Tăriceanu, salvat de senatorii PSD. „DNA mi-a afectat imaginea publică“. UDMR a lipsit de la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calin Popescu Tariceanu - FOTO Eduard Enea
Calin Popescu Tariceanu - FOTO Eduard Enea

După şase luni de amânări nejustificate, plenul Senatului a votat împotriva ridicarării imunităţii liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de procurorii DNA că ar fi luat o mită de 800.000 de euro. Doar 38 de senatori au votat pentru permiterea începerii penale a lui Tăriceanu, în timp ce 71 de aleşi s-au opus.

UPDATE S-au înregistrat 38 de voturi „pentru“, 71 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu a luat cuvântul şi l-a atacat pe un senator USR care susţinuse un vot pentru ridicarea imunităţii lui Tăriceanu. Liderul ALDE continuă să citească de pe foi şi susţine că dosarul făcut de DNA e un dosar politic. 

UPDATE  Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD: Nu trebuie să se ceară un vot pentru că aşa s-a decis la partid sau în urma unui vot la referendum. Această băşcălie de comportament nu poate fi permisă în plenul Senatului. 

Eu fac apel la toate autorităţile statului să ia în serios toate efectele juridice ale unei asemenea acţiuni, astfel ca parlamentul să nu dea un vot politic, la o cerere cu caracter penal. Aveţi deplina libertate să votaţi potrivit propriei conştinţe. 

UPDATE Florin Cîţu, liderul PNL: Nu discutămm azi despre vinovăţia lui Tăriceanu. Noi nu suntem judecători. Treaba noastră e să nu blocăm activitatea de urmărire penală, ci să respectăm separaţia puterilor în stat. Noi spunem că dacă doar judecătorii pot stabili nevinovăţia sau vinovăţia, de la Vlădică la opincă. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a citit în primele minute din documente europene şi din Constiuţie despre necesitatea unei analize atente în ceea ce priveşte cazul unui senator pentru care DNA cere ridicarea imunităţii: „Presupusele fapte penale sunt decrise ca fiind săvârşite până în noiembrie 2008. Deci cu mai bine de 10 ani în urmă. Am luptat în ultimii ani împotriva procurorilor şi a abuzurilor, mai ales în procesul de urmărire penală“. 

Tăricanu subliniază că a susţinut proiecte care i-au deranjat pe procurori. „Poziţiile antagonice pe care le-am avut cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte sunt de notorietate“, a completat Tăriceanu.    

Liderul ALDE a punctat faptul că DNA i-a afectat imaginea publică şi a dus o întreagă campanie împotriva sa. 

UPDATE Preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc, a citit raportul de admitere a solicitării DNA de încuvinţare a începerii urmăririi penale. 


Comisia Juridică din Senat a decis, miercurea trecută, să dea un aviz pentru începerea urmăriri penale a liderului ALDE, Călin-Popescu Tăriceanu, într-un dosar în care acesta este acuzat că a primit mită aproape 800.000 de dolari. Votul urmează să fie votat astăzi în plen.

„Am supus votului efectuarea urmăririi penale faţă de preşedintele Senatului, ca urmare a cererii DNA, avem un vot neutru, au fost trei voturi 'pentru', doua abţineri şi un vot 'împotrivă'. Asta înseamnă că noi, Comisia juridică, vom propune plenului Senatului efectuarea urmăririi penale faţă de domnul Tariceanu, urmând ca plenul Senatului să decidă în consecinţă”, declara pe 29 mai presedintele comisiei, Robert Cazanciuc.
 

Etajul şi şantajul

Miercurea trecută, dinaintea votului pentru alegerea celui de-al treilea om în stat, ALDE şi PSD se ţineau în şah, având negocieri paralele pe trei etaje din Parlament. În Plenul Camerei Deputaţilor, la etajul P1, deputaţii începeau discuţiile pentru alegerea unui nou şef al Camerei Deputaţilor după ce Liviu Dragnea şi-a pierdut mandatul în urma condamnării la trei ani şi şase luni de închisoare. După ce PSD află că nu are majoritate pentru a-l impune pe Marcel Ciolacu la această funcţie, pe ordinea de zi a senatorilor jurişti apare, surprinzător, solicitarea DNA de ridicare a imunităţii lui Tăriceanu, după şase luni de amânări. Cu o majoritate PSD votul trece, iar senatorii lansează informaţia că votul va fi dat imediat în plenul Senatului.

După o rundă de negocieri, în plenul Senatului, acolo unde PSD deţine o majoritate cofortabilă, nu e cvorum şi se decide amânarea pe azi a votului privind imunitatea lui Tăriceanu. La etajul 1M, primarul Viorica Dăncilă se prezenta în grabă la Parlament pentru a discuta cu aleşii PSD şi pentru a negocia cu liderul ALDE pentru susţinerea lui Ciolacu la şefia Camerei Deputaţilor. După aproape o oră de discuţii, premierul iese la 1M şi afirmă că PSD va avea majoritatea în plenul Camerei, o sală aflată un etaj mai jos. În paralel, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, susţine că senatorii PSD nu-l vor lăsa pe Tăriceanu fără imunitate. „Nu îmbrăţişăm forme de abuz care au paralizat România“, a spus Şerban Nicolae, deşi, de dimineaţă, în Comisia Juridică, PSD a votat împotriva lui Tăriceanu.

La final, deşi Opoziţia formată din USR, PNL şi PMP a dat un semn de unitate şi a avut un candidat comun în numele Ralucăi Turcan, PSD câştigă votul şi Marcel Ciolacu este ales preşedinte al Camerei Deputaţilor. „Aici s-au tranzacţionat voturi, s-au făcut şantaje asupra unor voturi. Am asistat la tranzacţionări jenante chiar şi azi“, îi acuza Raluca Turcan pe social-democraţii care au venit în sală pentru a vota doar după ce s-au asigurat că ALDE va fi de partea lor.

 

Tăriceanu: M-a deranjat întârzierea votului

Într-un interviu la „Adevărul Live”, liderul ALDE a declarat că este deranjat de amânările repetate din Comisia Juridică a Senatului privind ridicarea imunităţii sale şi că PSD nu se foloseşte de situaţia sa pentru a-l şantaja.
 

„Eu mă confrunt într-adevăr cu o situaţie. Dar această situaţia nu a început din noiembrie 2018. Eu am fsot pus sub supraveghere în toate formele. Audio, video, locaţie, de la finele anului 2008 până în 2016. Doar-doar mi s-or găsi ceva şi să-mi facă un dosar pe corupţie. Ştiţi foarte bine că procurorii de la DNA Braşov nu au găsit nimic decât să mă acuze de mărturie mincinoasă. Care şi aia, în final, a fost ca proce dus în instanţă unde am fost achitat definitiv. Sigur, procurorii au fost învăţaţi să arate că ei au întotdeauna dreptate. Şi acest al doilea dosar a fost făcut pentru cazul în care voi fi achitat în primul dosar. Este o altă făcătură politică de la cap la coadă. Dar sigur, acest dosar şi solicitarea aferentă au fost trimise Senatului şi de fiecare dată când în Senat s-a discutat despre acest subiect eu nu m-am dus la şedinţele respective pentru ca să nu se spună că prin prezenţa mea influenţez decizia de acolo. Deci când colegii hotărăsc să vină cu acest subiect pe ordinea de zi, eu sunt gata să mă prezint. Am spus-o, chiar sunt deranjat că s-a întârziat atâta. Vrea să se încheie cu cât mai repede acest subiect ca să-mi pot prezenta punctul de vedere pe aşa-zisele acuzaţii care sunt în acest dosar”, a declarat liderul ALDE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite