Orban: Comisia de la Veneţia a adoptat rapoarte devastatoare referitoare la legile Justiţiei şi Codurile penale.  Se solicită reformularea infracţiunilor din Coduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunţat vineri că rapoartele adoptate de Comisia de la Veneţia referitoare la modificările aduse de PSD-ALDE legilor Justiţiei şi Codurilor penale sunt extrem de critice, Comisia solicitând reformularea modului în care au fost redefinite infracţiunile din Codul penal. Modificările le legislaţia penală au fost operate de majoritatea PSD-ALDE în Parlament.

”Ambele rapoarte sunt extrem de critice referitor la modificările aduse legilor Justiţiei. Au fost adoptate 8 recomandări. În ceea ce priveşte Codul penal şi Codul de procedură penală, raportul este devastator. În afara propunerilor punctuale de revizuire a unor articole, există o recomandare cu caracter general prin care se cere o reevaluare cuprinzătoare şi efectivă a tuturor amendamentelor aduse la cele două Coduri, în mod transparent. În privinţa Codului penal se solicită reformularea modului în care au fost redefinite aproape toate infracţiunile, de exemplu abuzul în funcţie”, a anunţat Ludovic Orban.

”În cazul în care majoritatea guvernamentală nu se va angaja să respecte punctul de vedere ale Comisiei de la Veneţia, raportul pe MCV va fi devastator pentru România. Comisia europeană şi celelalte instituţii europene nu vor mai tolera nicio abatere de la standardele statului de drept în România. În cazul în care majoritatea guvernamentală nu va relua procesul de legiferare şi nu va ţine cont de recomandările Comisiei de la Venenţia le spun românilor că putem să spunem adio Schengen, adio autostrăzi finanţate din fonduri euroopene, adio spitale din fonduri europene, adio investiţii, adio fondurilor, adio plăţilor la hectar de care beneficiază agricultorii români”, a adăugat el.

Orban a amintit de avertismentul prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a spus că, dacă majoritatea PSD-ALDE va persista în menţinerea unor articole din Codurile penale, Comsiia va da în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie.

”PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă în faţa Parlamentului să spună foarte clar dacă se angajează să respecte recomandările Comsiei de la Veneţia în procesul de refacere a legilor justiţiei sau dacă nu intenţionează acest lucru. Vremea dublului limbaj s-a terminat. România nu mai poate să stea la cheremul lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Vom adopta o declaraţie angajament că vom susţine la nivelul dezbaterilor parlamentare toate aceste modificări. Voi solicita fiecărui partid parlamentar să procedeze în mod similiar. Este timpul să facem o diferenţă clară între cei care vor binele României şi cei cărora nu le pasă decât de intersul personal, între cei care asumă destinul european al României şi cei care vor să scoată ţara din UE şi să ne arunce la periferia Europei”, a mai spus Orban.

El a spus că o demisie a ministrului justiţiei, Tudorel Toader, ar fi mult prea puţin, în acest moment fiind nevoie de o restare a atitudinii generale a partidelor care compun majoritatea parlamentară.

”S-a văzut în urma sesizărilor depuse la CCR la Codul de Procedură Penală că 64 de prevederi au fost declarate neconstituţionale. Cred că e timpul ca parlamenarii din majoritatea guvernamentală şi premierul Dăncilă să se hotărască. Ori vor să servească interesele fundamentale ale României, ori scopul lor este să-l salveze pe Dragnea de puşcărie”, a conchis liderul PNL.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris vineri pe Facebook, după discuţiile din cadrul Comisiei de la Veneţia privind modificările aduse legilor Justiţiei şi Codurilor penale din România, că experţii instituţiei nu sunt mulţumiţi doar cu amânarea pensionării anticipate a magistraţilor şi recomandă abrogarea măsurii.

”Avizul Comisiei de la Veneţa retine solutionarea temporara a problemei pensionarii magistratilor, prin amanarea momentului intrarii in vigoare a solutiei legislative. Se recomanda abrogarea acestei solutii legislative. OUG pentru legile justitiei va fi transmisa, in mod formal, catre CV pentru emiterea unui aviz!”, a scris Toader pe Facebook.

Comisia de la Veneţia discută vineri, în cadrul unei sesiuni plenare, modificările aduse legilor Justiţiei şi Codurilor penale de coaliţia PSD-ALDE. La şedinţă participă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi deputatul PSD Florin Iordache.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite