Liviu Dragnea: Aş vrea să-l suspendăm pe Iohannis. Jandarmeria a acţionat perfect legal la miting. Eu eram la Neptun. Nu o schimb pe Dăncilă, categoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut, marţi seara, la Antena 3, că în aprilie 2017 a fost în mijlocul unei tentive de asasinat, spunând că au fost patru străini care au stat trei săptămâni la Bucureşti, plătiţi de ”un om foarte celebru din lume”.Cât  despre mitingul diasporei, Dragnea e de părere că a fost o tentativă de lovitură de stat eşuată. Unde se afla el în timpul mitingului? La mare, la Neptun.

Reporter: Ce s-a întâmplat de aţi ajuns omul negru?

Liviu Dragnea: S-au întâmplat lucuri mult prea bune pentru România. Un grup de companii mari care au vrut să aibă activităţi în România, dar să nu verse la bugetul de stat toate taxele şi impozitele, aşa cum plătesc firmele româneşti.

Le puteţi numi?

Este vorba de unele bănci, unele multinaţionale care îşi externalizează profiturile.

Legal?

Eu nu cred că e legal. Instituţiile statului au început să prindă curaj şi să investigheze astfel de cazuri.

O altă componentă este cea politică. Klaus Iohannis, biciclistul nr.1 al României. Anul trecut spuneau: nu o să mărească pensiile şi salariile, programul de guvernare este o minciună, n-o să aibă bani de pensii şi salarii, transferul contribuţiilor o să producă micşorări de salarii. Am avut o creştere economică foarte mare, ne-am încadrat în deficit, am pus 2% din PIB la Apărare, pensiile au crescut, salariile au crescut, inclusiv la Administraţia Prezidenţială.

La anul, pensiile vor creşte şi mai mult. Şi atunci ce va spune Iohannis la anul, când sunt alegerile? Mai ales că la anul doamna Dăncilă va relaţiona cu toţi şefii de guverne din UE.

Iohannis ce o să spună? Alegeţi-mă încă o dată pentru că nu am făcut nimic, ba mai mult, am făcut rău, am incitat la violenţă. Alegeţi-mă ca să vă dau încă cinci ani de violenţă. De partea cealaltă ce avem? Pensii mai mari, salarii mai mari.

Veţi fi dvs candidatul coaliţiei?

Poate da, poate nu. Nu ştiu.

Iohannis vrea să-şi elimine potenţialii contracandidaţi. Eu am câştigat alegerile din 2016 fără să ne dea nimeni vreo şansă. Deci ţinta e pe mine, pentru că eu conduc partidul.

Vom adopta anul acesta noua lege a pensiilor care va schimba în bine milioane de pensii. Atunci Iohannis zice aşa: omul acesta ori trebuie omorât, fizic, ori băgat la puşcărie. Ce nu s-a spus despre mine şi despre familia mea? Orice.

Cum fac multinaţionalele să vă demonizeze?

Finanţează, îndeamnă propriii angajaţi să meargă la proteste. Acum e mai slabă mişcarea, s-au mai potolit. Companiile nu au ideologii politice, au interese economice. În momentul în care interesele lovesc statul român, trebuie să intervenim. Mai sunt şi funcţionari care trag frâna. Ori sunt acoperiţi, ori au alte interese.

Vă ameninţă cu moartea?

A fost o tentativă anul trecut, în aprilie. Nu vreau să povestesc. Au venit patru străini în România, cazaţi la Athenee Palace, din ceea ce mi s-a spus, şi au stat trei săptămâni aici. Mă rog, am scăpat, dar asta nu înseamnă că mi-am luat pază sau o să-mi iau pază.

Au ajuns în preajma dvs?

Da.

Nu suntem într-un stat mafiot.

Ba da, doamnă, suntem într-un stat parţial mafiot. Statul paralel este o mafie. Ştiu că s-a cercetat, mai departe nu ştiu

Cine i-a plătit?

Un domn foarte celebru în lume

Vă gândiţi la Soros?

Eu nu mă gândesc la el, el se gândeşte la mine.

Din statul paralel fac parte unii din conducerea SRI, din conducerea SPP, în frunte cu Pahonţu, din parchete, din instanţe, din alte servicii secrete.

Vă referiţi la Eduard Hellvig?

Nu ştiu dacă el, dar nu îi stăpâneşte pe cei care au fost în statul paralel şi care acum încă sunt în SRI. Îmi pare rău pentru el, am fost prieteni. Iohannis a dat ordine acestei mafii.

Unde eraţi pe 10 august, vineri?

La Neptun. Nu eram pe maşina de apă, eram la Neptun. M-am uitat la televizor mai spre seară.

Cred că pe la 7-8 am început să mă uit. 

Ce avertizări aţi primit?

Niciuna. Primesc foarte puţine informaţii. Apropo, niciuna de la SIE.

Domnul Vlase nu s-a instalat încă. 

Probabil, are nevoie de vreo 2-3 ani. Nu mi-a dat niciun mesaj. Să-şi facă treaba acolo. N-am nici dubii, nici speranţe.

Eu sunt absolut convins că SRI a dat informaţii preşedintelui cu câteva zile înainte.

Domnul Manda şi Comisia lui ar trebui să verifice când a dat SRI infromaţii către MAI. Dacă aceste proteste erau organizate împotriva lui Iohannis? Ce făceau, nu-l informau pe Iohannis? Dacă la Cotroceni era un protest în care jandarmii erau bătuţi ce-ar fi făcut Iohannis, tot aşa ar fi ieşit să certe jandarmii? S-ar putea să fie proteste împotriva lui.

E un avertisment?

Nu, dar există o fierbere foarte mare în partid - asta e fierberea, nu scrisorile unor colegi şi colege - că de ce nu începem şi noi protestele la poarta lui Iohannis? Şi este foarte posibil să începem lucrul ăsta. O să avem un Comitet Executiv la sfârşitul lunii şi o să decidem. Nu cu pietre, nu cu foc, nu cu cuţite, nu cu bătut jandarmi - proteste cum am mai făcut. 

V-aţi împăcat cu Codrin Ştefănescu?

El a fost puţin manipulat. Ne întoarcem la Iohannis. Iohannis nu lasă nimic fără să blocheze. Acum blochează rectificarea bugetară, ca unii să cheltuie în continuare banii, apoi să spună că nu mai au de unde să le taie.

Va convoca Guvernul CSAT?

Scrisoarea e deja în drum spre Cotroceni. CSAT s-a transformat într-un supraguvern şi un supraparlament. Este o premieră în care preşedintele blochează rectificarea bugetară. O serie de miniştri au convocat CSAT. Vreau să vedem dacă omul nu mai are bani de deplasări, dacă procedurile au fost respectate. Foarte multă lume aşteaptă să vadă unde e adevărul şi unde e minicuna.

Cum aţi văzut protestele din 10 august?

Eu am văzut o tenatativa de lovitură de stat eşuată. Asta se vorbea pe reţelele sociale. Ce a făcut Iohannis cu acea postare pe Facebook iresposnabilă din partea unui şef de stat, să descurajezi jandarmii care au acţionat conform legii, iar tu să inciţi în continuare la violenţă exact în minutele în care acea fată era linşată. Cei care dădeau cu picioarele în acea fată erau protestatri paşnici? A fost o organizare paramilitară foarte bine pusă la punct.

De ce nu aţi reacţionat?

Am dat comunicat.

Aţi vorbit la telefon cu ministrul de Interne?

În acea seară am vorbit cu premierul, nu cu ministrul de Interne. Urmărea pe tabletă Antena 3. Pe doamna ministru de Interne nici nu am sunat-o, nici nu m-a sunat. Ministrul de Interne nu le poate spune jandarmilor cum să acţioneze. Nimeni nu poate să interfereze. Cred că am mai vorbit la telefon cu domnul Tăriceanu. Eu eram mai mult decât nervos. Am fost marcat profund când am văzut-o pe acea fată. Credeam că va fi omorâtă. Aveau nevoie de cel puţin un mort ca să poată să ceară căderea Guvernului.

Cine erau ei?

Toţi cei care au incitat, toţi cei care au încurajat aceste violenţe. Că acolo au fost oameni care au venit să protesteze paşnic, mă bat pentru asta. Dar nu pot fi de acord cu violenţele.

Iohannis le spunea jandarmilor: lăsaţi-vă loviţi! Celor de la PNL şi USR le place violenţa. Ei fug ca dracul de tămâie de vot, pentru că acolo pierd. Ei ştiu că vor avea un scor de prăbuşire, şi la europarlamentare, şi la prezidenţiale. Aceşti oameni nu fac altceva decât să promoveze violenţa fizică.

Sunt absolut convins că Jandarmeria a acţionat perfect legal. Nu am văzut nicio intervenţie disproporţionată. Asta cu diaspora a fost o păcăleală. Au fost 1.000 şi ceva de oameni din diaspora. Inclusiv cel care şi-a asumat organizarea a renunţat.

S-a scris că a fost pus tot de dvs.

Eu nu cred că am vorbit vreodată cu el. Nu citesc toate invenţiile. Dacă vrem să-l suspendăm pe Iohannis îl suspendăm pur şi simplu.

Şi vreţi?

Eu aş vrea.

Cine nu vrea?

Să vedem domnul Tăriceanu dacă şi-a schimbat opinia. Eu o susţin pe Viorica Dăncilă. Îi asigur pe toţi membrii de partid că acest Guvern nu va pleca pentru că vrea Iohannis.

O schimbaţi pe doamna Dăncilă?

Categoric, nu. Trebuie să rămână până în 2020. Este un premier foarte bun, cu toată această campanie care are ca unic scop să o destabilizeze.

N-a avut experienţă administrativă doamna Dăncilă, dar a învăţat repede. Eu sunt foarte mulţumit de Viorica Dăncilă, o sprijin nu doar politic, ci şi moral.

E posibilă o remaniere?

Nu ştiu dacă se va decide acolo o remaniere, dar o evaluare a unor miniştri va fi acolo.

Aveţi miniştri de care sunteţi nemulţumit?

Eu da.

O excludeţi pe Ecaterina Andronescu?

Nici vorbă. Dăm prea multă importanţă unor acţiuni. Am mai analizat nişte scrisori. 

Vă puneţi problema să amânaţi nunta fiului dvs? (pentru că se anunţă proteste la biserică - n.red)

Cum să-mi pun această problemă? Nici vorbă. Vedeţi unde vrea să ducă Iohannis ţara. Aşa vrea să conducă România şi după 2019. Am stat 10 ani cu Băsescu, mai urmează 10 şi cu Iohannis?

Sunteţi pregătit pentru scandal în ziua nunţii?

Vreau să văd cât de departe vor ajunge aceşti indivizi, în frunte cu Iohannis, pentru că vor primi răspuns pe măsură de la mine.

PSD nu va lăsa ca România să fie condusă prin violenţă.

Cât de rezistentă este coaliţia?

Este.

Sunteţi în conflict cu Tăriceanu?

Nici vorbă. Am băut o bere împreună, am mâncat un peşte bun. Nu este niciun gând în interiorul PSD pentru ruperea coaliţiei. Nu am simţit de la domnul Tăriceanu că vrea să rupă coaliţia. Să fie partener cu Orban şi cu USR? Nu cred.

Am simţit o nemulţumire faţă de Vlase la SIE.

Nici vorbă. Am vorbit cu Gabi Vlase de anul trecut, am spus că-l voi susţine la SIE şi a ajuns la SIE. Ce va face în acea poziţie n-am de unde să ştiu. Depinde de el dacă va acţiona pentru România, nu pentru un om. Că aş vrea să mai primesc informări de la SIE, da. Dar ne ducem programul de guvernare şi fără SIE

Cât de mult rău vă face informaţia că Florian Coldea este consilierul dvs?

Mă enervează foarte tare. N-am mai vorbit de un an şi jumătate. Nici direct, nici faţă în faţă. Nici nu comunicăm prin Dâncu. Nu am nevoie să-l iau consilier pe Coldea. Eu mă consiliez cu colegii de partid.

Coldea nu a fost străin de condamnările mele în dosarul Referendumuui. Nici el, nici Maior. Nu pot să am o relaţie de prietenie cu Maior şi cu Coldea.

Am tot aşteptat să mă invite Claudiu Manda la Comisie, văd că nu m-a invitat, nici nu pot să zgârii la uşă. O să facem o emisiune şi o să spun lucuri importante. Să nu mă mai cheme că nici nu mă mai duc.

Domnul Dîncu?

Este un foarte bun prieten, cu bunele şi cu relele lui.

Să nu aveţi impresia că Vasile Dîncu este îndrăgostit de Coldea sau de Maior. Nu i-au făcut bine nici lui.

Iohannis l-a rugat să intre în Guvern, Cioloş l-a rugat să intre în Guvern, m-a sunat Dîncu, ne-am văzut toţi trei. Vasile Dîncu are un mare merit pentru că a protejat proiectele pe care Cioloş voia să le distrugă.

Dîncu are un mare merit că a protejat proiecte pentru oraşe mici.

Vasile Dîncu nu poate să fie ancora nimănui. Am colaborat foarte bine, colaborăm în continuare. În general are păreri bune, e un sociolog foarte bun.

Ce aţi vorbit ultima dată cu Coldea?

 Era 1 decembrie 2016, când eram ţinuţi la gard. Cei de la SRI invitau partidele din Opoziţie, membrii Guvernului la o fasole tradiţională, pe aici prin Primăverii. Atunci am vorbit ultima oară. Nu am încredere în Coldea.

Pentru condamnarea din dosarul Referendumului îi suspectez pe Coldea, pe Ciocârlan, pe Dumbravă, pe mai mulţi. Eu eram aproape sigur că voi fi condamnat. Viaţa merge înainte.

Relaţia cu doamna Kovesi cum a fost?

Ponta a spus că eu am numit-o. Ce relaţie poţi să ai cu Kovesi? A fost numită de Ponta în urma negocierilor cu Băsescu, Udrea, Maior şi Coldea, unde au fost stabiliţi cei trei procurori şefi: Niţu, Bica, Kovesi. La mine au venit atunci Sebi Ghiţă şi Gabriel Oprea, care m-au rugat să nu fac scandal în partid. Kovesi mi-a trimis dosarul în instanţă imediat cum a ajuns acolo. Acum toţi fug de ea. Să rămână cu ea în braţe, că n-am pus-o eu acolo. Noi am câştigat bătălii importante cu statul parelel.

Cine a fost mai nociv, Maior sau Coldea?

Maior. El a conceput proiectul politic al lui Ponta. El şi când era şef la SRI era implicat în politică. Era implicat în toate partidele. Nu era o zână, iar Coldea cel rău. Coldea nu putea să facă nicio acţiune fără aprobarea lui Maior.

Citeşte şi:

Cum au trăit liderii PSD mitingul diasporei. „Am vorbit cu premierul. Se uita pe tabletă“

Dragnea a pus tunurile pe serviciile secrete. Hellvig, Vlase, Maior şi Coldea, atacaţi dur de liderul PSD. „Mă enervează foarte tare“

Liviu Dragnea ameninţă cu proteste „la poarta lui Iohannis“

Dragnea, despre mitingul diasporei: A fost o tentativă de lovitură de stat eşuată

Liviu Dragnea: A fost o tentativă de asasinat asupra mea anul trecut. Un domn foarte celebru în lume a plătit patru străini

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite