Klaus Iohannis: Am decis să retrag distincţia „Steaua României“ lui Laszlo Tokes. Trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis i-a retras lui Laszlo Tokes distincţia „Steaua României“, oferită de Traian Băsescu în 2009. Totodată, Iohannis a lăsat să se înţeleagă că o va reînvesti pe Laura Codruţa Kovesi, propunerea ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pentru un nou mandat la şefia DNA.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

Despre retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes: 

Prima chestiune se referă la decoraţia domnului László Tőkés, care i-a fost atribuită în 2009 de către Preşedintele României şi, în urma unor declaraţii făcute de domnul Tőkés, Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” s-a sesizat şi a propus retragerea acestei distincţii.
Domnul Tőkés s-a adresat instanţelor, a contestat această decizie a Consiliului de Onoare şi instanţele au admis că acest Consiliu a avut dreptul să facă această propunere. În consecinţă, chestiunea a ajuns pe masa mea şi trebuie să iau o decizie. După părerea mea, trebuie să ţinem cont de câteva lucruri când analizăm această speţă: cel care acordă o distincţie vrea să îl răsplătească pe cel distins, vrea să îi recunoască un merit; cel care primeşte şi care acceptă această distincţie trebuie să recunoască, evident, România şi Constituţia României. Trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul „Steaua României” domnului László Tőkés.

Despre mandatul cu care merge premierul Dacian Cioloş la Consiliul European:

A doua chestiune la care mă voi referi este mandatul pe care l-am dat domnului Prim-ministru, Dacian Cioloş, pentru a reprezenta România, luni, la două întâlniri care vor avea loc la Bruxelles. Un summit împreună cu ceilalţi lideri europeni şi cu Turcia, şi o întâlnire informală a liderilor care sunt reprezentaţi în Consiliul European.

Scopul acestor întâlniri este de a evalua stadiul măsurilor luate pentru a controla fluxul migraţionist, în special pe ruta balcanică, de a evalua relaţia care s-a instituit încă din toamna anului trecut, în această chestiune, între Uniunea Europeană şi Turcia, de a evalua impactul misiunii NATO în Marea Egee şi de a găsi căi pentru un mai bun control al fluxului migrator. Aceste lucruri vor fi discutate, mandatul pe care l-am dat domnului Prim-ministru este foarte clar şi se înscrie în logica poziţiilor noastre pe care le-am avut şi până acum. Nu vreau să intru în foarte multe detalii, dar este clar că este nevoie de un control mult mai riguros al graniţelor externe ale Uniunii Europene, este nevoie de colaborare şi solidaritate la nivelul Uniunii Europene, este nevoie de măsuri ferme convenite de comun acord pentru a găsi soluţii pentru fenomenul migraţionist.

Despre vizita în Israel:

Al treilea punct explică de ce a fost nevoie de acest mandat. Începând de duminică, duminică seara, voi face o vizită de stat în Israel şi Palestina. Această vizită de stat a fost stabilită deja de câteva luni de zile, este evident că nu poate fi contramandată şi suntem în situaţia foarte bună în care atât Preşedintele, cât şi Prim-ministrul ştiu foarte bine cum să reprezinte România în cadrul unor reuniuni de la Bruxelles pe aceste teme. În Israel voi avea întâlniri cu Preşedintele Israelului, cu Prim-ministrul, cu Speakerul Parlamentului şi cu alte oficialităţi. Voi avea cel puţin o întâlnire cu diaspora noastră din Israel şi voi avea discuţii, cred eu foarte bune, care au scopul de îmbunătăţi relaţia dintre România şi Israel.
Sunt foarte multe domenii în care avem colaborări bune, în care avem abordări comune. Cu această ocazie, voi face o vizită la Autoritatea din Palestina şi voi avea o întâlnire cu Preşedintele Autorităţii.

Despre următorea şedinţă a CSAT

Pe data de 15 martie – aceasta este următoarea chestiune pe care vreau să o aduc la cunoştinţa publicului – va avea loc Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din primul trimestru al anului în curs. Sunt chestiuni care trebuie să fie discutate, de regulă în primul trimestru, foarte multe legate, sigur, de chestiuni de bilanţ şi de buget, plus alte reglementări. La momentul potrivit, vom emite un comunicat în această chestiune.

Despre pensiile revoluţionarilor:

Şi, în fine, a cincea şi ultima temă, revoluţionarii. Am constatat că există o preocupare intensă în acest domeniu şi vreau să fac câteva precizări, ca să nu fiu greşit înţeles. Legislaţia a fost modificată şi a instituit o procedură de reverificare şi reeditare a titlurilor de revoluţionar, cu o titulatură puţin modificată. Legea prevede foarte clar că nimeni nu primeşte un titlu de revoluţionar pe care nu l-a avut şi până acum. Deci, toţi care au fost trecuţi în aceste anexe din decretele pe care le-am semnat au avut şi înainte acest titlu. Este important de ştiut că Administraţia Prezidenţială, în această chestiune, nu are nicio atribuţie de verificare sau prelucrare a unor contestaţii. Doar Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor şi comisia parlamentară au dreptul să verifice - şi au obligaţia să verifice - dosarele depuse, să decidă asupra lor, să decidă asupra contestaţiilor. Legea, în această speţă, îmi dă o singură atribuţie: să iau act de aceste liste şi să le validez prin decret. Aceste titluri în niciun caz nu sunt decoraţii conferite de Preşedinte, ci sunt titluri conferite în baza unei legislaţii foarte clare.”

Întrebări puse de jurnalişti: 

Bună seara, domnule Preşedinte! Vreau să vă întreb dacă aţi fost informat, în virtutea atribuţiilor constituţionale pe care le aveţi şi dacă aţi luat vreo măsură sau aţi discutat cu autorităţile cu privire la ce se întâmplă în Argeş? De circa mai multe săptămâni asistăm la controale ale Justiţiei, ale Guvernului, ale autorităţilor locale, medicale. Nimeni nu ştie care e cauza, ce se întâmplă acolo, dacă se întrezăreşte vreo soluţie şi dacă se conlucrează sau dacă sunteţi informat despre această problemă.

M-am informat, fiindcă tema mă preocupă. Am avut chiar două discuţii cu domnul Ministru al Sănătăţii şi aştept în continuare să primesc un raport pe această temă. Urmăresc cu aceeaşi îngrijorare cu care urmăriţi şi dumneavoastră evoluţia şi sper ca autorităţile competente să-şi facă treaba bine şi să găsim toate răspunsurile.

Domnule Preşedinte, pentru că aveţi acele discuţii săptămânale cu Premierul Dacian Cioloş, în acest moment dumneavoastră sunteţi mulţumit de modul în care Guvernul României şi autorităţile au gestionat această criză a bebeluşilor?

 În acest moment este prematur să vă dau un răspuns ultimativ. Repet, mă preocupă, mă interesează şi urmăresc cu atenţie şi, recunosc, cu un pic de îngrijorare evoluţia.

Domnule Preşedinte, bună seara! A treia întrebare, pe un alt subiect: Laura Codruţa Kövesi, propunere pentru DNA, a fost trimisă la CSM. Ministrul Justiţiei a anunţat că îşi asumă ca doamna Kövesi să fie reinvestită. Cum vi se pare dumneavoastră, dacă veţi semna reinvestirea doamnei Kövesi sau e nevoie să mai faceţi o evaluare?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Este evident că am fost informat despre acest demers şi m-am exprimat deja în public, cel puţin de două ori. Cred că rezultatele de la DNA vorbesc de la sine.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite