Iohannis nu exclude revenirea la starea de urgenţă: Nu lăsaţi garda jos! Virusul merge cu noi la mare, la munte. Ne apropiem periculos de limita ATI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos / George Calin
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut din nou românilor să respecte normele de igienă şi de distanţare socială. ”Nu e momentul să disperăm, dar nu trebuie să lăsm garda jos! E în joc viaţa vostră!”, a îndemnat preşedintele. Şeful statului nu a exclus posibilitatea să ne întoarcem la starea de urgenţă, în cazul în care numărul cazurilor de COVID va creşte substanţial. ”Ne apropiem periculos de mult de limita sistemului ATI”, a spus Iohannis.

Alte 555 de noi cazuri de îmbolnăvire Covid-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la peste 30.000 de persoane, transmite Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Până astăzi, 1.817 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 au decedat.

Klaus Iohannis: Este o zi tristă: avem un număr record de persoane pozitive cu COVID, peste 550.  Dragi români, suntem iată deja din martie în plină epidemie, în plină pandemie. Până acum câteva săptămâni, lucurile au mers destul de bine. Am trecut prin starea de urgenţă, unde s-au luat măsuri dure. Este a doua lună de stare de alertă şi lucrurile din păcate nu au evoluat aşa cum ne-am fi dorit cu toţii.

Răspunderea în acest moment este partajată între autorităţi şi cetăţeni. Ar fi păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune pe care le-am obţinut. Măsurile care trebuie luate sunt simple: masca, distanţă şi spălat pe mâini.

Trebuie să fim foarte atenţi la ce ne spun unii şi alţii. În loc să fim toţi de aceeaşi parte, vedem că sunt politiceni care încearcă să exploateze electoral această pandemie.

Este momentul să lăsăm divergenţele politice deoparte şi să ne concentrăm pe soluţii. Solicit Parlamentului să dezbată în regim de urgenţă legea iniţiată de Guvern. Nu e momentul să disperăm, dar nu trebuie să lăsm garda jos! E în joc viaţa vostră şi viaţa celor dragi vouă. Aici nu vorbim de politică, ci de o boală care a rămas în societate.

Virusul nu ţine cont de graniţe, nu ţine cont de legi. Să nu ne imaginăm că dacă este vară şi plecăm la munte sau la mare scăpăm de virus. Din păcate, virusul merge cu noi. Riscăm în primul rând să ne îmbolnăvim. Suntem încă în pandemie şi va mai dura până ne vom relua viaţa normală. Dar nu putem închide ţara şi să plecăm. Trebuie să respectăm aceste norme.

Aruncarea vinii dintr-o curte în alta nu ajută pe nimeni. Se impune accelerarea procedurii parlamentare. Rolul nostru e să găsim soluţii pentru o legislaţie modernă, eficientă şi constituţională.

Reporter: Mai e oportună organizarea alegerilor locale?

Iohannis: Alegerile locale în septembrie se pot organiza. Dacă respectăm aceste norme simple putem să mergem să alegem autorităţile locale. Nu evenimentul de alegeri e problematic, ci campania. Nu îmi imaginez să facem mari adunări populare. Vom avea campanii în mediul online şi pe TV. Procesul de votare în sine se poate organiza.

Dacă situaţia se înrăutăţeşte şi nu găsim altă cale, putem reveni la norme mai restrictive?
E destul de greu de imaginat cum ar arăta o nouă fază de relaxare. Deciziile CCR sunt obligatorii, precum respectarea Constituţiei şi a legilor.

Românii, în cea mai mare parte, au reacţionat foarte bine. Din păcate, au fost şi alte persoane care n-au înţeles nimic din toată situaţia. Momentan, sistemul face faţă. Ne apropiem periculos de mult de limita superioară a sistemului ATI

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite