Grindeanu: „Un ex-PDL-ist m-a dat afară din PSD. Până luni, Dragnea să-şi dea demisia. Am vorbit cu Iohannis“. Dragnea: „Grindeanu e o unealtă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PSD l-a exclus din partid pe Sorin Grindeanu pentru că a refuzat să demisioneze din fruntea Guvernului. Luni, PSD va depune moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern. „E o unealtă“, a spus Dragnea despre Grindeanu. În replică, premierul a spus că un fost PDL-ist l-a dat afară din PSD şi i-a cerut lui Dragnea să fie „bărbat“ şi să demisioneze până luni. Grindeanu a anunţat că nu toţi miniştrii şi-au dat demisia.

UPDATE Sorin Grindeanu: E o zi trist pentru mine. Azi, la presiunile lui Liviu Dragnea, am fost exclus din PSD. Oricât ar încerca Liviu Dragnea să scape de mine, pentru că îi sunt incomod, am fost, sunt şi voi fi PSD-ist. Domnul Dragnea încearcă să confişte un întreg partid, pentru că îi este frică de contactul cu marea masă a membrilor de partid. De un an, acets partid nu a mai avut un Birou Permanent Naţional. Singurul mod e conducere este acest CEX, convocat pentru execuţii:; Şerban Nicolae, Mihai Chirica, eu. Liviu Dragnea, împotriva intereselor ţării, împotriva propriului partid, a decis să dărâme un Guvern legitim, pe care se lăuda că el l-a pus. El, pe persoană fizică.

Despre această zi se va mai spune că PSD a depus moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, dintr-un singur miotiv: pentru că domnul Dragnea vrea tot mai multă putere. Sunt mebru PSD de 21 de ani şi voi rămâne PSD-ist de ce spune Liviu Dragnea, indiferent de câte CEX-uri pentru excluderea mea va mai organiza domnul ex-PDL-ist, Liviu Dragnea. Un ex-PDL-ist a ajuns să conducă cel mai mare partid, din păcate.

Ce o să facă, o să ne excludă pe toţi din partid, pe toţi cei care spun că lucrurile nu merg în direcţia corectă? Domnul Dragnea o să fie oprit de partid. Am unde să mă întorc, mi-am făcut şcoala la timp, fără să repet ani. Domnul Drganea se agaţă disperat de funcţii, în speranţa că asta îl va salva de trecut. Dragnea trebuie să-şi asume situaţia de criză în care a aruncat Romania, depsre care îi spuenam acum cateva zile, si pe care a aruncat-o în derizoriu. E singurul care poartă responsabilitatea acestui dezastru politic. 

Suntem într-un blocaj. Până luni, îi cer lui Liviu Dragnea să se gandească bine şi să-şi asume responsabilitatea acestei crize. După ce Dragnea demisionează, demisionez şi eu. Dacă nu voi avea un Guvern funcţional, deşi azi toţi miniştrii au fost la muncă, îmi dau demisia. Voi avea întâlniri cu parlamentari PSD, chiar din această seară. Există în interiorul partidului o mare îngrijoare: se fac presiuni enorme să voteze căderea propriului Guvern. 

A spus o minciună, că eu sunt din zona serviciilor. Nu eu am fost la partide de tenis. Nu eu am fost la şpriţuri cu reprezentanţi ai serviciilor secrete. Aşa că să se gândească domnul Dragnea mai bine când spune aceste lucruri. Dacă va continua, voi avea reacţii şi mai puternice. 

A doua minciună. A spus că miniştrii nu comunicau cu mine. Cum să lucreze, dacă eu le spuneam un lucru, dacă de la partid le venea altă directivă. Un exemplu: atunci când se apucaseră unii să comunice despe impozitul pe gospodărie, am spus să înceteze, iar singurul care poate să comunice este ministrul Finanşţelor. Ce s-a intamplat? Seara, la TV, la planşă, cine era? Ştiţi şi dvs. Ce să creadă ceilalţi miniştri? Ne aflăm într-un moment greu, în care un singur om, Liviu Dragnea, încearcă să ne întoarcă în timp: înainte de 1989. Ne dorim asta? Sunt convins că nu. 

Cand trimiteţi demisiile la Cotroceni?

Lipsesc câteva. E termenul legal de 15 zile. Luni voi lua o hotărâre. Toţi miniştrii au fost la muncă azi şi îi îndemn să facă acelaşi lucru. Am făcut apel la miniştri să-şi continue treaba conform legii. 

Îl puneţi pe Victor Ponta SGG?

Urmăriţi Monitorul Oficial din această seară. 

Intenţionaţi să schimbaţi doar o parte dintre miniştri?

E o variantă. Varianta pe care mi-o doresc acum e ca Liviu Dragnea să-şi asume acest eşec şi să-şi dea demisia. În secunda doi, voi face acelaşi lucru. Să se convoce Congresul PSD. Există o teamă, de vreun an şi ceva, e a lărgi masa decidenţilor în partid. Forul suprem de conducere este Congresul. 

De ce aţi înghiţit toate aceste lucruri?

Am crezut că, încet-încet, vom reuşi să îndreptăm şi să facem lucrurile într-un mod cinstit, corect. Forţa acestui partid nu stă în cine e preşedinte acum. Forţa acestui partid va sta la militanţi, la oamenii de jos. Acolo este forţa. Aceşti oameni sunt neglijaţi. PSD e partidul din care fac parte şi o să fac în continuare. 

Cum intenţionaţi să rămaneţi membru PSD?

O să vedeţi. Conform statutului. 

Ce miniştri nu şi-au dat demisia?

Nu vreau să vulnerabilizez pe vreunul dintre ei. Unii dintre ei n-au reuşit să treacă de teamă faţă de conducătorul iubit. Luni, domnul Dragnea, bărbăteşte, să demisioneze, alături de mine. Mă interesează să convocăm un Congres pentru a dezbate problemele de fond ale PSD. De exemplu, analiza rezultatelor parţiale de la alegerile de duminică, in patru municipii, PSD a-castigat unul. S-a pierdut la Teleorman, s-a castigat la Timiş. 

Aţi vorbit cu domnul Iohannis?

Am vorbit. 

Domnul Dragnea spunea că v-aţi schimbat.

Să ştiţi că cel de ieri şi de azi e adevăratul Sorin Grindeanu. 

De cand s-a schimbat relaţia cu Liviu Dragnea?

De cand prin spate se dinamita activitatea Guvernului. De o lună şi ceva, PNDL trebuia să fie lansat. Eu nu vreau să mă gandesc că au fost oprite aceste ordine in aşteptarea acestui CEX. Aceste ordine puteau fi date pe criterii transparente de vreo lună şi ceva. 

Cine ar fi trebuit legal să semneze ordinele pentru PNDL?

Ministerul Dezvoltării, doamna Shhaideh. Hai să vedem pana luni cat de bărbat politic este Liviu Dragnea. 

UPDATE Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, anunţă că demisionează din funcţie dacă premierul Sorin Grindeanu îi va cere acest lucru. „În ziua când mi s-a propus să accept funcţia de ministru, domnul Dragnea m-a întrebat dacă am spirit de echipă. Am răspuns afirmativ şi am fost convins că lucrăm în «echipă» şi «pentru România». Pentru mine echipa înseamnă comunicare, transparenţă şi solidaritate, nu subordonare oarbă în faţa unui singur individ. Domnul Dragnea s-a răzgândit. Eu îmi păstrez convingerea”, scrie Augustin Jianu pe pagina sa de Facebook.

El spune că în ultimele zile a primit numeroase mesaje de la oameni din afara Guvernului, de la şefi de cabinete la secretare, de la senatori la simpli membri de partid,  care i-au transmis, ”prin voci şi mesaje nervoase, din partea domnului Dragnea”, să îşi dea demisia. „Mai puţin domnul Dragnea, care, între timp, declara în faţa unei naţiuni că avea deja demisia mea”, adaugă Jianu.

El spune că, dacă vrei să schimbi ceva în bine, nu sprijini minciuna.

UPDATE Liviu Dragnea, după CEX:Mai mulţi colegi au propus excluderea lui Sorin Grindeanu din funcţia de membru al PSD, o decizie aprobată în unanimitate. PSD a luat decizia ca luni să se depună o moţiune de cenzură, iar miercuri să fie dezbătută şi votată. Nu ne-am dorit această situaţie, am crezut că Sorin Grindeanu va înţelege că astea sunt regulile democratice şi că trebuie să-şi prezinte demisia. Regret această decizie, dar aici am ajuns. Dacă demisiona, azi puteam merge la Cotroceni pentru negocieri. Una dintre problemele guvenării a fost lipsa de coordonare a premierului. În ultima vreme, mai mulţi miniştri veneau la mine şi la partid şi se plângeau că nu reuşesc să comunice cu premierul. Au fost mai mulţi miniştri care intenţionau să plece din Guvern din această cauză. Cea mai importantă grijă a noastră rămâne respectarea programului de guvernare. Luni seara, am avut o intalnire cu colegii mei şi cu domnul Grindeanu şi nici n-a vrut să se uite pe raport. Domnul Grindeanu îl aprecia în faţa tuturor pe Darius Vâlcov, unul dintre cei mai importanţi membri care a conceput programul de guvernare, dacă nu cel mai important.

După câte văd, nu e un plan pe genunchi făcut ieri sau aseară. Nu credeam că această analiză va stârni un asemenea scandal. PSD este sub asediu, nu sub asediu politic, nu ştiu cine stă în spatele acestei acţiuni, dar e o coordonare profesionistă. Ce se petrecere la Guvern acum e o forţare a bunului simţ. Un grup ilegitim a ocupat Palatul Victoria. Toţi colegii mei au ajuns la concluzia că decizia noastră este corectă. Săptămâna viitoare vreau să purcedem la construcţia unui nou Guvern. 

În noul Guvern se vor regăsi şi foşti miniştri?

O mare parte. Am avut încredere în acest om, am ţinut mult la Sorin Grindeanu, nu am bănuit că va avea loc o asemenea transformare. În opinia noastră, şi o spun cu regret, Sorin Grindeanu este o unealtă, a cui, ne este greu să ne dăm seama. Aseară, parcă avea ceva în spate care îl obliga să spună acele lucruri. Nu mai e el. O să desemnăm noul premier după o analiză serioasă.

Viitorul premier va fi de la PSD?

Da.

Ponta este în tabăra Grindeanu.

Nu ştiu dacă e ofical. Am auzit mai multe variante de guvern-fantomă. Am vorbit cu domnul Dancu, despre care se spunea că e în Palatul Victoria, era la un restaurant. Dar Sorin Grindeanu pare mai degrabă în tabră lui Victor Ponta.

Aveţi o majoritate stabilă?

Da. 

I-aţi oferit funcţii?

Nu i-am propus vreo funcţie. I-am cerut ieri să încerce să iasă din acea stare şi să continuăm analiza în CEX. 

I-aţi cerut să strangă relaţiile cu Rusia?

Nu i-am cerut aşa ceva.

UPDATE Tăriceanu a anunţat oficial depunerea moţiunii de cenzură împotriva propriului premier

„Avem o situaţie inedită în care un prim-ministru care se agaţă de funcţie şi încearcă diferite soluţii pentru a rămâne în fruntea Guvernului. Acest lucru e de cartea recordurilor. La noi asistăm la nişte elemente de circ reprobabil din partea unui om care nu a ajuns prin propriile merite ci pentru că a fost desemnat de coaliţia majoritară din Parlament.

În această situaţie nu e decît o soluţie, moţiunea de cenzură şi am hotărât cu PSD să validăm luni depunerea unei moţiuni de cenzură, luni, în Parlament.

Aş face încă o precizare asupra motivelor legate de retragerea sprijinului politic. Sunt 2 motive: primul, cel care ţine de incapacitatea de a conduce Guvernul. Al doilea lucru, în condiţiile în care apar ştiri despre noi miniştri, un nou secretar general Guvernului putem constata, agendă politică nu paralelă, ci divergentă, care ţine de alte interese. Încrederea nu poate să existe între noi“, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE şi lider al coaliţiei majoritare din Parlament. 

De asemenea, acesta a precizat că luni va fi discutat şi calendarul moţiunii. „O să hotărâm cel mai probabil luni (calendarul privind dezbaterea şi votul moţiunii – n.r.), după şedinţa Birourilor Permanent reunite“, a subliniat Tăriceanu.

UPDATE Excluderea lui Sorin Grindeanu de către conducerea centrală s-a putut face prin invocarea alineatului (9) al articolului 143 din partid. Acesta punctează: Comiteteul Executiv Naţional „hotărăşte, în situaţii excepţionale, cu 2/3 din voturile membrilor săi, sancţionarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD“.

UPDATE Conducerea PSD a votat în unanimitate excluderea lui Sorin Grindeanu din PSD.Tot în unanimitate, liderii social-democraţi au decis că luni vor depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. 

UPDATE Vicepreşedintele PSD, Claudiu Manda, e cel care a vorbit de impunerea unei excluderi a lui Sorin Grindeanu. Pe de altă parte, primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a lansat într-un atac dur la adresa premierului despre care a spus că nici în campanie acesta nu „s-a remarcat“ aşa cum au făcut alţi PSD-işti.  

UPDATE În şedinţa PSD s-a cerut excluderea premierului Sorin Grindeanu din partid, potrivit unor surse participante.

UPDATE  Premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj pentru membrii PSD înainte de Comitetul Executiv Naţional în care le cere să fie atenţi la ceea ce decid pentru că există „riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea“. 

„Vă garantez că nu mă agăţ în niciun fel de funcţia de Prim-ministru, pe care o ocup şi datorită susţinerii pe care mi-aţi acordat-o. Vreau să mă asigur că preşedintele României va nominaliza un premier tot din partea PSD, iar atunci sunt gata să îmi prezint demisia. Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, iar în acest moment îi transferăm practic preşedintelui Iohannis toată puterea în România. Nu putem accepta această situaţie! Vă propun o largă consultare în partid, cu toţi cei care muncesc şi cred în mod real în PSD! Vreau să cântăriţi bine ce decideţi astăzi. Avem o datorie faţă de România“, a scris Grindeanu pe pagina sa de Facebook. 

UPDATE Coaliţia PSD-ALDE ar urma să depună o moţiune de cenzură luni, miercuri urmând ca aceasta să fie citită, potrivit unor surse politice din ALDE, citate de hotnews.ro. Ulterior, la o zi sau două ar urma să fie dat şi votul pe moţiunea de cenzură.


Comitetul Executiv naţional al PSD a fost convocat joi, de la ora 14.00, la sediul central din Kiseleff. Acesta e acelaşi for care a deciz miercuri retragerea sprijinului premierului Sorin Grindeanu şi a guvernului. 

Potrivit unor surse politice, este luată în calcul şi discuţia depunerii unei moţiuni de cenzură în cazul în care Grindeanu va refuza să-şi dea demisia. 

Premierul Grindeanu a transmis, printr-un mesaj pe Facebook, un mesaj de mulţumire pentru susţinătorii săi şi le-a cerut „să nu le fie frică“ să fie de „partea bună“. „Le mulţumesc primarilor şi membrilor PSD care m-au susţinut, dar şi românilor din afara politicii, care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Forţa Partidului Social Democrat a stat şi stă în sutele de mii de membri care ne-au dus spre victorie“, a fost prima parte a mesajului tranmis de premierul Sorin Grindeanu susţinătorilor săi.

 „Tuturor membrilor acestui partid, le spun: să nu vă fie frică să fiţi de partea bună! România are nevoie de stabilitate şi de responsabilitate în actul de guvernare“, a completat Grindeanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite