Iohannis, după căderea Guvernului: USR a plecat din Guvern şi a votat moţiunea. Astea sunt faptele, restul e discurs politic sau demagogie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat după demiterea Guvernului Cîţu FOTO: Captură
Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat după demiterea Guvernului Cîţu FOTO: Captură

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă la Cotroceni, după căderea Guvernului Cîţu. Şeful statului a anunţat că vor avea loc consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare.

UPDATE Klaus Iohannis va convoca partidele politice pentru consultări abia săptămâna viitoare

Declaraţia preşedintelui Iohannis:

Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză. Suntem într-o criză a sistemului de sănătate, în plină pandemie, valul patru ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a preţului la energie, o criză europeană şi globală. Deci de lucru ar fi suficient pentru politicieni. Dar ce s-au gândit unii dintre politicieni? Să mai adauge o criză, una a guvernării. În acest fel, astăzi, în Parlament, a fost votată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului care a avut succes. Guvernul a picat.

În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea lucruri urâte. Politicienii s-au obişnuit să se arate cu degetul, să se acuze de diferite lucruri, inclusiv în interiorul partidului. Este o situaţie complicată, care a fost generată, această moţiune şi trecerea ei, de politicieni cinici. Unii purtând masca reformismului, alţii clamând grijă pentru români. 

USR a fost parte în coaliţia de guvernare. USR a plecat din guvern şi a votat, împreună cu PSD şi cu AUR, moţiunea de cenzură de astăzi. Astea sunt faptele, restul e discurs politic sau demagogie sau cum doriţi să îi spuneţi.

Suntem în situaţia în care a trebuit să găsim o soluţie, România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza preţurilor la electricitate, vine iarna.

Este nevoie de soluţii şi de decizii mature. Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature şi să vină la consultări, voi convoca consultări abia săptămâna viitoare. Acum, se cere maturitate şi responsabilitate.

Ştirea iniţială

Şeful statului şi-a amânat plecarea în Slovacia, acolo unde trebuia să participe la Consiliul European. Este prima reacţia a lui Klaus Iohannis după demiterea Guvernului Cîţu. Potrivit unor surse politice, joi ar urma să cheme pentru prima rundă de consultări partidele politice parlamentare.

Guvernul Cîţu a căzut în urma moţiunii de cenzură de marţi, unde PSD, AUR şi USR au votat cot la cot pentru demiterea Executivului.  Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu a întrunit cel mai mare număr de voturi favorabile decât orice altă moţiune de cenzură împotriva unui Cabinet de până acum. 

Din totalul de 466 de parlamentari, 318 au fost prezenţi şi doar 281 parlamentari au votat. S-au înregistrat 281 de voturi „pentru”, 0 voturi „împotriva” şi 0 abţineri. Guvernul actual va intra într-o perioadă de interimat, iar partidele politice urmează să aibă întrevederi la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis. 

Guvernul condus de Florin Cîţu a fost demis după mai puţin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, şi la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare. Cîţu şi reprezentaţii Guvernului au fost prezenţi, dar nu au votat. La fel şi Ludovic Orban, care s-a abţinut să voteze.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite