VIDEO Iohannis: Am avut o întâlnire cu vicepremierul Oprea în cursul serii. L-am sfătuit să-şi dea demisia. Întreaga comunicare a fost catastrofală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a avut o întâlnire cu vicepremierul Gabriel Oprea luni seară şi că l-a sfătuit să-şi dea demisia. Totodată, şeful statului a prezentat concluziile minisummit-ului de la Bruxelles pe tema refugiaţilor, la care a participat duminică seară.

Întrebat dacă are încredere în ceea ce i-a relatat vicepremierul Gabriel Oprea la întâlnirea de luni după-amiază, preşedintele Klaus Iohannis a clătinat din cap, fără să ofere niciun răspuns.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis: 

Despre concluziile minisummitului de la Bruxelles pe tema refugiaţilor

Ieri am participat la o reuniune într-un format mai puţin obişnuit, la care au participat o parte dintre statele membre, dar şi ţări de pe ruta balcanică de Vest. Tema a fost gestionarea fluxurilor. Au fost multe luări de poziţii, şi din partea mea. În primul rând, ce se întâmplă cu oamenii şi cum îi sprijinim, cum le asigurăm sprijin, mai ales adăpost. În al doilea rând, s-a discutat cum să facem mai strânsă cooperarea între statele din regiune şi cum să facem schimbul de informaţii.

În fine, tema care a fost reluată de fiecare dată când ne-am întâlnit - cum gestionăm graniţele externe ale UE. După mai multe dezbateri, s-a agreat sporirea capacităţilor de recepţie în Grecia şi în ţările aflate pe ruta migratorie. Această  creştere se va face cu sprijinul Înaltului comisar al ONU pentru refugiaţi.

Dacă aceste capacităţi nu vor fi suficiente, va putea fi activat şi mecanismul de protecţie civilă al UE. România nu este nici ţară de tranzit şi nici destinaţie pentru acest flux de refugiaţi. Eu am participat la reuniune fiindcă aşa au considerat organizatorii că este bine să fie reprezentată România. Am susţinut o abordare pe mai multe paliere, pentru abordarea integrată. Am propus un sprijin sporit pentru Grecia şi o mai bună cooperare cu Turcia şi între statele aflate pe ruta din Balcanii din Vest.

Am apreciat activitatea agenţiilor europene, în special activitatea Frontextului, în care România este al doilea contributor după Germania. Suntem dispuşi să creştem nivelul de implicare în acţiunile Frontex pentru a sprijini acolo unde sunt solicitate. În acest fel, România, chiar dacă nu este ţară tranzit, participă la efortul colectiv al statelor pentru a gestiona această criză. Eu cred că trebuie să avem o abordare echilibrată, dar este nevoie de un plan pe care să-l punem în pactică.

Despre întâlnirea pe care a avut-o cu vicepremierul Gabriel Oprea

Având în vedere că opinia publică este preocupată de evenimentul de săptămâna trecută, accidentul care a avut loc, a murit un poliţist la datorie. L-am invitat pe vicepremierul Oprea la o discuţie fiindcă am dorit să primesc lămuriri. Am avut această discuţie în cursul acestei serii. L-am sfătuit să-şi dea demisia. Este o anchetă în curs şi aştept rezultatele acelei anchete.

Întrebările jurnaliştilor:

Personal, ştiţi ce s-a intamplat în seara accidentului? Aţi cerut instituţiilor abilitate un raport complet?
Era o situaţie de urgenţă?

Eu cunosc aspectele relatate chiar de domnul Oprea, dar restul circumstanţelor nu trebuie elucidate de serviciile secrete, ci de procurori. Aştept rezultatele acelei anchete.

Îl credeţi pe domnul Oprea?

(Zâmbeşte) Altă întrebare.

Ce răspuns a dat domnul Oprea la sfatul dvs? Cât de des folosea coloana oficială? Sunt şi alţi miniştri care abuzează?

Nu am solicitat astfel de informaţii. Ce va face domnul Oprea... Va decide şi va face un anunţ public pe această temă.

Care au fost motivele pentru care i-aţi cerut demisia?

Proasta gestionare a crizei.

În ce sens?

În sensul în care am spus.

Mai exact?

Într-o astfel de criză apare foarte multă emoţie şi opinia publică are dreptul la informaţii, are dreptul la luări de poziţii publice din partea celor implicaţi, a şefilor celor implicaţi. După părerea mea, întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală.

Aceasta e latura politica si pe aceasta latura politica i-am dat sfatul dlui Oprea. Nu m-am referit la partea penala care va fi lamurita de procuror

I-aţi dat un termen domnului Oprea?

Nu.

Aţi spus că Ponta a mers ca în vacanta. Ponta a spus că mergeţi ca surda la horă. Ce propuneţi ca imaginea României sa nu aibă de suferit?

Eu îmi fac treaba. Domnul Ponta este foarte belicos în ultima vreme şi impresia mea este că prin această atitudine crede că oamenii uită că este judecat penal pentru fals în înscrisuri şi spălare de bani.

Au apărut nişte fotografii cu şeful Cancelariei dvs. Aţi vorbit cu el?

Eu sunt parte centrală la toate aceste întâlniri şi pot să vă spun că la nicio întâlnire nu am constatat o astfel de poziţie. Dacă între întâlniri, omul este în pauză, cred că este inadecvat să fie fotografiat şi să se creeze impresia că cineva din staful meu doarme. Este o încercare de dicreditare jalnică a echipei mele. De ce nu s-au dat atunci? Poza se poate obţine de la entităţi pe care dvs. le numiţi surse.

Dacă ministrul de Interne nu va demisiona, ce soluţie vedeţi la această criză?

În situaţii de criză, dau sfaturi pe care le cred potrivite, dar demisia este un act unilateral. Trebuie să facă cel în cauză pasul.

La Bruxelles s-a discutat despre mecanismul de relocare?

La Bruxelles nu s-a discutat nici de mecanismul de relocare permanentă, nici despre închiderea graniţelor.

Aţi vorbit cu premierul Victor Ponta după ce v-aţi întors?

Am vorbit la telefon şi l-am invitat pentru mâine la o discuţie.

CSAT a avizat ordonanţa prin care preşedinţii de partide pot beneficia de protecţia SPP? De ce doamna Gorghiu are nevoie de SPP?

CSAT a avizat acest proiect. Argumentaţia puteţi să o solicitaţi iniţiatorilor. Mi s-a părut o idee bună.

Cine este iniţiatorul?

SPP.

Premierul declara că îl chemaţi zilnic pe domnul Oprea la cafea. Este adevărat?

Nu este adevărat. Nu am întâlniri cu demnitari doar aşa de complezenţă şi pot să vă spun că am discutat chestiuni legate de securitatea naţională.

Dosarul Mineriada a fost clasat.

Am luat act de această decizie luată de procurori. A fost o rundă de discuţii la Palatul Cotroceni. Căile sunt foarte simple. Prima dată trebuie mers pe calea contestării şi ulterior vom vedea ce rezultat se obţine.

I-aţi cerut domnului Oprea să rupe coaliţia de guvernare?

Nu.

Cum vedeţi relaţia cu Guvernul de acum încolo?

Instiuţional complexă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite