VIDEO Klaus Iohannis: Remanierea este neavenită şi o refuz clar. Doamna premier, trebuie să mergeţi în Parlament! PSD se teme de vot şi trage de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că refuză remanierea cerută de premierul Viorica Dăncilă şi îi transmite să meargă urgent în Parlament pentru validare. „Doamna premier se teme de un vot în Parlament şi încearcă să tragă de timp. PSD se agaţă de putere într-un mod jalnic”, a adăugat şeful Statului. Premierul refuză deocamdată votul Parlamentului pentru că PSD nu mai are majoritate.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis:

Această remaniere este una neavenită, nepotrivită şi o refuz clar!

Dar, în acest context, daţi-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârşitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunţat public că părăseşte coaliţia de guvernare. În aceste condiţii, Constituţia solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situaţia în care se înlocuiesc miniştrii. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată.

După câtva timp, doamna Prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniştri interimari. Din acelaşi motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configuraţie politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituţie, trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului, am refuzat şi acea solicitare.

Acum, doamna Prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare.

Doamnă Prim-ministru, vă spun acum direct şi public: trebuie să vă prezentaţi în faţa Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră! Altfel, lucrurile nu se pot rezolva.

Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituţională, fiindcă, între timp, este foarte clar şi s-a anunţat şi public, şi în scris, că ALDE a părăsit coaliţia de guvernare. Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în faţa Parlamentului!

Se vede că doamna Prim-ministru se teme de un vot în Parlament şi încearcă să tragă de timp. În acelaşi fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agaţă de putere, tergiversează o procedură care este explicit şi clar solicitată în Constituţie.

Repet: niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României!

UPDATE Potivit unor surse politice, preşedintele Klaus Iohannis va respinge în bloc propunerile timise de premierul Viorica Dăncilă. Şeful statului va trimite din nou Guvernul în Parlament pentru a primi un nou vot de încredere. 

***

Premierul Viorica Dăncilă a propus trei parlamentari ALDE pentru portofoliile rămase vacante, în ciuda faptului că formaţiunea condusă de Tăriceanu a ieşit de la guvernare. Graţiela Gavrilescu se întoarce la Ministerul Mediului după doar două săptămâni de Opoziţie. Ioan Cupă a fost propus pentru Energie, în timp ce Ştefan Băişanu pentru Relaţia cu Parlamentul.

Premierul i-a cerut din nou preşedintelui Klaus Iohannis să numească miniştrii propuşi de Guvern. „Fac apel către preşedintele Iohannis să lase deoparte jocurile politice şi să renunţe la blocarea Guverului pentru a nu afecta funcţionarea instituţiilor statului“, a spus Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern. 

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a scris, joi, pe Facebook, că este ultima zi în care conduce interimar Ministerul Afacerilor Interne. MAI va rămâne fără conducere, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis refuză să numească noi miniştri, iar premierul Dăncilă nu merge în Parlament pentru un nou vot de încredere. În cazul în care Guvernul ar trece de votul Parlamentului, preşedintele Iohannis ar fi obligat să accepte remanierea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite