxim 4% deşi, cel mai probabil, această creştere economică nu va depăşi 3,5%. Ori este clar că toate cifrele sunt puse din burtă în aceste condiţii, toate cifrele incluse în buget reprezintă nişte minciuni, aşa cum au reprezentat şi în bugetele pe anii anteriori, în special sumele alocate pentru investiţii şi sumele alocate pentru educaţie reprezintă nişte minciuni“, susţine liderul PNL Ludovic Orban. 

„De asemenea, în ceea ce priveşte programul de înzestrare al Armatei, Guvernul nu şi-a îndeplinit obligaţiile, Guvernul nu a avut capacitatea să cheltuiască 2% din PIB pentru Apărare, pentru susţinerea programului de înzestrare, toate procedurile de achiziţii sunt blocate. Să vii şi să spui, de exemplu, că vei creşte investiţiile în condiţiile în care din 2012 până astăzi nivelul investiţiilor a fost într-o continuă scădere şi în mare parte creşterea economică are de suferit din cauza investiţiilor, mi se pare o nouă minciună gogonată care nu stă în picioare şi care nu poate fi susţinută“, adaugă Orban. 

Liderul PNL susţine că PSD a „jefuit comunităţile locale“.  „În ceea ce priveşte bugetele locale, aici lucrurile sunt clare. Anul trecut Guvernul a jefuit comunităţile locale confiscând, practic, din bugetele locale la bugetul de stat o sumă de peste 7,5 miliarde lăsând în aer programe de investiţii, lăsând în aer proiecte la care era necesară cofinanţare, lăsând în aer o mulţime de servicii publice asigurate către cetăţeni, care nu şi-au îmbunătăţit calitatea iar anul acesta, deşi Guvernul minte că alocă cele mai mari sume pentru autorităţile locale, în realitate taie peste 4,5 miliarde din banii comunităţilor locale, evident făcându-se că le dă bani autorităţilor locale“, conchide Ludovic Orban. 

Ministerul Finanţelor a publicat joi seară pe site-ul său proiectul Bugetului pe 2019. Anul acesta, proiecţia bugetară este construită pe un PIB de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la 2,55% din PIB.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite