Klaus Iohannis: Campionul populismului fără acoperire e PSD. Nu s-au vehiculat tăieri de salarii. E o prostie PSD-istă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine miercuri, de la ora 18.00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, transmite Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a avut marţi o întrunire, prin sistem de videoconferinţă, cu preşedintele Consiliului European Charles Michel şi cancelarul german Angela Merkel.

Discuţiile au avut loc în marja pregătirilor pentru reuniunea Consiliului European din 24-25 septembrie, conform anunţului Administraţiei Prezidenţiale.

La conerinţa de săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este împotriva traseismului politic de orice fel, după ce i-a fost atras atenţia că PNL a făcut mai multe transferuri de la PSD. Şeful Statului a adăugat apoi că „probabil se va ţine cont (n.red: de cuvântul preşedintelui) din ce în ce mai mult”.

Klaus Iohannis: 

Mulţumesc celor care au depus eforturi ca şcoala să înceapă. Mulţumesc autorităţilor locale. Le mulţumesc şi dascălilor. Părinţii sunt îngrjoraţi de cum vor evolua lucrurile. Vă încurajez să îi trimeţi la şcoală. 

Al doilea subiect sunt alegerile. Au fost luate măsuri ca cetăţenii care vin la vot să fie protejaţi. Nu ştim cât va mai dura pandemia şi alegerile nu mai pot fi amânate e termen nedefinit. Nici din această campanie nu lipsesc iniţiativele complet demagogice cu măriri de venituri inaplicabile pentru diverse categorii sociale. Campionul populismului fără acoperire e PSD. Fac un apel la decenţă politică. Crearea de false aşteptări sunt practici electorale toxice. Dragi români, în această campanie informaţi-vă!

Reporter: Pe lista localităţilor care sunt pe scenariul roşu sunt comune în care nu există nici semnal la internet.În orale sunt părinţi care ezită să-şi trimită copiii la şcoală. Dvs ca şef al statului şi ca profesor ce notă aţi da autorităţilor?

E neobişnuit să se dea note înainte de a începe şcoala. Mii şi mii de şcoli au lucrat şi au rezolvat problemele. majoritatea copiilor vor merge la şcoală. Regretabil, ca în fiecare, mai există şi excepţii, chestiuni nerezolvate. Nu este posibil ca din capitală să fie rezolvate problemele fiecărei comunităţi. 

Nu credeţi că e riscul ca excepţiile să vulnerabilizeze şi mai mult copiii?

E treaba Guvernului şi autorităţilor să se ocupe de categoriile vulnerabile. Unde apar probleme importante, inclusiv Guvernul se va implica pentru soluţionarea lor. 

Oamenii acuză Guvernul că dreptul de a protesta nu a fost restituit. Cei care protestează sunt pasibili de dosar penal. Consideraţi această problemă fundamentată?

Eu aş fi de părere că dacă se respectă normele, în condiţii de strictă legalitate, cred că s-ar putea organiza şi forme de protest. Cred că autorităţile se tem de nerespectarea normelor. 

Ieri a apărut documentul prin care Teodorovici o informa pe Dăncilă că bugetul României nu-şi permite creşterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie. PSD face presiune în continuare. 

N-ar fi existat bani nici în condiţiile în care n-am fi epidemie şi criză economică. Acum e clar că bugetul s-a restrâns considerabil. Totuşi, şi eu şi premierul ne-am dorit creşterea pensiilor. Finanţele publice nu pot fi extinse oricât de mult ne-am dori. 

Trăim o perioadă în care economia a cunoscut o scădere serioasă. Aţi promulga un buget care prevede tăieri şi îngheţăti?

Nu s-au vehiculat tăieri sau îngheţări de salarii. E o prostie PSD-istă. E bine ca bugetul pe anul viitor să fie discutat de noul Parlament, nu de acesta unde vedem abordări neprincipiale. Nu se discută despre tăieri de salari şi pensii.

Surse din PNL susţin că Orban e nemulţumit de mai mulţi miniştri. Unul e Monica Anisie. Un alt exemplu este cel al lui Cătălin Predoiu, iar al treilea este cel al ministrului Transportului. Pe dvs ce vă nemulţumeşte la aceşti miniştri sau alţii?

Nu o să fac o evaluare a miniştrilor. E o activitate rezervată premierului, care îşi evaluează echipa. Povestea cu remanierile e de campanie. Eu nu am discutat cu premierul despre remanieri sau nemulţumiri. Acum sunt probleme urgente de rezolvat. Când premier va vrea să facă o schimbare, vom dezbate chestiunea.

Sunt 5000 de unităţi de învăţământ care nu au acces la internet. Sunteţi mulţumit?

Accesul la internet se rezolvă de operatorii privaţi. Pe parcurs lucrurile se vor rezolva. Dacă ne uităm la dificultăţi, rezultatul e unul neaşteptat de pozitiv. Noi am fost convinşi că anul trebuie să înceapă şi petse tot unde apar probleme, trebuie să găsim soluţii. 

Ce face România în ce priveşte vaccinul?

 Acum nu cred că cineva crede că undeva se dezvoltă vaccinul şi fugim acolo să-l luăm. Înţelegerile la ONU şi UE se vor respecta. Dacă vaccinul apare va exista o colaborare strânsă. 

Executivul a promis 250.000 de tablete, dar s-au achiziţionat doar 80.000. Ce soluţie v-a comunicat Guvernul pentru cei 168.000 de copiii care nu au acces la învăţământ online?

Ne confruntăm cu o situaţie nesatisfăcătoare. Dacă nu au copiii tabelete pe 14 septembrie, Guvenrul şi autorităţile vor lucra să aibă tabletă pe 15, pe 16 septembrie. Există soluţii dar e posibil ca într-o localiate să nu fie prgătit totul perfect. 

Care ar fi termenul limită până la care să fie găsite soluţii?

Cât mai repede posibil.

Cum vedeţi participarea oamenilor politici la deschiderea şcolilor mai ales în contextul pandemiei?

Aceste festivităţi nu ar trebui organizate în acest an. Nu poate fi controlat fluxul de persoane. Părerea mea, nu sunt ministru, e că nu e bine să se organizeze astfel de festivităţi în contextul pandemiei. Nu voi participa la nicio festivitate la început de an şcolar. 

Cum aţi caracteriza campania electorală de până acum şi ce aşteptări aveţi dela PNL?

În orice campanie au fost şi excese. Sper să prindem vremurile când astfel de manifestări nu mai au loc în timpul campaniilor. 

PNL este cel mai important astăzi şi trebuie să demonstreze asta la locale. Mă aştept la un rezultat record. Mă aştept să aibă mai mulţi aleşi locali, primari, consilieri, decât au avut în ultimii 30 de ani. 

Vă aşteptaţi să depăşească PSD?

PSD ocupă peste jumătate din poziţiile din adminsitraţia locală, Mă aştept să nu mai ocupe. La locale condează şi candidatul, atunci e bine să avem aşteptări rezonabile. Aşteptarea mea e ca PNL să obţină cele mai multe mandate pe car ele-a obţinut vreodată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite