VIDEO Klaus Iohannis, noi atacuri: PSD nu e doar cinic, ci şi iresponsabil. PSD caută soluţii pentru baronii deconectaţi de la resurse şi care suferă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Calin
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis i-a criticat pe cei din PSD pentru depunerea moţiunii de cenzură, fiind de părere că aceştia nu sunt doar cinici, ci şi inconştienţi. Şeful statului a acuzat PSD şi de „populism grosolan”

Klaus Iohannis susţine a doua conferinţă de presă în această lună, la scurt timp după ce Camera Deputaţilor vrea să voteze dublarea alocaţiilor pentru copii, nu creşterea etapizată, cum vrea PNL. 

De asemenea, mâine ar urma să fie şi citirea moţiunii de cenzură a PSD.

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii:

Klaus Iohannis: În intervenţie avută am subliniat că fraudarea alegerilor, tratamentele reprimate la care au fost supuşi cei reţinuţi şi violenţele, nu pot rămâne făro o reacţia a UE. Am arătat că e nevoie de demararea unor investigaţii transparente ale abuzurilor. Trebuie luate măsuri ale UE, inclusiv adoptarea de sancţiuni.Trebuie dialog între autorităţile din Belarus, societatea civilă şi reprezentanţi ai protestarilor. Am subliniat că trebuie să reevaluăm relaţiile dintre UE şi Belarus. 

Aş vrea să fac o menţiune referitoare la Mali. Avem noi 120 de militari români. Aş vrea să transmit că aceştia sunt în siguranţă, în ciuda tensiunilor din zonă. Urmărim cu mare atenţie evoluţia evenimentelor. 

Reporter: Opoziţia va citi mâine moţiunea de cenzură. Ce faceţi dacp PSD propune un prmeier tehnocrat?

Această moţiune de cenzură mi se pare neavenită, din motive simple şi clare. Dacă ţara este cuprinsă de o epidemie şi avem o criză economic, nu vii să depui o moţiune de cenzură. Asta arată că PSD nu e doar cinic, este şi iresponsabil. PSD caută soluţii pentru baronii care au fost deconectaţi de la resurse. 

Există dubii referitoare la constituţionalitatea demersului. Sunt specialişti care susţin că e discutabil. Spcialiştii treuie să analizeze legalitatea demersului. Ce se întâmplă după moţiune, discutăm după.

Există o divergenţă pe două proiecte: majorarea punctului de pensie şi a alocaţiilor. Cum acţionaţi ca mediator pentru a fi respectate legile promulgate?

Nimeni nu şi-a dorit această epidemie. Toată lumea vrea să câştige mai bine. Însă trebuie să avem şi aceşti bani. Eu am spus de la început şi mă bucur că în PNL s-au găsit mulţi politicieni care au spus că nu putem avea situaţii în care copiii şi pensionarii să plătească nota de plată. Am cerut Guvernului să majoreze atât cât se poate şi au găsit soluţii: majorarea alocaţiilor în etape şi majorarea pucntului de pensie se face totuşi.

Există o nemulţumire în sectorul HORECA din cauza că încă există multe restricţii. În discuţiile cu Guvernul aţi abordat subiectul? 

Înţelegem preocuparea din zona HORECA. E sectorul probabil cel mai grav lovit. Pentru a veni în ajutorul lor Guvernul a aprobat scheme de ajutor. E vorba de sănătatea publică, a tuturor. Avem un număr mare de bolnavi. Noi măsuri de relaxare nu e cazul. Până nu intrăm în decreştere, nu vor fi luate măsuri de relaxare. 

Ce este pregătită să facă UE în cazul în care Rusia intră cu trupe în Belarus?

Nu credem că acest lucru va avea loc. Singurele soluţii sunt cele diplomatice.

Aţi merge pe litoralul românesc în condiţiile de acum?

Cred că e bine ca românii să meargă în concediu însă trebuie să ne dăm seama că nu e ca oricare vară. Trebuie măsuri de precauţie. Trebuie mască, respectată igiena. Am citit un studiu care aarată că purtarea măştii poate să prevină până la 80% din infecţii. Distanţarea e la fel de importantă. 

Dacă numărul de infectări creşte, mai e oportună organizarea de alegeri?

Deocamdată nu avem motive să credem că numărul de infectări creşte exponenţial. Nici alegerile nu vor fi ca până acum. Se va purta masca, se va sta la o distanţă rezonabilă. 

În ultimele zile am văzut 96 de primari racolaţi de PNL, dar şi mai mulţi parlamentari. Dvs. de ce aţi girat aceste racolări de la PSD?

Nu le-am girat. Ci dimpotrivă, m-a exprimat împotriva traseismului politic. Eu nu am autoritatea să spun unui poltiician ce să facă. Fiecare va trebui să explice de ce a trecut de la un partid la altul. 

Dacă moţiunea pSD trece, Orban rămâne opţiunea de premier?

După moţiune este după moţiune.

Cum vedeţi competiţia pentru Primăria Capitalei cu Traian Băsescu, Tăriceanu şi Petre Roman?

Nu mă pot pronunţa despre alegerile dintr-un oraş. 

Consideraţi că moţiunea PSD e un demers real sau un exerciţiu de imagine?

E o moţiune neavenită.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite