VIDEO Iohannis respinge toţi miniştrii propuşi la remaniere: Guvernul toxic nu mai poate continua. Propunerile PSD sunt inacceptabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

La două zile după ce ALDE a ieşit de la guvernare, preşedintele Klaus Iohannis a lansat un atac la adresa PSD. Şeful statului a anunţat că a respins toate propunerile de miniştri pentru Guvernul Dăncilă şi a cerut din nou demisia premierului.

UPDATE Klaus Iohannis: Degringolada de la nivelul guvernării, care s-a accentuat în aceste zile, confirmă dispreţul cu care PSD şi ALDE continuă să-i trateze pe români. Propriile lor interese sunt, din nou, mai presus de interesele cetăţeanului şi de guvernarea acestei ţări pentru oameni.

Nu ar trebui să fie, însă, nicio surpriză pentru nimeni. Dimpotrivă, este rezultatul firesc a doi ani şi jumătate de guvernare haotică, incompetentă şi coruptă. Prin votul din 26 mai, românii le-au transmis PSD şi ALDE un mesaj extrem de clar, pe care ei, PSD şi ALDE, pur şi simplu se fac că nu îl înţeleg.

Într-o Românie normală, un vot precum cel de la referendumul din 26 mai ar fi determinat demisia imediată a Guvernului. Când 6,4 milioane de români îţi spun direct că duci ţara pe un drum greşit, nu îţi mai rămâne nimic altceva de făcut decât să pleci acasă.

În continuare sunt convins că un guvern PSD nu este potrivit pentru România şi nu poate să rămână în funcţiune. Această guvernare toxică este încă ţinută în viaţă de configuraţia parlamentară votată în decembrie 2016.

România parcurge o criză guvernamentală, dar eu nu voi gira, prin deciziile mele, susţinerea acestui guvern. PSD şi ALDE, deopotrivă, sunt vinovate pentru eşecul acestei guvernări.Încercările ALDE de a se spăla acum pe mâini şi de a se ţine departe de această guvernare sunt pur şi simplu ridicole. După ce ai stat la aceeaşi masă cu PSD şi ai luat măsuri împotriva românilor şi a României, după ce ai girat masacrarea legilor justiţiei şi adoptarea de măsuri economice greşite, nu mai păcăleşti pe nimeni că nu eşti vinovat.

Având în vedere toate acestea, iată care sunt deciziile pe care le-am luat: În primul rând, nu accept nici o propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că acest guvern şi-a schimbat componenţa politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur şi simplu inacceptabile. Aşadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier.

Resping propunerea pentru ministrul justiţiei. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD şi ALDE de a destructura justiţia, de a opri lupta anticorupţie şi de a baroniza total România. PSD şi ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituţiilor şi nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor şi în care cred şi eu.

Resping propunerea pentru Ministerul Educaţiei. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie pentru România, precum educaţia – zona în care nu avem nevoie de soluţii ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă şi nici nu este în stare să le facă.

Resping propunerea pentru funcţia de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care îşi consolidează statul de drept şi valorile democratice, şi nu pot accepta propuneri contrare acestei direcţii.

România are nevoie de o schimbare autentică şi profundă, pentru a reseta statul, pentru a repara ce s-a stricat în aceşti ani şi pentru a pregăti o nouă guvernare care de data aceasta să lupte pentru români. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor pe care PSD le face, aşa cum am făcut-o în repetate rânduri. Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia România de pe direcţia corectă.

De-a lungul mandatului meu, am protejat democraţia în momente cruciale, am menţinut România pe drumul său european, am blocat multe dintre asalturile asupra justiţiei, am mobilizat 6,4 milioane de români pentru a salva lupta anticorupţie, m-am implicat pentru a garanta dreptul românilor din diaspora de a vota în condiţii normale şi decente.

Însă toate acestea nu sunt suficiente. După alegeri, cu o nouă majoritate, în mod constituţional, putem face mult mai mult împreună. Până atunci, astăzi, actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanşeze. Dacă – dacă – noua configuraţie a guvernului va trece în Parlament, eu le spun celor de la guvernare că voi rămâne ferm pe poziţia mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept, al modelului de dezvoltare pro-occidental, pe care îl merită şi îl doresc majoritatea românilor.

Nu voi permite PSD să îşi bată joc de România şi de români! Dacă însă noua configuraţie a Guvernului nu va fi aprobată, îi asigur pe români că există soluţii corecte, democratice şi constituţionale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă.

Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toţi cei care înţeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament pentru a susţine chiar şi o soluţie de tranziţie, care să înlocuiască actualul guvern şi care să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziţie – toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil, în caz de criză.

Doar votul românilor poate configura o nouă majoritate care să pună în practică viziunea pe care şi eu, dar şi mulţi alţi oameni de bună credinţă, pro-europeni, pro-occidentali, susţinători ai democraţiei şi statului de drept, o sprijinim.

Indiferent, însă, de situaţia politică internă, România rămâne o ţară stabilă, o democraţie consolidată, cu multe instituţii încă puternice şi eficiente, cu o economie privată funcţională şi dinamică, cu o societate civilă implicată şi activă. Românii sunt dinamici, reacţionează şi îşi cer drepturile, iar clasa politică trebuie să reacţioneze corect şi normal, pentru a pune în aplicare votul românilor. Da, avem nevoie de o majoritate politică largă, pro-europeană, cu care să relansăm România, care să asigure o bună guvernare şi să susţină lupta anticorupţie. Avem nevoie de o resetare a statului în ansamblu


Viorica Dăncilă este nevoită să ceară un nou vot de încredere în Parlament în maximum 45 de zile. Însă un vot negativ nu atrage automat căderea Executivului Dăncilă, cum susţine Victor Ponta. Guvernul poate pica doar prin moţiune de cenzură. PNL lucrează deja la textul moţiunii, însă trântirea Vioricăi Dăncilă exact la startul campaniei pentru prezidenţiale l-ar încurca pe Klaus Iohannis. PSD joacă la trecerea timpului.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a vrut să rămână în alianţă cu PSD, pentru a profita de resursele guvernării în campania electorală. Însă un eşec la prezidenţiale ar fi torpilat ALDE. Tăriceanu s-a temut că parlamentarii săi vor migra către ProRomânia, deci în locul irelevanţei politice a ales să iasă de la guvernare, să renunţe la Cotroceni şi să se alieze cu ProRomânia. Ce câştigă? Promisiunea unui nou mandat de parlamentar

Citeşte şi:

Eugen Nicolicea, după ce Iohannis a refuzat propunerile PSD: Preşedintele încalcă Constituţia

Florin Iordache: Premierul va veni cu o formulă de guvern în Parlament / Viorica Dăncilă rămâne în cursa prezidenţială 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite