Orban: Corecţiile financiare pe cele patru Programe operaţionale, în jur de 600 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat vineri că nivelul corecţiilor financiare propuse de Comisia Europeană pentru programele Transport, Mediu, Competitivitate Economică şi Regional se ridică la aproximativ 600 de milioane de euro.

Orban s-a aflat vineri la Bruxelles, unde a discutat cu oficiali ai Comisiei Europene despre corecţiile financiare pentru cele patru programe pentru care plăţile au fost întrerupte de la 1 iulie.

El a afirmat că acceptarea prealabilă de către partea română a corecţiilor financiare este o condiţie pentru posibilitatea reluării plăţilor pentru Programul Operaţional de Mediu, pentru care nu s-a notificat joi presuspendarea de către Comisie, precum şi pentru axele din programele Regional şi de Transport care de asemenea nu au intrat în procedură de presuspendare.

"Deocamdată vorbim de estimări preliminare, pentru că nu poţi să ai cifrele exacte, proiecte în curs de derulare, iar altele la care nu s-au transmis cererile de rambursări. Sumele totale pe cele patru programe din gestiunea DG Regio sunt de 600 de milioane de euro. E o evaluare preliminară, ar putea să mai crească şi să mai scadă. Nu am dat niciun fel de acord pe această chestiune, subiectul va fi discutat în detaliu cu CE", a spus Orban, care a adăugat că partea română va solicita consiliere pe nivelele propuse de Comisia Europeană.

Potrivit ministrului Orban, la cele 600 de milioane de euro pentru cele patru programe menţionate se mai adaugă şi cele aproximativ 175 de milioane de euro de corecţii financiare deja acceptate pentru programul POSDRU, scrie Mediafax.

CE a informat, joi, autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv "Transport", "Regional" şi "Creşterea competitivităţii economice", România având la dispozizie două luni pentru remedierea deficienţelor.

"Pentru a proteja bugetul UE", au fost propuse corecţii financiare pentru aceste trei programe şi pentru programul "Mediu", a informat un comunicat al Comisiei.

Ministrul Orban declara în septembrie că nivelul corecţiilor financiare pentru cele patru programe operaţionale s-ar ridica la "câteva sute de milioane de euro".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite